Programul de dezvoltare a competențelor digitale pentru perioada 2020-2030 se axează pe dezvoltarea competențelor digitale ale cetățenilor, ale specialiștilor din sectorul tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC), ale angajaților întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri), precum și ale administrației publice și ale organismelor naționale.
Inițiativele și acțiunile planificate în cadrul programului acoperă toate nivelurile de aptitudini și competențe digitale, de la competențele de bază la cele avansate. În același timp, programul urmărește, de asemenea, să promoveze un mediu colaborativ, în care profesioniștii din domeniul TIC să își poată dezvolta în continuare competențele tehnologice, în contextul transformării digitale sau al competențelor necesare pentru a lucra cu tehnologii emergente esențiale, cum ar fi inteligența artificială (IA), tehnologia de tip cloud și datele, securitatea cibernetică și altele.
Programul de dezvoltare a competențelor digitale funcționează în cadrul celor 4 piloni ai Coaliției UE pentru competențe și locuri de muncă în sectorul digital – competențe pentru toți cetățenii, forța de muncă, educație și experți în domeniul digital. Ca atare, programul stabilește următoarele priorități, structurate în cadrul pilonilor pentru competențele digitale:
Competențe digitale pentru cetățeni
- De a aduce competențele digitale mai aproape de fiecare cetățean polonez și de a oferi tuturor posibilitatea de a dezvolta competențe digitale.
- Creșterea nivelului competențelor digitale ale populației generale și promovarea importanței competențelor digitale pentru muncă și viață.
Competențe digitale pentru forța de muncă
- Să ofere sprijin și să încurajeze dezvoltarea competențelor și aptitudinilor digitale pentru angajații din toate sectoarele economiei, cu un accent special pe IMM-uri.
- Să introducă un sistem național integrat de calificări, care să se axeze pe competențele digitale necesare pentru cariere în tehnologie și pe accesul la oportunități profesionale pentru tehnicienii IT și personalul de sprijin, precum și pentru programatori și dezvoltatori.
Competențe digitale pentru specialiștii TIC
- Furnizarea de sprijin persoanelor talentate din punct de vedere digital care vor contribui în viitor la resursele specialiștilor TIC cu cele mai înalte competențe.
- Academia de aplicații inovatoare ale tehnologiilor digitale „tehnologia IA”, cu scopul de a sprijini dezvoltarea competențelor digitale avansate în domeniul tehnologiilor emergente (inteligența artificială, învățarea automată și securitatea cibernetică).
Competențele digitale în educație
- Extinderea și îmbunătățirea educației în materie de competențe digitale de la o vârstă fragedă în învățământul preșcolar și apoi în învățământul preșcolar.
- Un program de dezvoltare a talentelor în domeniul IT pentru perioada 2019-2029, menit să sprijine dezvoltarea tinerilor în domeniul matematicii și al tehnologiei informației.