Planul de acțiune pentru tranziția digitală (planul de acțiune) aprobat prin Rezoluția nr. 31/2020a Consiliului de Miniștrial Portugaliei reflectă strategia definită pentru tranziția digitală a țării, astfel cum este prevăzută înstructura misiunii digitale a Portugaliei. Structura misiunii digitale din Portugalia, deși este angajată față de obiectivele strategice ale planului, este responsabilă de asigurarea coordonării globale a Planului de acțiune pentru tranziția digitală, asigurând legăturile cu diferitele structuri implicate în măsuri, punerea lor în aplicare și raportarea rezultatelor planului de acțiune, precum și promovarea acestuia, atât la nivel național, cât și la nivel internațional, contribuind astfel în mod activ la succesul acestuia.
Planul deacțiune include trei piloni principali de acțiune:
1. Consolidarea capacităților și incluziunea digitală
Obiectivul de promovare a inițiativelor care contribuie la dezvoltarea competențelor digitale în societate în general justifică adoptarea de măsuri care abordează în mod specific cei trei subpiloni definiți:
Educația digitală –integrarea tehnologiilor reprezintă diferitele domenii școlare ale învățământului de bază și secundar, care vizează îmbunătățirea calității învățării continue, precum și inovarea și dezvoltarea sistemului educațional, oferind copiilor și tinerilor necesari împlinirii lor personale și profesionale depline. La fel ca egalitatea de șanse în ceea ce privește accesul la echipamente educaționale digitale de calitate, resurse și investiții în competențele digitale ale cadrelor didactice și ale formatorilor în contextul modalităților de formare ale sistemului național de calificări.
Formare profesională și recalificare – lărgirea ofertei de formare a instituțiilor de învățământ superior și abordarea acestora față de întreprinderi, asigurând răspunsul la nevoile specifice ale pieței muncii în ceea ce privește competențele digitale. Răspunsuri în materie de formare profesională, inclusiv recalificarea lucrătorilor angajați sau a șomerilor, care favorizează ocuparea forței de muncă în domeniul digital și asigură reducerea la minimum a impactului automatizării pe piața muncii.
Incluziunea și alfabetizareadigitală – să contribuie în mod activ la formarea adulților în ceea ce privește competențele digitale de bază, reducând procentul populației portugheze care nu profită de beneficiile digitalizării în diferite domenii, printre care comunicațiile, accesul la informații și utilizarea serviciilor digitale publice.
2. Transformarea digitală a întreprinderilor
Cu sprijinul centrelor, IMM-urile vor putea să testeze noi tehnologii digitale, să aibă acces la competențe digitale avansate și să obțină formare specializată, consiliere și acces la finanțarea necesară pentru tranziția lor digitală, să promoveze colaborarea cu alte IMM-uri, întreprinderi mari și entități din ecosistemul de cercetare și inovare.
3. Digitalizarea serviciilor publice
Serviciile publice care servesc mai bine cetățenii în fiecare zi trebuie să se concentreze pe accesibilitatea comunicațiilor, oferind tuturor, în special persoanelor cu handicap, condiții de acces la oportunitățile create de noile tehnologii digitale. Această evoluție va trebui să îndeplinească întotdeauna cerințele de accesibilitate existente pentru site-urile web și aplicațiile mobile ale organismelor publice.
Planul de acțiune pentru tranziția digitală este disponibil în limbile engleză și portugheză.