Strategii

Portugalia – Strategia națională privind inteligența artificială „AI Portugal 2030” – TRADUCERE

Strategia națională privind inteligența artificială „AI Portugal 2030” a fost adoptată în 2019, coordonată de inițiativa portugheză de promovare a competențelor digitale INCoDe.2030Scopul strategiei este de a promova și de a mobiliza societatea în general pentru predare și cercetare, inovare și dezvoltarea de produse și servicii sprijinite de tehnologiile IA.

Obiectivele generale ale strategiei care trebuie atinse până în 2030:

  • Creșterea economică adăugată: O contribuție semnificativă la creșterea economică prin valoarea adăugată adusă de tehnologiile IA.
  • Excelență științifică: Consolidarea poziției de prim rang în cercetarea fundamentală și aplicată în domeniul IA în cadrul Academiei portugheze (universități, școli politehnice și instituții de cercetare), măsurată din punctul de vedere al impactului publicațiilor, al conducerii internaționale și al colaborărilor.
  • Dezvoltarea umană: Creșterea semnificativă a calificărilor forței de muncă, în special în ceea ce privește calificările tehnologice, promovând în același timp incluziunea și sensibilizarea la toate nivelurile de educație.

Prin intermediul acestor obiective, scopul este, de asemenea, de a crește în mod semnificativ numărul și volumul întreprinderilor din domeniul IA cu grad ridicat de cunoștințe, promovând eforturi considerabile în materie de cercetare și dezvoltare (C &D) și o colaborare sporită între mediul academic, întreprinderi și sectorul public. Strategia urmărește să sensibilizeze întreprinderile și societatea cu privire la capacitățile IA, asigurând utilizarea etică a IA care respectă democrația, viața privată, securitatea, drepturile egale, transparența și echitatea.

Strategia se bazează pe patru procese principale de interacțiune:

  • Atractivitatea Portugaliei pentru întreprinderile tinere și unitățile de producție internaționale este ridicată, fiind loc de îmbunătățiri. Aceste unități își desfășoară activitatea în diverse sectoare, necesitând software specializat în IA și dispozitive de înaltă tehnologie pentru exportul comun. Colaborarea cu mediul academic este în creștere pe două axe: captarea în comun a cercetării (proiecte comune și CoLabs) și rezerva de calificări.
  • Dezvoltarea acestui ecosistem va motiva creșterea nivelurilor de inovare pentru un număr mare de întreprinderi și organizații, inclusiv întreprinderi nou-înființate, IMM-uri și sectorul guvernamental, prin intermediul rețelelor de afaceri și al platformelor de colaborare cu mediul academic. Aceste platforme includ conducte de IA la cerere și centre de inovare digitală. Printre rezultatele preconizate se numără creșterea numărului de brevete și dezvoltarea întreprinderilor bazate pe inovare.
  • Potențialul de cercetare în domeniul IA și în alte domenii va crește datorită unei ponderi mai mari a investițiilor private și a valorii adăugate generate de provocările generate de întreprinderile inovatoare. Cercetătorii vor avea, de asemenea, o viziune asupra viitorului IA ca domeniu științific fundamental. Rezultatele preconizate sunt o atracție mai mare de talente din domeniul cercetării (și, în consecință, de talente profesionale), un impact sporit al publicațiilor științifice și o mai bună capacitate de a se alătura rețelelor internaționale de cercetare de excelență. La rândul lor, aceste rezultate științifice vor aduce beneficii sectoarelor de producție.
  • Mediul academic însuși, în colaborare cu industria, își va spori capacitatea și va dezvolta diferite niveluri de programe de calificare în domeniul IA și în domeniile conexe. Alte instituții de învățământ care lucrează la diferite niveluri de educație vor fi, de asemenea, motivate să investească în calificare, recalificare și învățare pe tot parcursul vieții, promovând calificările personalizate. Prin urmare, Portugalia va ridica nivelul de calificare și nivelul de ocupare a forței de muncă cu grad ridicat de cunoștințe.

Calificarea și specializarea sunt două axe esențiale pentru dezvoltarea inovării bazate pe IA și a economiei Portugaliei. Strategia recunoaște nu numai necesitatea de a îmbunătăți competențele în domeniul IA, ci și de a sprijini competențele, cum ar fi știința datelor.

Accentul pus pe obiectivele legate de competențe:

  • Consolidarea competențelor și a capacităților sectorului public în ceea ce privește IA și știința datelor.
  • Creșterea numărului total de resurse umane calificate în domeniul TIC în general și al IA în special, la diferite niveluri de educație, inclusiv cicluri scurte pentru formarea inițială și formarea adulților, precum și educația/specializarea absolvenților pentru adulți.
  • Să permită dezvoltarea competențelor transferabile de la mediul academic la industrie, prin dobândirea efectivă de către cursanții din primul sector, în strânsă cooperare cu întreprinderile și administrația publică.
  • Creșterea participării femeilor în domeniile tehnologice, și anume în domeniul TIC, în general, și al IA, în special, sporind astfel potențialul capitalului uman.

Incluziunea digitală și educația pentru toți reprezintă o componentă esențială a dezvoltării IA. Strategia a stabilit obiective și a prezentat principalele activități pentru educație, transformarea digitală și punerea în aplicare a IA în procesul educațional, implicând părțile interesate de la nivel național (profesori TIC, directori de școli, funcționari guvernamentali, mediul academic și organizații interesate din sectorul privat) și experți internaționali.

Distribuie
Informații Strategie
Categorie
Limbă
Documentele Strategiei

Cele mai noi Strategii