În mai 2021, guvernul a aprobat o strategie și un plan de acțiune pentru îmbunătățirea poziției Slovaciei în indicele DESI (indicele economiei și societății digitale europene) până în 2025. Strategia elaborată de Ministerul Investițiilor, Dezvoltării Regionale și Informatizării (MIRRI) al Republicii Slovace, ținând seama de tendința persistentă de stagnare în evaluarea SK în DESI, în care SK a oscilat mult timp în jurul locului 20. SK înregistrează progrese în fiecare an, dar progresele nu sunt suficient de rapide în raport cu alte state membre ale UE și nu sunt suficiente pentru a recupera decalajul față de țările UE mai avansate din punct de vedere digital care progresează și cresc mult mai rapid.
Principalul obiectiv al strategiei este de a muta Slovacia de la ultima treime din clasamentul DESI la centrul său pe o perioadă de cinci ani, atingând cel puțin media UE. În special, strategia conține cinci obiective strategice bazate pe domenii DESI individuale. Obiectivele se referă la următoarele domenii:
- Dimensiunea conectivității – cel mai important obiectiv strategic este o creștere a ratei globale de utilizare a benzii largi fixe cu un punct procentual până la două puncte procentuale pe an, permițând atingerea mediei UE în DESI 2025.
- Dimensiuneacapitalului uman vizează în primul rând promovarea studiilor STIM la toate nivelurile de educație sau promovarea învățării pe tot parcursul vieții, punând accentul pe educația anumitor grupuri de populație care nu dispun de competențe digitale (cum ar fi persoanele în vârstă, grupurile de vârstă activă cu venituri mici expuse cel mai mult riscului de automatizare a profesiilor lor etc.).
- Dimensiunea utilizării serviciilor de internet, care este strâns legată de cele două dimensiuni anterioare (accesul la internet și competențele digitale adecvate ale populației), cu scopul de a crește numărul utilizatorilor obișnuiți de internet, în principal printr-o comunicare activă și eficientă și prin popularizarea beneficiilor și oportunităților oferite de internet.
- Dimensiunea integrării digitale vizează atât sprijinirea adoptării inovării la nivelul IMM-urilor (de exemplu, prin intermediul unor instrumente precum schemele de ajutor pentru IMM-uri care vizează rambursarea costurilor de implementare a tehnologiilor online), cât și promovarea sensibilizării cu privire la modul de utilizare a tehnologiilor digitale sau consolidarea competențelor digitale în special în rândul antreprenorilor (inclusiv prin intermediul centrelor europene de inovare digitală, de exemplu).
- Obiectivul serviciilor publice digitale este de a crește volumul de servicii digitalizate prin îmbunătățirea calității experienței utilizatorilor în ceea ce privește serviciile electronice, eficientizarea reutilizării datelor aflate deja în posesia statului, creșterea gradului de interconectare a registrelor centrale, îmbunătățirea funcționalităților portalului de date deschise etc.).
Strategia și planul de acțiune pentru îmbunătățirea poziției Slovaciei în cadrul DESI până în 2025 includ măsuri concrete existente și planificate sau propun altele noi. Am pregătit traducerea acestui document în limba engleză pentru a comunica aceste obiective strategice ale Slovaciei în străinătate.