Coalitiile nationale s-au intalnit la Bruxelles pentru a configura viitoarele actiuni de dezvoltare a competentelor digitale
La un an de la lansarea Platformei Digital Skills and Jobs, la 7 iulie 2022 a avut loc la Bruxelles intalnirea echipei de coordonare a Platformei Digital Skills and Jobs cu reprezentantii Coalitiilor nationale din tarile europene. Romania a fost reprezentata de APDETIC-Coalitia Skills4IT.
Seminarul a oferit un cadru interactiv de discutii privind initiativele nationale si europene in domeniul dezvoltarii competentelor digitale, schimburi de experienta si bune practici, precum si opinii privind strategiile de atingere a obiectivelor din digitale pentru 2030 in cadrul Deceniului digital al Europei.
Obiectivul strategic al Deceniului digital este asigurarea unui numar de cel putin 20 milioane de specialisti ITC care sa activeze in economiile europene.
Europa se confrunta in prezent cu o lipsa acuta de profesionisti IT. Companiile si institutiile publice depun eforturi sa gaseasca experti in domeniul Inteligentei Artificiale, siguranta cibernetica, analiza datelor sau blockchain. Atingerea ambitioaselor obiective ale Deceniului digital implica o colaborare stransa intre guverne, mediul academic si industria ITC.
In acest context, universitatile devin actori cheie ai transformarii digitale: ele pregatesc viitoarele generatii de absolventi care au nevoie de competente digitale pentru a folosi cu succes noile tehnologii si a contribui direct la transformarea digitala.
Pasi importanti spre viitorul digital al Europei
Seminarul a debutat cu cuvantul introductiv al Fabriziei Benini, Deputy Director DG CONNECT, care a evidentiat nevoia urgenta de imbunatatire a competentelor digitale in Europa, avantajele initiativelor de perfectionare a competentelor la nivel regional si local, precum si diversitatea oportunitatilor aflate la indemana cetatenilor europeni. Ea a trecut in revista activitatile in derulare in acest domeniu si in mod deosebit Dialogul structurat pentru educatia digitala si volumul semnificativ al investitiilor prevazute in Programul DIGITAL Europe si in Planurile nationale de redresare si rezilienta.
Dupa introducerea tematicii seminarului facuta de Jakub Kajtman, Policy Officer DG CONNECT, reprezentantii coalitiilor nationale au facut un schimb de opinii privind provocarile si oportunitatile care permit imbunatatiri in domeniul formarii resurselor umane cu competente digitale, oferind exemple relevante la nivel national si regional.
Sesiunile interactive au oferit reprezentantilor coalitiilor si echipei de coordonare DSJC Platform posibilitatea de a contura perspectivele, de a face schimb de experienta si de a invata unii de la altii. In sesiunile de brainstorming participantii au dezbatut o serie de subiecte legate de implicare, continut si vizibilitate ce au inclus:
- cai de imbogatire a continutului DSJC Platform si al site-urilor nationale
- cresterea comunitatii DSJC si a implicarii partenerilor din cadrul coalitiilor nationale
- atragerea unor noi parteneri din diverse domenii si imbunatatirea fluxului de comunicare
- teme si subiecte pentru campanii de constientizare
Cu sprijinul moderatorilor, participantii au abordat, totodata, subiecte precum strategiile nationale in domeniul competentelor digitale, oportunitati de cariere in IT pentru tineri, cresterea rolului si numarului femeilor in sectorul IT, accesul la training digital in companii si institutii publice, formarea profesionala a diverselor categorii de cetateni in concordanta cu cerintele pietei muncii.
Gratie Platformei Digital Skills and Jobs si acestui seminar, tot mai multi europeni vor putea sa afle despre noi oportunitati de cariere bazate pe competente digitale si sa participe in diverse proiecte la nivel national sau regional.
Organizatorii considera ca seminarul DSJC de la Bruxelles va contribui si ca o consultare a partenerilor la Dialogul structurat al Comisiei europene pentru educatie si competente digitale.