A.P.D.E.T.IC. este o organizație profesionala non-profit, independenta, cu personalitate juridica ce reunește cele mai importante companii producătoare si distribuitoare de echipamente de tehnologia informației si comunicațiilor din România. Asociația reprezintă peste 85% din piața de hardware din România.
Aceasta a fost tema seminarului organizat in 25 mai 2023 de Academia de studii Economice, Universitatea din Bucuresti si APDETIC (Asociația producătorilor si distribuitorilor de echipamente de tehnologia informațiilor si comunicațiilor).
Valentin Negoiță, moderatorul evenimentului, a precizat că tema propusă dezbaterii este de mare actualitate, având in vedere evoluția atacurilor cibernetice, atât din punct de vedere al numărului crescând al incidentelor, cât și al complexității metodelor utilizate.
Așa cum declara recent Thierry Breton, Comisarul European pentru Piața Internă, la inaugurarea Centrului european de competente în materie de securitate cibernetică la București, “Securitatea cibernetică este o prioritate esențială, iar protejarea suveranității noastre digitale necesită eforturi comune pentru a construi o lume digitală mai sigură și mai securizată pentru toți europenii”.
Seminarul a reunit reprezentanți ai autorităților de reglementare, ai mediului academic și ai industriei de IT, experți din domeniul securității cibernetice din România, care au prezentat atât elemente ale Strategiei de Securitate Cibernetică a României, cât și abordări proactive de protecție a organizațiilor publice și private din domeniul amenințărilor cibernetice.
Evenimentul a fost deschis cu un mesaj video transmis de Ioannis Gaviotis, expert cybersecurity, Comisia Europeană.
În continuare a adresat un cuvânt de bun venit Prof. Cristian Ciurea, din partea Academiei de Studii Economice.
După aceste mesaje, au urmat prezentările pregătite de experții in securitate cibernetici și schimburile de opinii între participanții la acest eveniment.
· Andrei Niculae, Vicepreședinte Autoritatea pentru Digitalizarea României
· Manuela Catrina, Director adjunct al Directoratului Național de Securitate Cibernetică
· Diana Zepisi, Education Specialist, Microsoft
· Av. Magda Popescu, Outside Counsel to Microsoft Digital Crimes Unit
· George Sârbu, Consilier, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării
· Prof. Răzvan Bologa, Academia de Studii Economice
· Prof. Alin Ștefănescu, Universitatea din București
La finalul evenimentului, participanții au făcut câteva recomandări:
· Educația publicului, absolut necesară, trebuie să fie o activitate constantă pe termen lung.
· Parteneriatul Public-Privat, între autorități și instituții ale administrației publice, entități private, mediul academic și cetățeni.
· Inițierea de programe de conștientizare publică și de creștere a nivelului de cultură de securitate cibernetică
· Introducerea unor noțiuni de bază privind igiena în spațiul cibernetic în curricula școlară și dezvoltarea de programe educaționale.