Bune Practici

Stagiile „Oportunitatea digitală”

Finanțate de Comisia Europeană, stagiile „Oportunitatea digitală” sunt o inițiativă de formare care acționează ca o punte între studenți și talentele digitale, pe de o parte, și întreprinderi și potențiali angajatori, pe de altă parte. Scopul final al inițiativei este de a conecta întreprinderile cu candidați competenți din punct de vedere digital, ceea ce se traduce practic în orice sector din UE. În prezent, este nevoie de experiență tehnologică directă în domenii tehnologice precum securitatea cibernetică, învățarea automată, volumele mari de date și altele. Aceste tehnologii emergente sunt din ce în ce mai integrate în diferite sectoare: de la producție și agricultură la servicii de sănătate și financiare.  Participanții pot opta, de asemenea, să se înscrie în stagii axate pe proiectarea și dezvoltarea web sau pe software pentru a-și îmbunătăți competențele digitale într-un context de afaceri.

O forță de muncă cu competențe informatice este vitală pentru menținerea competitivității Europei pe plan mondial într-o lume aflată în schimbare rapidă

Stagiile „Oportunitatea digitală” au fost lansate în 2018 sub egida programului Erasmus + și au primit finanțare din partea programului Orizont 2020 al Uniunii Europene. Inițiativa urmărește să abordeze nivelurile ridicate ale șomajului în rândul tinerilor prin reducerea decalajului în materie de competențe dintre forța de muncă și persoanele care recrutează și prin conectarea studenților la potențialii angajatori din străinătate. În același timp, inițiativa sprijină, de asemenea, întreprinderile și IMM-urile, care se confruntă adesea cu constrângeri legate de timp și de resurse și întâmpină dificultăți în a găsi angajați competenți din punct de vedere digital. Obiectivul stagiilor „Oportunitatea digitală” este de a-i inspira pe studenți și absolvenți din toate disciplinele, nu doar pe cele axate pe tehnologie, de a începe stagii pentru a-și consolida competențele digitale, a-și spori perspectivele de angajare și de a le oferi posibilitatea de a dobândi o experiență valoroasă în străinătate. Stagiile pot fi combinate, de asemenea, cu o perioadă de studiu în străinătate și pot dura oricând între 2 și 12 luni. Pentru materii mai intensive, cum ar fi arhitectura sau medicina, stagiile pot fi prelungite la 24 luni.

Cine poate solicita DOT?

Pentru a fi eligibil pentru stagiile „Oportunitatea digitală”, trebuie să fiți absolvent recent, cu sediul într-una dintre țările participante la programul Erasmus +, sau să participați la activități de mobilitate în învățământul superior într-una dintre următoarele țări (hyperlink la fel ca anterior). Mai multe informații și considerații privind eligibilitatea pot fi găsite prin intermediul universităților locale participante. Stagiarii primesc sprijin financiar, în medie de aproximativ 500 EUR pe lună, suma exactă depinzând de țara de reședință. Granturile sunt, în general, gestionate prin intermediul universităților individuale și nu necesită finanțare din partea întreprinderilor (întreprinderile au opțiunea de a suplimenta granturile).

De ce este aceasta o bună practică?

Inițiativa privind stagiile „Oportunitatea digitală” este o bună practică nu numai în ceea ce privește succesul său în promovarea dezvoltării competențelor digitale avansate, ci și în ceea ce privește legătura sa puternică cu facilitarea perspectivelor de angajare. Acesta are o rază largă de acțiune: platforma le oferă studenților o modalitate de a localiza stagiile relevante în străinătate, nu numai la o anumită tehnologie emergentă, ci și la domenii TIC conexe, cum ar fi marketingul digital sau competențele IT generale. Începând din ianuarie 2021, platforma reunește peste 180 de oportunități în întreaga Europă, atât online, cât și față în față. Programul a reușit, de asemenea, să construiască o bază solidă de părți interesate relevante și active din peste 30 de țări. Stagiile pentru oportunități digitale sunt o inițiativă scalabilă în contextul grupului-țintă de studenți și oferă o bază de date ușor de căutat și de navigat.

Distribuie
Informații Bune Practici
Când începe​

05/12/2023T00:00:00
Când se termină

05/12/2023T00:00:00
Zonă Georgrafică​

European Union
Categorie
Grup țintă

Cele mai noi Bune Practici