Comunitatea creativă a incluziunii digitale (CDCIKreativní společenství pro digitální začlenění (CCDI) 🇵🇹 | Digital Skills and Jobs Platform (europa.eu)) este o abordare de promovare a incluziunii digitale care răspunde nevoilor oamenilor și ale comunităților acestora.
Excluziunea digitală poate fi un obstacol pentru ca cetățenii să se implice în afacerile publice, să își dezvolte nevoile individuale sau să comunice în mod eficace cu instituțiile statului. Categoriile cele mai vulnerabile ale populației necesită măsuri specifice de promovare a incluziunii și a alfabetizării digitale, în special a persoanelor în vârstă, a tinerilor vulnerabili, a persoanelor cu culturi și limbi diferite, a persoanelor cu nevoi speciale, a celor cu veniturilor mici, a șomerilor sau a celor cu locuri de muncă precare etc.
Comunitățile CDI urmăresc să sensibilizeze publicul cu privire la importanța tehnologiilor digitale prin testarea competențelor digitale ale populației și prin definirea diferitelor niveluri ale competențelor acestora. Inițiativa va forma, de asemenea, tehnicieni implicați în coordonarea și dezvoltarea CCI-urilor și instructori de incluziune digitală pentru diferite grupuri vulnerabile (studenți din învățământul superior, copii și tineri și alte persoane membre ale societății civile). În cele din urmă, această resursă dezvoltă resurse și conținut pedagogic pentru formare și creează tehnologii pentru a sprijini măsurile de incluziune digitală și formarea privind competențele digitale ale populațiilor vulnerabile.
Obiectivele inițiativei CCDI
Principalele obiective ale CCDI sunt:
- Sporirea competențelor digitale în rândul grupurilor vulnerabile ale populației din Portugalia
- Consolidarea legăturilor sociale, a solidarității și a cetățeniei;
- Sprijinirea dezvoltării legăturilor intergeneraționale;
- O mai bună utilizare a serviciilor și a instrumentelor digitale;
- Sprijinirea unor comunități mai reziliente
- Dezvoltarea competențelor culturale (la nivel personal, organizații implicate și comunități) printr-o abordare colaborativă care combină diferite perspective;
- Creșterea participării tinerilor și promovarea unor atitudini pozitive față de instumentele digitale (mentori)
În 2019, în Portugalia au fost lansate 10 de programe-pilot și a fost elaborat un raport privind impactul proiectului asupra comunității. Unele dintre aceste comunități sunt încă operaționale, și anume în nordul țării, Barcelos și Guimarães.
CCID sunt dezvoltate în cadrul axei Incluziune coordonată de Sofia Marques da Silva. Axa Incluziune este una dintre axele organizaționale ale Inițiativei naționale privind competențele digitale 2030 (INCoDe.2030), care include alte patru axe: Educație, calificări, specializare și cercetare.