Recent a fost lansat Manualul de utilizare al PCUe, o platformă care oferă accesul pentru gestionarea online a procedurilor administrative. Spre deosebire de ghiseul.ro sau ROeID, această platformă oferă acces către gestionarea mediului de afaceri. Cu toate acestea, accesul către acest portal este încă gestionat de portalul propriu, nu de ROeID, motivul fiind că acest portal este oferit către instituții înainte de a fi disponibile personalelor fizice.
PCUe și e-guvernare sunt gestionate de Agenția pentru Agenda Digitală a României, instituție publică în subordinea Ministerului Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională. Acest proiect este oarecum similar ROeID/Ghiseul.ro, gestionate de Autoritatea pentru Digitalizarea României, instituție publică în subordinea Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării. Contribuția PCUe este plaja mare de oferte disponibile în ceea ce privește accesul la formulare necesare interacționării dintre cetățeni și instituțiile publice. Altă diferență este că AADR lucrează în baza Regulamentului UE 1724/2018, al cărui obiectiv este înființarea unui portal digital unic sau SDG (single digital gateway) care să ofere ”acces facil la informații, proceduri și servicii de asistență și de solicitare a problemelor (cetățenilor)”. Acest obiectiv este similar celor propuse de e-guvernare sau ghiseul.ro.
Pentru cetățeni, opțiunile disponibile sunt impozite și taxe, protecția consumatorului, turism, muncă, construcții și familie, însă multe proceduri nu au fost încă incuse în sistem, deși acesta a fost lansat din 2016, conform unui comunicat al Guvernului României.
Platforma permite căutarea serviciilor pe domenii de activitate, pe profesii reglementate, dintr-o anumită zonă geografică, respectiv serviciile publice destinate unei persoane fizice sau juridice. Mai mult, anumite ministere au demarat deja procesul de transmitere a documentelor/solicitărilor de către utilizator prin intermediul platformei, astfel încât acesta să nu mai meargă fizic la ghișeu pentru depunerea lor.
PCUe va conține formularele, procedurile și legislația actualizate, astfel încât nu va mai exista riscul de a merge la locul prestării serviciului şi de a descoperi că mai trebuia adus un document care nu se regăsea pe pagina de internet a instituției. În perioada următoare vor fi încărcate informațiile, iar utilizatorii vor putea să își exprime părerea cu privire la funcționalitățile platformei, astfel încât aceasta să se adapteze nevoilor de interacțiune ale cetățenilor cu administrația publică.
Din 2010, punctul unic de contact electronic a fost conceput ca un catalog al tuturor serviciilor publice furnizate la nivelul administrației, astfel încât cetățenii să vizualizeze, dar şi să poată accesa online servicii publice prin intermediul unui portal unic.
După 6 ani, această platformă și-a modificat interfața, pentru a fi mai accesibilă și mai prietenoasă pentru utilizatori, iar toate ministerele au beneficiat de pregătire și se află într-un stadiu avansat în ceea ce privește desemnarea administratorilor și a operatorilor, definitivarea conturilor și publicarea informației.
Mai mult, interacțiunea cetățenilor cu reprezentanții instituțiilor se va face în timp real, prin confirmarea prin intermediul platformei a tuturor pașilor efectuați atât de către cetățean, prin crearea unui cont personal, dar și din partea instituțiilor prin confirmarea primirii mailurilor, a documentelor și a respectării termenelor legale de primire a unui răspuns.