Carta DiversIT este o certificare pe 3 niveluri care vizează reducerea disparității de gen în rolurile IT. Aceasta servește atât ca recunoaștere a eforturilor unei întreprinderi de promovare a egalității de gen în domeniul tehnologiei, cât și ca sursă de inspirație pentru noi politici în materie de diversitate și incluziune.
Descoperiți inițiativa
Carta DiversIT a fost elaborată de grupul de experți CEPIS privind femeile în domeniul TIC, cu scopul de a reduce disparitățile de gen în rolurile IT și tehnologice. Este o certificare care treceprin trei niveluri de realizare: Bronz, argint și aur. Fiecare nivel pune accentul pe atracție și păstrare, solicitând solicitanților să își prezinte inițiativele și politicile pentru creșterea diversității de gen în profesiile din domeniul TIC.
- Bronzul este destinat organizațiilor care abia își încep drumul către un loc de muncă tehnologic mai echitabil din punctul de vedere al genului.
- Candidații la nivelul de argint vor fi luat deja măsuri semnificative în direcția egalității de gen, prin punerea în aplicare și planificarea unor inițiative interne și externe.
- Certificatul deaur este acordat organizațiilor în care egalitatea (de gen) în domeniul tehnologiei se numără de ceva timp printre priorități și care au pus în aplicare multe bune practici atât pe plan intern, cât și pe plan extern.
Evaluarea certificărilor cartei se efectuează de două ori pe an, certificatele fiind acordate în mai și noiembrie.
De ce este necesară această inițiativă?
Lipsa femeilor în domeniul tehnologiei este o prioritate pentru CEPIS de mult timp. Pe lângă faptul că, în prezent, aproape 50 % dintre întreprinderile din Europa întâmpină dificultăți în a recruta persoane cu competențe TIC adecvate, în timp ce (media UE) mai puțin de 20 % dintre profesioniștii din domeniul TIC din Europa sunt femei. Beneficiile pentru întreprinderile cu funcții de conducere diverse sunt numeroase: ele pot depăși rentabilitatea cu până la 48 %, echipele diverse cresc productivitatea și potențialul de inovare, egalitatea creează o forță de muncă stabilă și dedicată.
În timp ce se fac multe pentru a atrage femeile către profesiile tehnice, se face mai puțin în domeniul la fel de important al păstrării. Adesea, motivele pentru care femeile părăsesc cariera în domeniul tehnologiei sunt legate de cultura nefavorabilă a locului de muncă, iar locurile de muncă însele sunt cele care trebuie să impulsioneze schimbarea. Prin urmare, DiversIT a decis să dezvolte o inițiativă care ar contribui la stimularea locurilor de muncă să lucreze în vederea creării unui mediu de lucru care să fie atractiv pentru femeile care lucrează.
Cine poate beneficia de această inițiativă?
Odată cu certificarea DiversIT, întreprinderile beneficiază de pe urma demonstrației că au valorile și sensibilitățile adecvate, atrăgând astfel candidați de nivel superior, demonstrând că respectă standardele de diversitate la locul de muncă, demonstrează alinierea lor la obiectivele de dezvoltare durabilă ale ONU, în special la ODD 5: Realizarea egalității de gen și capacitarea tuturor femeilor și fetelor.
Astfel, locurile lor de muncă devin mai bune și mai favorabile incluziunii și devin parte a unei comunități internaționale din ce în ce mai mari, de întreprinderi conștiente de diversitate. În plus, procesul de aplicare a cartei servește, de asemenea, ca sursă de idei pentru mai multe inițiative și politici de creștere a egalității de gen, iar echipa internațională de evaluare la nivel înalt este întotdeauna bucuroasă să ofere orientări adaptate.
Carta aduce beneficii, de asemenea, femeilor care doresc să lucreze în domeniul tehnologiei – având în vedere că o întreprindere deține certificarea Cartei, acestea vor ști că are valorile și practicile corecte și, prin urmare, vor fi încurajate să își depună candidatura.
De ce este aceasta o bună practică?
Carta DiversIT poate fi aplicată cu ușurință altor forme de politici privind diversitatea și incluziunea – vârstă, rasă, orientare sexuală, abilități etc. Pe termen lung, Carta DiversIT va urmări să includă toate formele de diversitate. Pentru moment, din cauza resurselor limitate, acestea se concentrează asupra femeilor din domeniul tehnologiei, deoarece femeile reprezintă cea mai mare „rezervă de talente neexploatate” pentru eliminarea decalajului dintre cererea de competențe informatice. Carta intenționează să evalueze mai multe întreprinderi și, de asemenea, să stabilească orientări pentru ca alte organizații internaționale să reproducă cele mai bune practici. Acestea urmăresc, de asemenea, să aibă un ambasador național al Cartei în toate țările europene, extinzându-și astfel raza de acțiune dincolo de țările reprezentate în CEPIS.
La DiversIT, acestea intenționează să continue certificarea societăților din întreaga Europă, finanțate parțial de CEPIS, parțial prin taxele de evaluare plătite de solicitanți. De asemenea, ei depun eforturi pentru a găsi organizații partenere în țările europene care să servească drept „ambasadori”, deși au deja una în Islanda: promovarea cartei și încurajarea întreprinderilor din țara lor să își depună candidatura. Echipa lor de evaluare este voluntari; inițial, aceștia se bazează pe activitatea de voluntariat pentru evaluări, dar pot lua în considerare evaluatori remunerați în viitor.