Lisabona a devenit un oraș de excelență pentru a trăi și a munci, iar munca la distanță și cea digitală capătă o importanță din ce în ce mai mare. Afirmându-și viziunea de „Capitală Unicorn de la Lisabona”, nevoia generalizată de resurse tehnice, combinată cu nevoia de talente calificate și cu creșterea reprezentării femeilor în tehnologie, reflectă scenariul în care s-a născut StepByTech.
Programul
StepByTech este, prin urmare, un program promovat de Consiliul Local Lisabona – Viitorul muncii Lisboa, cu sprijinul Le Wagon Portugal, care se axează pe competențele-cheie din viitor, în care competențele tehnologice și non-tehnice reprezintă cerințe esențiale.
Ca urmare a investiției Consiliului municipal, StepByTech este un program gratuit în proporție de 100 % pentru participanții săi, axat pe:
- Sprijinirea femeilor din zona Lisabona extinsă în procesul de recalificare profesională prin acțiuni de sensibilizare și formare în domeniul dezvoltării internetului.
- Să ajute 50 de persoane din zona Lisabona extinsă să își înceapă cariera în tehnologie, ceea ce va duce la o creștere salarială estimată la 27 % în următorii 2 ani *.
- Ca impact macroeconomic, PIB-ul crește cu aproximativ 260 de mii de euro pe an *.
În mod specific, programul urmărește:
- Furnizarea unei prime experiențe în universul programării
- Accelerarea maturității digitale a cetățenilor și a întreprinderilor
- Dezvoltarea talentelor în domeniul tehnologiei la Lisabona
- Reducerea disparității de gen și a decalajului dintre generații pe piața tehnologică
- Promovarea alinierii la nevoile pieței muncii
- Dezvoltarea competențelor de lucru în echipă și a competențelor platformelor de colaborare
- Promovarea încrederii pentru a naviga pe piața tehnologiei
- Să sporească alte competențe esențiale, cum ar fi învățarea activă; soluționarea problemelor; analiza și gândirea critică; flexibilitatea, printre altele
Programul se bazează pe creșterea expertizei și a complexității, într-o logică modulară, permițând participanților să participe la etapele inițiale, chiar dacă doresc să se alăture etapei 3.
Etapele
- Tehnologia Scan (500 de participanți). Primii pași în ceea ce privește competențele de programare de bază, front-end și back-end, cu o prezentare generală a scenariului tehnologic (HTML; CSS și Ruby).
- Aprindere prin tehnologie (50 de participanți). Aprofundarea competențelor lor în dezvoltarea paginii de pornire și utilizarea JavaScript.
- Imersiune tehnologică (5 de participanți). „Le Wagon Web Development Intensive Bootcamp”, formare avansată cu recunoaștere internațională, inclusiv mentorat de carieră: sprijin pentru CV-uri și portofoliu; interviuri de angajare; rețeaua de parteneri locali și globali; acces nelimitat la platforma internă Le Wagon și la rețeaua de absolvenți (+ 20,000 membri).
Caracterizarea candidaților
Rezidenți, profesioniști sau studenți din zona Lisabona extinsă, cu vârste cuprinse între 18 și 68 de ani, care doresc să facă primii pași sau să își dezvolte competențele în lumea programării. Motivațiile lor personale includ:
- Începeți o carieră în domeniul tehnologiei
- Reprofilați-vă
- Sporirea competențelor tehnologice
- Îmbunătățirea competențelor transversale
- Să își îmbunătățească cariera actuală
- Îmbunătățirea competențelor
- Alte motivații, de exemplu crearea de rețele
De ce este StepByTech o bună practică?
StepByTech s-a dovedit a fi un exemplu de bună practică datorită potențialului său pentru:
- Incluziunea, prin faptul că sporește egalitatea de gen și între generații și democratizează accesul la cunoștințele tehnologice și la oportunitățile de pe piața muncii.
- Inovarea, pentru că este un model 360 – de la primii pași în lumea tehnologică până la mentorat pentru integrarea pe piață – care promovează tehnologia și competențele non-tehnice și poate participa într-o logică modulară.
- Acesta oferă participanților acces la mai mulți actori de pe piață și oportunități de colaborare în rețea cu locuri de muncă diferențiate.
- Aceasta promovează dobândirea de competențe de dezvoltare web pentru persoanele non-tehnologice, extinzând orizonturile la această dimensiune emergentă.
- În acest scop, conjugează sinergiile, combinând entități publice și private.
- Amploarea și reproductibilitatea, deoarece modelul proiectat poate fi reprodus în alte contexte publice și private, cu conținuturi/adâncimi diferite.
- Durabilitatea, având în vedere că beneficiile sale durează dincolo de sfârșit, activarea competențelor viitoare, cum ar fi învățarea activă, programarea, munca în echipă, soluționarea problemelor, analiza informațiilor și sentimentul critic, relațiile interpersonale, comunicarea și influența, aplicabile diferitelor contexte ale vieții, în special în ceea ce privește dimensiunea profesională.