„Competențe digitale pentru integrare și cetățenie activă” (DISC) este un proiect cu o durată de 3 ani cofinanțat prin programul Erasmus + al Uniunii Europene, care urmărește să îmbunătățească competențele digitale ale migranților, refugiaților și solicitanților de azil și să promoveze cetățenia activă și angajată. Proiectul, care a demarat în 2019 și s-a încheiat la jumătatea anului 2022, a fost pus în aplicare în 5 de țări din Europa.
Programul este coordonat de Universitatea finlandeză de științe aplicate din Laurea, cu sprijinul CESIE din Italia, al Incomei spaniole, al UC Leuven – Limburg din Belgia și al Facultății de Justiție Penală și Securitate din cadrul Universității Maribor din Slovenia.
Principalele scopuri și obiective
Promovarea competențelor digitale, a cetățeniei active și a incluziunii sociale în rândul grupurilor de societate rămase în urmă sunt unele dintre obiectivele proiectului „Competențe digitale pentru integrare și cetățenie activă”. Discul urmărește, de asemenea, să perfecționeze competențele digitale de bază ale persoanelor care provin din familii de migranți și refugiați și să promoveze utilizarea sporită a instrumentelor digitale pentru viața de zi cu zi și socială de către o comunitate în creștere. Un alt obiectiv este consolidarea rolului și a influenței instituțiilor de învățământ superior și a școlilor și deschiderea către toți membrii comunității.
Proiectul a elaborat materiale care s-au axat pe incluziune și pe instrumente digitale flexibile pentru profesori, și anume:
- Instrumentul de autoevaluare a proiectului DISC: un instrument online de autoevaluare care identifică domenii puternice și slabe în ceea ce privește competențele digitale și cartografiază domeniile de creștere și îmbunătățire potențială. Instrumentul este gratuit și durează între 5 și 7 minute.
- Manualul spațial multisenzorial, un set de instrumente care urmează o metodologie specifică pentru profesorii, facilitatorii, asistenții sociali, studenții și voluntarii care ar dori să utilizeze elemente
multisenzoriale în activitatea și activitățile lor. - Materiale suplimentare de învățare, formare și proiectare pedagogică pentru studenți, profesori și personalul în general.
De ce este aceasta o bună practică?
Proiectul DISC a reușit să creeze o rețea de schimb de informații, cunoștințe și bune practici la nivel local, regional și european, care să promoveze colaborarea și proiectarea pe primul loc a integrării. Dimensiunea internațională a proiectului a facilitat și mai mult colaborarea dintre părțile interesate ale inițiativei: activitățile au avut loc în cele 5 țări partenere – Finlanda, Italia, Spania, Belgia și Slovenia.
Au fost luate în considerare multe grupuri societale, inclusiv, dar fără a se limita la: studenți și tineri proveniți din familii de migranți și persoane excluse din punct de vedere digital în general, lucrători de tineret, reprezentanți ai nivelurilor local, regional și național de guvernare, comitete și agenții care lucrează cu persoane excluse din punct de vedere social, imigranți și refugiați, rețele de cooperare și parteneri sociali.
Aspectele de succes ale programului au fost diferite de la o țară participantă la alta, oferind o bază bună pentru continuarea cercetării și a activității. De exemplu, proiectul a obținut un punctaj deosebit de ridicat în ceea ce privește sustenabilitatea în Finlanda, multe dintre activitățile proiectului fiind integrate în programele de învățământ superior. În Italia, programul a reușit să perfecționeze un procent semnificativ de femei provenite din familii de migranți care dețin cel puțin competențe digitale de bază. Competențele dobândite variază în ceea ce privește complexitatea: de la învățarea modului de imprimare sau de utilizare a unui calculator pentru prima dată, până la exprimarea prin mijloace digitale, rămânerea în siguranță online și dobândirea încrederii în întregul pachet Microsoft Office).