Programul portughez „Eu Sou Digital” vizează îmbunătățirea alfabetizării digitale a mii de adulți cu vârsta de peste 45 de ani care au un contact redus sau inexistent cu internetul.
Acest lucru se realizează printr-o rețea națională de 30.000 de voluntari și 1.500 de centre de formare pe întreg teritoriul Portugaliei. Programul, care urmează să se desfășoare până la sfârșitul anului 2023, promovează incluziunea digitală, oferind cursuri de formare specifice și sprijin persoanelor care nu au prea multe (sau chiar deloc) cunoștințe despre internet.
Principalele obiective și scopuri
EU Sou Digital este destinat tuturor adulților care nu au utilizat niciodată internetul și, în mod egal, celor care utilizează internetul fără competențele digitale de bază, care au nevoie în acest scop (efectuarea de cercetări de bază, trimiterea de e-mailuri sau utilizarea platformelor de comunicare socială).
Subiectele și temele abordate includ: cum să creați și să gestionați un cont de e-mail și corespondență online, cum să căutați online, cum să consultați și să utilizați serviciile publice digitale și cum să accesați alte servicii online, cum ar fi serviciile bancare la domiciliu sau utilizarea platformelor de comunicare socială. Inițiativa
cuprinde următoarele activități:
- Crearea și monitorizarea unei rețele naționale de 1.500 de centre, inclusiv licee, universități, institute politehnice, instituții private de solidaritate socială, furnizori de educație pentru adulți, centre de formare „Califica” etc.)
- Dezvoltarea și menținerea unei rețele naționale de sprijinire a activităților de formare, alcătuită din 30.000 de tineri voluntari.
- Îmbunătățirea comunicării și a sensibilizării prin publicitate, evenimente, activități media, o aplicație specială pentru voluntari și menținerea unei prezențe solide pe rețelele sociale.
Pentru a participa la program, fie ca student, fie ca mentor, trebuie să locuiți în Portugalia și să participați la cel puțin 1 sesiuni de formare (de aproximativ 2 ore).
De ce este aceasta o bună practică?
Programul va îmbunătăți competențele digitale de bază ale peste 1 milioane de adulți până la sfârșitul anului 2023, aducând o contribuție semnificativă și în timp util la progresele Portugaliei, în conformitate cu obiectivele deceniului digital pentru 2030. Aceasta va reduce în mare măsură numărul de persoane din Portugalia care au rămas în urmă în ceea ce privește digitalizarea și, prin urmare, nu pot beneficia de avantajele pe care le oferă în ceea ce privește comunicațiile, accesul la informații sau utilizarea serviciilor publice digitale.
Programul este rezultatul unei cooperări strânse între mai multe părți interesate, de la parteneri publici la parteneri privați de pe întreg teritoriul Portugaliei. Inițiativa este finanțată de Caixa Geral de Depósitos și promovată de MUDA (Mișcarea pentru o cetățenie universală și digitală activă) cu sprijinul structurii misiunii digitale din Portugalia. Durabilitatea se bazează pe o combinație de cofinanțare din partea Portugaliei, Inovação Social, a Programului Operațional pentru Incluziune Socială și Ocuparea Forței de Muncă (POISE) și a Uniunii Europene.