Programul comun de studii de masterat Ucraina – Slovacia a început în 2017 ca un proiect al Coaliției digitale a Serbiei, al Agenției Europene pentru Migrație (EMA) și al Asociației IT (ITAS), în cooperare cu patru universități din Slovacia și nouă universități din Ucraina și din sectorul privat, ca răspuns la nevoile actuale ale întreprinderilor de a aborda deficitul de specialiști TIC. Programul este cofinanțat de Ministerul Afacerilor Externe și Europene al Republicii Slovace, în cadrul planului slovac de asistență pentru ajutor. În 2022, programul se află în cea de-a 5-a ediție.
Programul de mobilitate este sprijinit, de asemenea, de sponsorizarea întreprinderilor TIC din Slovacia, care oferă studenților burse, experiențe de formare profesională și oferă absolvenților de succes un contract de muncă de doi ani, după absolvire.
Scopuri și obiective
Principalul obiectiv al programului este de a consolida relațiile stabile din sectorul academic dintre Slovacia și Ucraina, pentru a permite dezvoltarea în continuare a programului de mobilitate a studenților și a forței de muncă pentru studenții și absolvenții ucraineni din universitățile publice din Slovacia. Programul contribuie la îmbunătățirea deficitului de TIC la trei niveluri: este benefic pentru Slovacia (țara-gazdă) să abordeze deficitul temporar de forță de muncă calificată și să consolideze relațiile comerciale; pentru studenți, care pot dobândi calificări și competențe; iar pentru Ucraina (țara de origine), să sprijine transferul în continuare de experiență și de competențe și dezvoltarea relațiilor de afaceri.
De ce este aceasta o bună practică?
Principalul aspect inovator al acestei inițiative este punerea în aplicare a unui sistem cuprinzător bazat pe perioade de studiu de scurtă durată în străinătate, mobilitate profesională și întoarcere ulterioară în Ucraina, pentru a sprijini transferul de experiență profesională. Sistemul propus se bazează pe principiile migrației circulare, pe care instituțiile internaționale le consideră a fi un mijloc eficient de promovare a dezvoltării. Pe baza deficiențelor structurale identificate în sectorul TIC din Ucraina și a analizei nevoilor grupului-țintă, programul se axează pe furnizarea de experiență practică și profesională în cadrul întreprinderilor existente în domeniul TIC. Se pune un accent deosebit pe dobândirea de competențe non-tehnice, cum ar fi comunicarea, prezentarea și munca în echipă, în cadrul educației și practicii din Slovacia. Programul le permite studenților să finalizeze un program de studii de masterat cu diplomă dublă, o perioadă de stagiu cu mentorat și o perioadă de doi ani de experiență profesională în întreprinderi consacrate din domeniul TIC din Slovacia. Inițiativa acoperă toate aspectele mobilității: selectarea participanților și recrutarea, testarea cunoștințelor și a nivelului lingvistic, corelarea cu întreprinderile, orientarea, sprijinul pentru găsirea unei locuințe și organizarea cerințelor administrative, formarea și mentoratul în întreprinderi.
Rezultate și impact
Proiectul a început în 2017, iar primii studenți au sosit în Slovacia în iunie 2018 de la Kharkov. În cursul unui stagiu de trei luni în vara anului 2018, aceștia au absolvit un curs Java și un curs intensiv slovac în societăți IT. Începând din septembrie 2018, aceștia și-au continuat studiile de masterat la Universitatea de Economie și Management din Bratislava și, în același timp, o practică în întreprinderi. În cadrul acestui proiect-pilot, cinci studenți au studiat în Slovacia și au decis să rămână și să lucreze acolo. Din 2017 până în prezent, peste cincizeci de studenți în domeniul IT și peste paisprezece societăți au fost implicate în program.
Până în prezent, rezultatele au fost următoarele:
- 2017-2019-5 studenți/absolvenți
- 2018-2020-12 studenți/absolvenți
- 2019-2021-27 studenți înscriși și optsprezece au finalizat programul
- 2020-2022-30 de studenți înscriși, 27 înscriși și 10 finalizează programul
- 2021-2023-40 + studenți înscriși și + 30 înscriși (până în prezent)