Bune Practici

Accessia – Belgia

Accessia este o rampă de lansare inovatoare care urmărește să asigure accesul la un loc de muncă al persoanelor cu handicap și să îmbunătățească accesibilitatea digitală a serviciilor online. Lucrând la proiecte reale, Accessia ține seama de nevoile lor specifice și le asigură stagiarilor accesibilitatea digitală.

Accessia: o rampă de lansare inovatoare și promițătoare

Cu sprijinul DBSF și al Cap48 și în colaborare cu Diversicom, Citeco și Passe Muraille, Eqla a creat agenția web incluzivă „Accessia”. Acest proiect inovator este:

  • O însoțire specifică a persoanelor cu handicap (toate handicapurile combinate) în vederea ocupării forței de muncă în sectorul digital, cu scopul de a se integra într-o întreprindere.
  • Un proiect de accesibilitate digitală prin audituri, standarde de accesibilitate a site-urilor web și a aplicațiilor și crearea de site-uri web accesibile.

Servicii oferite clienților

  • Crearea de site-uri web accesibile
  • Audituri privind accesibilitatea site-urilor web și a aplicațiilor mobile
  • Sprijin pentru proiectele de accesibilitate a site-urilor web și a aplicațiilor mobile
  • Gestionarea comunității (+ webmaster)
  • Formare pentru toate persoanele care lucrează în domeniul dezvoltării web

De ce este necesar Accessia?

Doar 5 % din cereri sunt accesibile persoanelor cu handicap. Cu toate acestea, există bune practici pentru a le face accesibile. Accessia ajută profesioniștii să integreze aceste standarde în proiectele lor, formând în același timp persoanele cu handicap în dezvoltarea internetului. Între 25 și 30 % dintre persoane au, în grade diferite, un handicap pe internet din cauza nevoilor lor specifice legate de văz, auz, probleme fizice, tulburări cognitive, vârstă care duce în mod natural la o reducere a anumitor capacități.

Aceste dizabilități pot fi temporare sau permanente. Unele persoane navighează cu ajutorul unui sintetizator vocal, al unei bare Braille sau al unui întrerupător respirator, în timp ce altele utilizează funcțiile oferite de calculatoare, cum ar fi magnificatorul de ecran, posibilitatea de a schimba contrastul sau criteriile de accesibilitate

digitală sunt cunoscute, publicate și actualizate de un panou format din persoane cu handicap, de pe internet și de profesioniști din domeniul persoanelor cu handicap. Respectarea acestor standarde și bune practici permite tuturor persoanelor vizate să utilizeze internetul, indiferent de handicapul lor și de modul în care accesează site-ul.

Aceste criterii de accesibilitate, Orientările privind accesibilitatea conținutului web (WCAG), nu fac parte din programa de învățământ a profesioniștilor din domeniul internetului și al comunicării. Situația de pe teren este dezastruoasă: în prezent, mai puțin de 5 % dintre site-uri respectă toate criteriile de accesibilitate.

Începând din septembrie 2020, o directivă europeană impune tuturor site-urilor publice din Uniunea Europeană să respecte aceste standarde. În 2025, această obligație va fi extinsă la site-urile private din domeniile transporturilor, serviciilor bancare, asigurărilor și comerțului electronic.

De ce este aceasta o bună practică?

Accessia a realizat mai multe etape importante în misiunea sa de promovare a accesibilității digitale. În fiecare an, Accessia formează integral zece persoane în cadrul auditurilor RGAA privind accesibilitatea conținutului web (WCAG) și (Référentiel Général d’Accessibilité pour les Administrations), asigurându-se că acestea dispun de cunoștințele și competențele necesare.

În plus, angajamentul Accessia în favoarea incluziunii este evident, deoarece reușesc să asigure locuri de muncă pentru jumătate dintre acești stagiari în termen de șase luni de la finalizarea formării. Subliniind angajamentul lor față de diversitate și egalitate de șanse, organizația a angajat trei persoane cu handicap pentru posturi permanente în cadrul structurii Accessia.

În plus, Accessia joacă un rol vital în a face peisajul digital mai accesibil prin crearea a șase site-uri web incluzive anual. Acestea contribuie în continuare la îmbunătățirea accesibilității site-urilor web prin efectuarea în fiecare an a cincisprezece audituri privind accesibilitatea digitală a site-urilor web sau a aplicațiilor mobile, identificând domeniile în care sunt necesare îmbunătățiri și promovând posibilitatea de utilizare universală.

Fără a-și limita eforturile la propriile proiecte, Accessia își extinde impactul prin sprijinirea a cincisprezece eforturi de creare sau de reproiectare a site-urilor web, asigurând conformitatea cu standardele WCAG. Procedând astfel, ele contribuie la un impact pozitiv mai larg asupra peisajului general al accesibilității digitale.

Recunoscând importanța educației în promovarea unui mediu digital mai accesibil, Accessia transmite cunoștințe profesioniștilor din domeniul internetului din diferite discipline, oferind zece cursuri de formare în fiecare an. Aceste cursuri acoperă diverse domenii, cum ar fi dezvoltarea, designul, redactarea conținutului și multe altele, înzestrarea profesioniștilor cu expertiza necesară pentru a contribui la o lume online mai favorabilă incluziunii.

Distribuie
Informații Bune Practici
Când începe​

05/12/2023T00:00:00
Când se termină

03/12/2024T00:00:00
Zonă Georgrafică​

European Union
Categorie
Grup țintă

Cele mai noi Bune Practici