Bune Practici

Aplicația ROeID: Identitatea digitală accesibilă cu un singur login

ROeID este produsul cooperării dintre Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării și Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR), două insituții din cadrul Guvernului. Diferența majoră este că MCID are drept de inițiativă și execuție în domeniul politicii financiare și al resurselor umane din cercetarea științifică și dezvoltarea tehnologică, pe când ADR este o structură din cadrul MCID cu rolul de a coordona și implementa strategiile și politicile publice în domeniul transformării digitale. Cu alte cuvinte, aplicația ROeID este rezultatul colaborării între un minister și un departament al ministerului.

Pentru crearea unui cont ROeID sunt necesare o imagine a cărții de identitate, un selfie și un scurt video. Acest sistem stă la baza digitalizării tuturor serviciilor pubice. Proiectul a fost finațat din fonduri europene în valoare de 74 milioane de lei. Un comunicat MCID anunță că acest serviciu este disponibil și românilor din diaspora, care vor putea interacționa digital cu administrația fără a mai trebui să se întoarcă în țară.

Aplicația oferă o modalitate nouă de gestionare a conturilor pentru serviciile publice, toate serviciile digitale fiind accesibile printr-un singur login. Practic, ROeID asigură identitatea digitală a tuturor cetățenilor României, facilitându-le autentificarea în toate platformele digitale pe care statul român le administrează, dar și conectarea la alte platforme digitale guvernamentale din întreaga Uniune Europeană. O imagine a cărții de identitate, un selfie și un video scurt sunt pașii necesari pentru crearea contului ROeID.

Până acum, fiecare dintre noi mergea în fața unui funcționar, prezenta cartea de identitate, iar funcționarul verifica imaginea și datele validând astfel identitatea persoanei. Prin identitatea digitală ROeID, cetățenii se vor autentifica online, digital, direct printr-un singur set de credențiale. Aplicația mobilă ROeID este un instrument de bază în digitalizarea tuturor serviciilor publice.

„Proiectul este unul european, în valoare totală de 74 de milioane de lei, un proiect vital care are termen de finalizare luna august 2023. Noi am accelerat procedurile astfel încât la nivelul lunii mai să avem această versiune Beta, ca utilizatorii din România să o poată testa. Este un proiect important, un pas pe care România trebuia să îl facă. Vom marca astfel, un nou pas spre digitalizarea țării. Un lucru important de specificat este că aplicația reprezintă un beneficiu și pentru românii din Diaspora. Un român din Diaspora și fără cont bancar în România va putea prin contul creat pe Ghișeul.ro să își rezolve toate problemele privind taxele sau impozitele bancare, plăți la ANAF sau emiterea gratuită a cazierului judiciar. Serviciile care sunt online dar până acum necesitau deplasarea la ghișeu, vor fi disponibile prin ROeID”, a declarat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja.

Astfel, vom putea folosi ROeID în platformele gestionate de instituțiile publice așa cum folosim acum contul Facebook sau Google pentru a ne autentifica în alte platforme private. Platformele digitale guvernamentale vor avea opțiunea de login, de conectare cu ROeID, marcată printr-un buton specific – Autentificare cu ROeID.

Distribuie
Informații Bune Practici
Când începe​

02/05/2023T00:00:00
Când se termină

02/05/2023T00:00:00
Zonă Georgrafică​

România
Categorie
Grup țintă

Cele mai noi Bune Practici