Bune Practici

Avertizare socială – Italia

Social Warning este un proiect cu tema sensibilizării în domeniul digital în școli prin intermediul unei rețele de tineri formatori voluntari, toți profesioniști, care lucrează zilnic cu tehnologiile digitale. Scopul nu este de a alarma sau, dimpotrivă, de a garanta siguranța acestui domeniu, ci doar de a informa asupra realității domeniului digital.

Proiectul s-a născut în 2018, cu scopul de a aduce subiectul sensibilizării cu privire la dimensiunea digitală în școlile italiene. A fost identificată nevoia de a informa tinerii cu privire la riscurile și oportunitățile internetului, ilustrând cele mai bune practici și cazuri ale tinerilor de succes, cum ar fi cei care utilizează internetul și platformele de comunicare socială pentru a lucra, a își satisface nevoile vieții curente și pentru a contribui la proiecte comunitare. Pentru a realiza acest lucru, Mișcarea pentru Etică Digitală a creat o rețea de aproximativ 300 de formatori voluntari din Italia, în principal tineri profesioniști din domeniul digital, care pot constitui un exemplu pentru tineri.

Aflați mai multe despre proiect

În centrul fiecărei intervenții de avertizare socială se află diseminarea de informații cu privire la beneficiile noilor tehnologii de comunicare în cazul în care acestea sunt utilizate în md informat, empatic și calm. Scopul nu este de a avertiza părinții, adulții și tinerii, nici de a-i liniști, ci de a-i informa în mod obiectiv. Mișcarea vizează:

  • Informarea cu privire la riscurile și limitele noilor tehnologii
  • Ilustrarea cu exemple concrete a modului în care aceste tehnologii ne influențează viața de zi cu zi
  • Facilitarea căutării unui echilibru constant între activitățile online și cele offline

Schimbul de stimulente și de informații vizează sensibilizarea cu privire la modul în care tehnologiile digitale schimbă lumea în care trăim, emoțiile și comportamentul social.

Proiectul constă în mod specific în intervenții de formare de două ore care explorează diverse subiecte, cum ar fi funcționarea principalelor rețele sociale, amprenta personală, reputația, fenomene precum hikikomori (izolarea prin abuzul de servicii digitale), profesiile digitale (cum ar fi managerii platformelor de comunicare socială pe care mulți elevi încă nu le cunosc) și alte subiecte pe care fiecare formator le aprofundează pe baza competențelor lor. Intervențiile sunt mai degrabă o conversație decât o conferință, iar cele mai interesante idei sunt preluate din conversațiile și solicitările tinerilor.

De ce este aceasta o bună practică?

Asociația a creat, de asemenea, un observator științific care colectează date anonime de la tineri cu privire la utilizarea internetului și a platformelor de comunicare socială și publică un raport anual pe această temă. Este din ce în ce mai frecvent să se solicite cursuri de formare pentru publicul adult, în special pentru profesori și părinți, întrucât necesitatea unei mai bune conștientizări a dinamicii internetului și a rețelelor sociale devine mai evidentă. Avertismentul social își propune să abordeze această necesitate de a construi o societate mai bună online și offline.

În prezent, Mișcarea pentru Etică Digitală urmărește să extindă la teritoriul european ceea ce s-a realizat deja în Italia. În primul rând, modelul și formatul educațional sunt în curs de perfecționare, astfel încât mai mulți formatori să se poată alătura și difuza proiectul, iar inițiativele sunt în curs de elaborare pentru tinerii europeni. Primul este un hackathon care a avut loc la Roma, la care au participat 70 de studenți din întreaga Europă, viitori factori de decizie care s-au reunit pentru a găsi soluții pentru un viitor digital mai bun. Ca altă inițiativă majoră este Ziua europeană a cetățeniei digitale, care își propune să promoveze educația digitală în întreaga Europă. Prima ediție a avut loc la Roma, în octombrie 2021.

Distribuie
Informații Bune Practici
Zonă Georgrafică​

European Union

Cele mai noi Bune Practici