Bune Practici

Bilanț JA 2022 și perspective 2024 pentru programele iTech Skills și Skills for Tech Jobs

Junior Achievement Romania este o organizație nonprofit fondată în 1993, parte a JA Worldwide USA și JA Europe, cea mai mare organizație antreprenorială, economică, financiară și STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică), de orientare profesională, sănătate și dezvoltare a abilităților pentru viață. Programele JA sunt de tipul ”learning by doing” și ”project based”, adaptate sistemului hibrid de învățare, se derulează în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale și comunitatea de afaceri. La nivel mondial, JA a sărbătorit centenarul în 2019 și a fost clasată între cele mai importante 500 de ONG-uri la nivel mondial în 2020 (Agerpres). În 2022 au participat la activitățile iTech Skills și Skills for Tech Jobs aproximativ 6000 de elevi, profesori și coordonatori din 200 de școli românești. Aceste proiecte s-au derulat cu ajutorul companiei Honeywell și au constat în acces gratuit pentru elevii din clasele VII-XII la resurse și activități educaționale la clasă și acasă, cât și de consultanță din partea voluntarilor Honeywell. Modulul ”Învață programare!” a oferit elevilor o nouă perspectivă asupra informaticii și a deschis noi oportunități de carieră valorificabile în viitor.

Junior Achievement este cea mai mare organizație internațională de educație economică și antreprenorială, programele fiind urmate în 40 de țări din Europa și peste 100 din lume.
În România, programele, proiectele și competițiile JA learning by doing și project based sunt urmate anual de peste 260.000 de elevi și studenți din peste 1.900 de instituții de învățământ și se desfășoară local în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, instituțiile de învățământ și susținătorii JA în România.

Cei trei piloni JA România sunt Inspire, Prepare, Succeed.

Elevii și studenții sunt inspirați să acumuleze informații de bază despre carieră și profesie folosind programele Junior Achievement. De asemenea, elevii de peste 16 ani, studenții și profesorii dobândesc competențe și aptitudini noi prin participarea la cursuri, traininguri și webinare. Succesul este favorizat prin faptul că elevii și studenții demonstrează stăpânirea competențelor acumulate la job shadow, stagii de practică, internship și la noi locuri de muncă.

Un nou program JA conceput pentru 2023-2024 se ocupă cu activitățile experiențiale learning by doing și project-based, disponibile pentru implementarea la clasă și/sau online. Elevii între 6 și 19 ani, precum și studenții între 19 și 26 ani au șansa de a dobândi competențe pentru viața profesională. În JA sunt implicați anual peste 4.700 de profesori și aproximativ un sfert de milion de tineri din România care intră în contact cu mediul economic real prin participarea la proiecte și competiții naționale și internaționale și prin întâlniri cu antreprenori și cu consultanții voluntari din comunitate.

Instituțiile de învățământ înscrise, profesorii și studenții au acces gratuit la platforma educațională LMS JA Inspire TM și la pachetele educaționale JA. Acolo pot găsi materiale pentru derularea activităților la clasă, training, consultanță și evaluări. Li se oferă și șansa de a afla despre și de a participa la compentiții naționale și internaționale, derulate în peste o sută de țări din rețeaua Junior Achievement.

Programele, proiectele și competițiile naționale și internaționale la care pot avea acces cei ce aleg platforma JA sunt:

educație economică și financiară,

dezvoltare personală,

orientare profesională,

educație antreprenorială.

Elevii învață să gândeacă economic, să evalueze costurile și beneficiile pentru diferite decizii și să caute soluții alternative în situații variate. Cunoașterea mediului fianciar și abilitățile de a gestiona banii sunt esențiale pentru adaptarea la sistemele economice complexe din lumea actuală. Tinerii își vor îmbogăți cultura financiară, vor căpăta încredere în ei înșiși și vor fi inspirați să adopte un comportament responsabil.

Distribuie
Informații Bune Practici
Când începe​

01/01/2022T00:00:00
Când se termină

31/12/2022T00:00:00
Zonă Georgrafică​

România

Cele mai noi Bune Practici