Bune Practici

Centrul de legătură al Lituaniei – TRADUCERE

Obiectivul principal al proiectului „Conectarea Lituaniei: o societate digitală eficace, sigură și responsabilă în Lituania” trebuie să promoveze avantajele tehnologiilor informației și comunicațiilor (TIC) și să le motiveze să își dezvolte competențele digitale utilizând internetul în mod eficace, sigur și responsabil.

Proiectul, care a început în 2018 și urmează să se încheie în 2021, vizează o mare parte a populației lituaniene (aproximativ 500,000 de persoane) care fie nu utilizează încă internetul, fie nu dispun de competențe digitale de bază pentru a face acest lucru.

O rețea comunitară a liderilor digitali sporește impactul și perspectivele de sensibilizare ale proiectului. Rețeaua reunește aproape 2,000 de persoane, inclusiv bibliotecari, care au o influență non-formală directă asupra comunității lor locale. O rețea separată, alcătuită din tineri voluntari și tineri scoțieni, reunește alte 1,500 de persoane. 1,200 de puncte publice de acces la internet (secțiile bibliotecii) oferă un loc pentru activitățile organizate în format electronic, cum ar fi oferirea de orientări membrilor comunității locale cu privire la serviciile electronice și utilizarea telefoanelor inteligente. Bibliotecile publice, implicate în cadrul proiectului, găzduiesc cursuri de formare în domeniul competențelor digitale destinate adulților din comunitatea locală, peste 12 de teme fiind oferite pentru 100,000 de cetățeni. Domeniul de aplicare al proiectului este deosebit de amplu: acesta implică peste 750 de comunități locale și a fost pus în aplicare în toate municipalitățile din Lituania. Site-ul web conectat al Lituaniei conține o bază de date cu peste 60 de cursuri online pentru autostudiu, legate de activitățile digitale și competențele digitale necesare în viața de zi cu zi.

Proiectul Connected Lithuania vizează, de asemenea, personalul din bibliotecile publice și educaționale, cadrele didactice, cadrele didactice și personalul administrativ, oferind bune practici, puse în aplicare cu succes de proiect, cu lecții învățate și abordări adecvate care au potențialul de a fi reproduse în alte contexte și contexte. Materialul constă în cadre și teme metodologice, sesiuni de programare motivațională, concursuri digitale, prelegeri video educaționale și materiale privind organizarea de hackathon. Resursele și bunele practici furnizate de Lituania conectată pot fi utile altor proiecte care au același obiectiv: îmbunătățirea competențelor și aptitudinilor digitale generale pentru toți cetățenii.

Proiectul Connected Lithuania a obținut rezultate pozitive, implicând 15 % din totalul populației lituaniene. În plus, proiectul a asigurat un impact pozitiv prin implicarea liderilor voluntari ai comunității. La formarea în domeniul alfabetizării digitale, instituită de Connected Lithuania, au participat aproape 79,000 de cetățeni, peste 50,000 de clase fiind deja organizate. Proiectul poate fi adaptat și reprodus în alte țări datorită dependenței sale de bibliotecile publice, care sunt deja înființate în întreaga UE. În plus, Connected Lithuania contribuie la punerea la dispoziție și la accesibilitatea cunoștințelor prin intermediul unui site web bine conceput, care oferă o bună imagine de ansamblu a cursurilor de formare online și offline și a rezultatelor.

Distribuie
Informații Bune Practici
Când începe​

16/11/2023T00:00:00
Când se termină

22/11/2024T00:00:00
Zonă Georgrafică​

România
Categorie
Grup țintă

Cele mai noi Bune Practici