Bune Practici

Codificați-vă viitorul – Rezerva formatorilor pentru programele de învățământ superior

„Codul viitorului tău!” este un program cuprinzător care cuprinde mai multe inițiative care contribuie la sprijinirea pieței forței de muncă în domeniul IT din Ungaria. Inițiativa privind rezerva de formatori se axează pe furnizarea de cunoștințe de ultimă oră pentru studenți, legate și de nevoile pieței forței de muncă din țară.

Proiectul național la scară largă „Code your future!” vizează creșterea numărului de studenți absolvenți în domeniul IT în următorii ani, contribuind astfel la soluționarea deficitului actual de personal IT, care devine din ce în ce mai important pentru economia națională. Principalul obiectiv al proiectului este de a sprijini dezvoltarea formării privind competențele informatice în cadrul învățământului superior, astfel încât sistemul de formare să ofere cunoștințe comercializabile care să răspundă nevoilor actorilor economici. Proiectul îi ajută pe studenți să învețe despre tehnologiile utilizate de companiile TIC.

Proiectul este finanțat prin Fondul social european și este pus în aplicare de KIFÜ, Agenția guvernamentală de dezvoltare a tehnologiei informației și Asociația TIC din Ungaria (IVSZ), care a jucat un rol principal, printre alte acțiuni, în punerea în aplicare a așa-numitului concept și serviciu de punere în comun a formatorilor.

Inițiativa privind grupurile de formatori urmărește să garanteze că cunoștințele dobândite de studenți în cadrul cursurilor universitare sunt actualizate, practice, generate de industrie, după ce au absolvit, dețin competențele și cunoștințele cerute de actorii de pe piață.

Scopul inițiativei este de a extinde cooperarea existentă sau de a stabili o nouă cooperare între instituțiile de învățământ superior și întreprinderile din domeniul TIC, care își desfășoară activitatea în vecinătatea lor, pentru a implica profesioniștii de pe piață ai acestor întreprinderi în formarea practică în universități. Un obiectiv-cheie este integrarea cunoștințelor practice și a experienței întreprinderilor în programele de formare din învățământul superior, pentru a le oferi studenților cunoștințe și competențe practice, tehnologice și de afaceri, pe lângă cunoștințele teoretice dobândite în timpul studiilor. Acest proiect sprijină instituirea cooperării dintre cele două părți și oferă sprijin practic cooperării concrete în domeniul educației.

Experții externi contribuitori sunt angajați de rang înalt ai principalelor întreprinderi de pe piață. Principalele domenii de competență sunt agilitatea, dispozitivele, IA, cloud nativ, știința datelor, siguranța testării, platformele cu coduri scăzute, tehnologiile sistemelor integrate, tehnologia 5G.

Cum funcționează aceasta în practică?

O societate intermediară este selectată pentru a pune în aplicare serviciul comun de formatori prin intermediul unui proces de achiziții publice.

Universitățile își pot defini nevoia de a avea un formator la începutul anului universitar (de exemplu, au un curs în domeniul IA, dar nu au un formator în acest sens). Universitatea poate trimite o cerere de formator societății intermediare care o pune în aplicare. Universitatea ar putea avea în vedere un formator ideal concret, pe care ar dori să îl invite sau să se poată adresa acestei societăți intermediare fără a avea în vedere nicio persoană concretă. În cazul în care universitatea nu are sugestii, intermediarul efectuează căutări în rândul formatorilor anteriori (grupul de formatori) sau, în cazul în care nu există nicio persoană care îndeplinește criteriile de căutare definite, aceasta caută o persoană adecvată în baza sa de date a societăților IT. Formatorul implicat va deveni membru al grupului imediat după prima sa formare. Baza de date (gruparea) aparține proiectului.

Pentru a asigura calitatea proceselor stricte de furnizare a formatorilor, se pune în aplicare un control. Posibilitatea de a implica formatori externi de pe piață este publicată suficient de devreme pentru universități, care trebuie să își prezinte nevoile înainte de începerea semestrului universitar. Formatorii și universitatea trebuie să prezinte împreună o descriere a cursului planificat unui „consiliu de administrație” (format din 3 de persoane) care verifică dacă acest curs acoperă domenii eligibile (domenii în care, în prezent, există un deficit de cunoștințe pe piața forței de muncă). O descriere a unui subiect poate fi respinsă dacă nu oferă cunoștințe de piață (de exemplu, introducerea unor elemente de bază ale științelor informatice), dacă subiectul nu este impus de nevoile de pe piața forței de muncă. Doi dintre membrii consiliului de administrație sunt specialiști IT, iar unul este expert pe piața forței de muncă. Fiecare expert își prezintă punctul de vedere, motivele și decide prin consens. Au fost, de asemenea, promovate cursuri de formare care vizează dezvoltarea competențelor non-tehnice, deoarece întreprinderile remarcă adesea lipsa și nevoia de competențe non-tehnice pentru tinerii absolvenți.

Odată ce o descriere a subiectului este acceptată, formatorul se pregătește pentru curs și oferă lectura. Ar putea fi o lecție unică sau un întreg curs.

Din motive legate de RGPD, lista formatorilor (nici lista întreprinderilor în care lucrează formatorii externi) nu este pusă la dispoziția publicului, fiind publicate numai informații cu privire la tipul de cursuri puse în aplicare și la domeniile de interes ale cursurilor de formare.

Impact și beneficii

Cel mai mare avantaj al activității de punere în comun a formatorilor pentru întreprinderi este acela că acestea pot aduce universităților cunoștințe reale privind piața, pe care ulterior le vor solicita în practică angajaților. În plus, aceasta poate facilita în mod semnificativ recrutarea, deoarece aceste cursuri le oferă o platformă pentru a-i întâlni pe studenți, filtrează studenții talentați care pot fi ulterior angajați de întreprinderea lor, fie ca stagiari, fie ca normă întreagă. Această rezervă este importantă și pentru universități, deoarece, în general, universitățile au dificultăți în a furniza cunoștințe practice.

Până în prezent, abordarea bazată pe punerea în comun a fost pusă în aplicare de 4 ori, în ultimii 4 ani universitari, iar proiectul actual este încă în desfășurare.

Distribuie
Informații Bune Practici
Când începe​

31/12/2015T23:00:00
Când se termină

31/12/2015T23:01:00
Zonă Georgrafică​

Hungary
Categorie
Grup țintă

Cele mai noi Bune Practici