Bune Practici

Codul albastru – Spania și Portugalia

Alegerilor

Învățarea unui program de la o vârstă fragedă este un vehicul pentru dezvoltarea competențelor cognitive și digitale ale secolului 21, care trebuie dobândite de la o vârstă fragedă pentru a se adapta în mod adecvat la societatea informatizată de astăzi, cum ar fi competențele de gândire computațională (CT). Învățarea și evaluarea acestor competențe digitale și a competențelor legate de TIC în educația formală capătă o importanță din ce în ce mai mare la nivel internațional și există un consens cu privire la faptul că această învățare ar trebui să înceapă de la o vârstă fragedă.

Pe de altă parte, mediile bazate pe jocuri sunt adesea utilizate pentru învățarea cu copiii de vârstă mică, deoarece motivația și implicarea cursantului sunt mai mari decât prin metodologiile tradiționale ale sălilor de clasă și, prin urmare, se realizează o înțelegere mai profundă și mai autentică a principiilor care stau la baza predării.

Cu Blue Ant Code, copiii dezvoltă competențe digitale prin programare, fiind în același timp evaluați prin analize ale învățării. Analiza datelor permite cadrelor didactice să ofere o atenție personalizată și să înțeleagă motivațiile, interesele și comportamentele copiilor în fața provocărilor digitale.

Codul albastru

Codul albastru a fost lansat în septembrie 2021 în Spania și Portugalia, ca o inițiativă a Universidad Rey Juan Carlos și TreeTree2 (ONG). Inițiativa este dezvoltată sub forma unui joc video, cu moduri individuale și colaborative pentru a dezvolta competențe digitale, cum ar fi abstractizarea, descompunerea problemelor, algoritmii, evaluarea, analiza datelor și generalizarea prin învățare până la cod. Aceasta își desfășoară activitatea pe două platforme, Android și iOS.

Blue Ant Code are o versiune pentru contextele școlare care include posibilitatea evaluării acestor competențe de către profesori în timp real sau ulterior, prin analize ale învățării integrate în joc, într-un mod neintruziv: elevul nu percepe că acestea sunt evaluate, iar această evaluare nu interferează cu fluxul jocului; prin urmare, acest lucru nu dăunează motivației lor și permite cadrelor didactice să ofere o atenție mai personalizată în funcție de evoluția elevului în orice moment. Puteți obține o previzualizare în videoclip despre cum funcționează aici.

Cine sunt beneficiarii?

Inițiativa vizează atât contextele școlare, cât și cele neșcolare. În ceea ce privește contextele școlare, aceasta se adresează elevilor din învățământul preșcolar și primar. În alte contexte decât cele școlare, acesta se adresează elevilor cu vârste cuprinse între 3 și 12 ani. Având în vedere vârsta acestor copii, nu este necesar să se poată citi sau scrie pentru a participa la inițiativă. De asemenea, nu sunt necesare cursuri de formare sau cunoștințe anterioare.

Versiunea Codului albastru pentru contexte neșcolare permite evaluarea aspectelor legate de motivația intrinsecă, interesele, competențele, persistența în soluționarea unei probleme și comportamentul ca răspuns la recompense. Aceste aspecte afectează în mod direct rezultatele și performanțele academice, astfel încât este necesar să se analizeze posibilele diferențe în ceea ce privește vârsta și genul copiilor pentru a adapta programele școlare care abordează competențele digitale și gândirea computațională.

În plus, analiza acestor aspecte contribuie la dezvoltarea de aplicații, metodologii și platforme pentru o mai bună dezvoltare, învățare și evaluare a competențelor digitale în rândul populației noastre de copii.

De ce este aceasta o bună practică?

Proiectul a fost realizat mai întâi în școli din Spania: În plus, aceasta a fost implementată masiv și au fost analizate datele a 4124 de utilizatori și 28187 de jocuri din 53 de țări. Codul albastru Ant este în curs de desfășurare ca studiu-pilot într-o școală din Portugalia, care urmează să fie desfășurat ulterior în alte școli din Portugalia. Acesta este destinat, de asemenea, efectuării de studii în contexte școlare în alte țări. În plus, desfășurarea continuă în contexte neșcolare, cu peste 11000 de copii și peste 61000 de jocuri jucate în 53 de țări diferite. Toate datele colectate sunt analizate în prezent pentru a continua adaptarea platformei și pentru a trage concluzii care vor contribui la metodologiile de predare și evaluare în general.

Viitorul Codului albastru

Deși proiectul a fost conceput să se întindă pe o perioadă de 4 ani (2021-2025), grupul de cercetare URJC intenționează să adauge module pentru dezvoltarea competențelor digitale din diferite perspective. Acestea intenționează să continue desfășurarea în contexte școlare (URJC și TreeTree2 au o infrastructură vastă de contacte internaționale).

În ceea ce privește contextul neșcolar, proiectul a fost deja implementat în peste 50 de țări, iar proiectul va continua să se dezvolte, colectând mai multe date pentru a îmbunătăți metodologiile de învățare și evaluare în funcție de vârstă, gen și mediul social al copiilor.

Distribuie
Informații Bune Practici
Când începe​

17/11/2023T00:00:00
Când se termină

22/11/2024T00:00:00
Zonă Georgrafică​

România
Categorie
Grup țintă

Cele mai noi Bune Practici