Bune Practici

Comunitățile creative pentru incluziune digitală (CCDI) – Portugalia

Comunitățile creative pentru incluziune digitală (CCDI) reprezintă o abordare de promovare a incluziunii digitale, răspunzând nevoilor oamenilor și ale comunităților acestora.

Excluziunea digitală poate fi un obstacol în calea diferitelor forme de participare, autonomie și comunicare, cu impact asupra exercitării cetățeniei. Grupurile cele mai vulnerabile ale populației necesită acțiuni concrete de promovare a incluziunii și a alfabetizării digitale, în special persoanele în vârstă, tinerii aflați în pericol, persoanele cu diversitate culturală și lingvistică, persoanele cu nevoi speciale, persoanele cu venituri mici, șomerii sau locurile de muncă precare etc.

Aceste comunități intenționează să sensibilizeze publicul cu privire la importanța digitalizării, prin diagnosticarea competențelor digitale ale populației și prin definirea unor niveluri diferite de competență. Inițiativa formează, de asemenea, tehnicieni implicați în coordonarea și dezvoltarea CCI-urilor, precum și mentori pentru incluziunea digitală a diferitelor categorii de public vulnerabile (studenți din învățământul superior, copii și tineri și alte persoane din societatea civilă). În cele din urmă, aceasta dezvoltă, de asemenea, resurse pedagogice și conținut pentru formare și creează tehnologie pentru a sprijini acțiunile de incluziune digitală și de formare pentru competențele digitale ale populației vulnerabile.

Obiectivele inițiativei CCDI

Principalele obiective ale CCDI sunt:

  • Sporirea competențelor digitale între populațiile vulnerabile din Portugalia
  • Creșterea legăturilor sociale, a solidarității și a cetățeniei;
  • Promovarea dezvoltării de legături între generații;
  • O mai bună utilizare a serviciilor și a instrumentelor digitale;
  • Promovarea unor comunități mai reziliente
  • Dezvoltarea competențelor culturale (la nivel personal, organizațiile implicate și comunitatea) printr-o abordare colaborativă, care reunește diferite perspective;
  • Creșterea participării tinerilor și încurajarea atitudinilor pozitive de participare (mentori)

În 2019, în Portugalia au fost create 10 de programe-pilot și a fost elaborat un raport privind impactul proiectului asupra comunității. Unele dintre aceste comunități sunt încă în funcțiune, și anume în nordul țării, în Barcelos și Guimarães.

CCID sunt în curs de dezvoltare în cadrul axei de incluziune, coordonată de Sofia Marques da Silva. Axa Incluziune este una dintre axele de organizare ale Inițiativei naționale pentru competențe digitale 2030 (INCoDe.2030), care cuprinde alte patru axe: Educație, calificare, specializare și cercetare.

Distribuie
Informații Bune Practici
Când începe​

30/09/2010T22:00:00
Când se termină

31/12/2024T22:55:00
Zonă Georgrafică​

Portugal
Categorie
Grup țintă

Cele mai noi Bune Practici