Laboratorul audiovizual creativ pentru promovarea gândirii critice și a alfabetizării mediatice este un proiect transfrontalier, care se desfășoară în 6 de țări europene: Croația, Belgia, Spania, Grecia, Lituania și Italia. Finanțat prin Erasmus + și coordonat de TOATE DIGITAL, obiectivul proiectului este de a consolida gândirea critică și educația în domeniul mass-mediei în rândul cursanților, al părinților și al personalului didactic. În Croația, activitățile proiectului sunt gestionate de Centrul de cultură tehnică Rijeka (CTC Rijeka). Proiectul a început în 2021 și urmează să se încheie în ianuarie 2024.
Istoricul dosarului
CRAL vizează tinerii cu vârste cuprinse între 14 și 19 de ani, în special tinerii cu competențe insuficiente în domeniul mass-mediei. Scopul proiectului este de a oferi instrumentele și cunoștințele necesare „nativilor digitali” și, prin urmare, de a le îmbunătăți înțelegerea lumii în care trăiesc, precum și competențele lor în domeniul mass-mediei și gândirea critică. Dar de ce nativi digitali?
Generația Z se încadrează în această categorie de nativi digitali. Cu toate acestea, chiar dacă tinerii au crescut odată cu tehnologiile digitale, acest lucru nu înseamnă neapărat că sunt în mod implicit savuroase din punct de vedere tehnologic. Nativi digitali au crescut într-o lume în care conținutul audiovizual online este pretutindeni: și, deși interacționează cu tehnologia în fiecare zi, adesea nu au capacitatea de a gândi critic și de a evalua informațiile pe care le primesc. Acest lucru este valabil în mare măsură în cazul conținuturilor care provin din mass-media și adesea riscă să devină victime ale dezinformării, în special având în vedere volumul nelimitat de informații pe care îl pot găsi online.
Obiective și scopuri
CRAL nu vizează doar tinerii, ci și întreaga comunitate, care interacționează cu aceștia în fiecare zi. De exemplu, proiectul urmărește să formeze, de asemenea, cadre didactice din învățământul secundar, precum și furnizori de formare din medii profesionale și non-formale, ajutându-i să ofere elevilor posibilitatea de a gândi critic și de a evalua calitatea și relevanța informațiilor pe care le găsesc online. Părinții și personalul administrativ școlar sunt, de asemenea, implicați. Ca atare, obiectivele proiectului sunt:
- Să îmbunătățească cunoștințele și formarea cadrelor didactice și a părinților, astfel încât aceștia să știe cum să educe elevii în ceea ce privește lectura audiovizuală creativă, scrierea și crearea de conținut, cu accent pe educația în domeniul mass-mediei.
- Să ofere un curs mixt, urmând o metodologie solidă pentru scrierea și lectura audiovizuală creativă, împreună cu lecții video online prin intermediul platformei virtuale CRAL pentru profesori și formatori din fiecare dintre cele 6 de țări europene în care se desfășoară proiectul.
- Abilitarea elevilor să interpreteze, să evalueze și să producă în mod critic conținut audiovizual, să consolideze gândirea critică și să promoveze dezvoltarea competențelor și aptitudinilor de alfabetizare mediatică.
- Crearea unui program de alfabetizare audiovizuală, care se bazează pe o gândire critică și necontrolată.
De ce este aceasta o bună practică?
Proiectul se bazează pe bunele practici „Scrisoare și lectură audiovizuale creative”, dezvoltată în Italia, care cuprinde 5 de sisteme și contexte educaționale diferite în Croația, Grecia, Italia, Lituania și Spania. Prin intermediul acestei metodologii, Comisia stabilește un parcurs de formare inovator, pe care profesorii și formatorii din alte țări îl pot adapta și urmări, atât în învățământul secundar, cât și în educația non-formală. Proiectul are, de asemenea, o puternică dimensiune internațională: cursul de formare dezvoltat va fi disponibil în mai multe limbi, inclusiv conținut educațional multilingv și multimedia.
În cadrul CRAL, 60 de profesori vor urma cursuri de formare începând din septembrie 2022, pe parcursul a 5 săptămâni, într-un format mixt. Se preconizează că rezultatele proiectului vor ajunge la alți 250 de studenți (50 în fiecare dintre cele 6 de state membre ale UE), care își vor îmbunătăți abilitățile de gândire critică, precum și capacitatea de a crea diferite tipuri de conținut audiovizual. Un alt aspect esențial este durabilitatea: iar platforma online CRAL maximizează impactul proiectului prin punerea la dispoziție și accesibilitatea conținutului multimedia pentru toți, în mod gratuit.
Ca atare, proiectul facilitează dobândirea de competențe digitale, dar și de competențe non-tehnice, pe baza competențelor din cadrul UE DigComp: Comunicarea, colaborarea, creativitatea, soluționarea problemelor etc. CRAL este, de asemenea, conceput ținând seama de persoanele vulnerabile și promovează incluziunea socială a grupurilor defavorizate, cum ar fi migranții. De asemenea, sporește gradul de sensibilizare a publicului în ceea ce privește școlile, sistemele de învățământ, profesorii, părinții și comunitățile conexe, punând accentul pe valoarea conținutului audiovizual ca mijloc de dezvoltare a gândirii critice și a incluziunii digitale. Dimensiunea sa transnațională se reflectă în diversitatea partenerilor care participă la proiect, printre care se numără, de asemenea, EGInA și Istituto Centrale per I Beni SONORI e Audiovisivi (ICBSA) din Italia, Universitat Autto noma de Barcelona (UAB) din Spania, Universitatea deschisă elenă (HOU) din Grecia și asociația Langas and Langas and the Langas and Lithuania.
Proiectul este cofinanțat de Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură a Comisiei Europene, de Oficiul Asociațiilor Guvernului Republicii Croația și de Agenția pentru mass-media electronică.