Începând din 2016, Coaliția națională malteză a lucrat la un set de inițiative de sprijinire a femeilor în sectorul TIC.
Prima activitate a fost crearea unui grup de reflecție format din 20 de femei. Grupul a inclus femei care provin din sectorul TIC, marketing digital și antreprenori digitali. Grupul s-a reunit trimestrial pentru a face schimb de idei pentru proiecte, pentru a oferi un spațiu pentru a discuta aspecte critice legate de participarea femeilor în sectorul digital și pentru a oferi sprijin cu privire la inițiative specifice.
Coaliția națională a identificat un grup de femei din industrie și din sectorul educației, care urmează să devină ambasadoare cu scopul de a încuraja și de a inspira alte fete și femei. De asemenea, au fost produse materiale video pentru a fi promovate pe platformele de comunicare socială și la televiziune.
Grupul tematic a identificat, de asemenea, necesitatea de a crea orientări pentru angajatorii locali din sectorul digital pentru a sprijini schimbarea stilului lor de conducere și pentru a furniza cele mai bune practici din inițiativele globale (Orientări pentru creșterea și menținerea femeilor în domeniul TIC).
Pentru a răspunde unei alte nevoi apărute din partea părților interesate de la nivel național, a fost realizat un studiu pentru a analiza disparitatea de gen în sectorul TIC și al telecomunicațiilor, în IMM-uri și în administrația publică. Studiul a inclus un sondaj și diverse grupuri de discuții pentru a împărtăși rezultatele și pentru a identifica prejudecățile, percepția și barierele percepute, inclusiv activități potențiale pentru guvern și viziunea politică. Ca rezultat, a fost elaborată o foaie de parcurs. Întrucât educația a fost identificată ca fiind un factor principal al disparității de gen, un studiu suplimentar a investigat percepția elevilor și a educatorilor, în special cu privire la atractivitatea și urmărirea carierelor digitale pentru fete, în țară.
Începând din 2020, ca parte a campaniei Bootcamp, Coaliția națională a organizat o tabără de competențe digitale în mod specific pentru fete și femei.
În cele din urmă, Coaliția națională, împreună cu Microsoft, organizează un eveniment anual pentru fetele din învățământul secundar, pentru a le motiva în direcția disciplinelor STIM, ceea ce le-ar putea determina în cele din urmă să înceapă o carieră în domeniul IT. Peste 90 de fete au participat la ateliere în domeniul roboticii și al IA, Lego Mindstorm și luamificare (Digigirlz pentru școli).
Deși îmbunătățirile în ceea ce privește participarea femeilor și fetelor la TIC în Malta nu pot fi identificate în ceea ce privește rezultatele cantitative și specifice, se așteaptă ca acest program să aibă un impact general pozitiv asupra generațiilor viitoare de studenți, angajați și angajatori. Această practică a determinat, de asemenea, formarea în același scop a altor organizații și grupuri de femei.
Această inițiativă a avut, de asemenea, ca rezultat faptul că industria și părțile interesate din sectorul educației din Malta sunt mai conștiente și mai informate cu privire la aceste subiecte, prezentând opțiuni concrete pentru activități de îmbunătățire a participării femeilor. Coaliția națională s-a impus ca punct de referință fundamental pentru informații și activități în acest domeniu. În cele din urmă, diferitele acțiuni ale inițiativei pot servi drept bune practici pentru ca alte părți interesate să le pună în aplicare independent sau promovate de alte coaliții naționale.
Pentrua se asigura că activitățile se desfășoară în mod eficient, finanțarea a fost furnizată de Fundația eSkills Malta. Finanțareacontinuă a fost aprobată de membrii coaliției naționale, consolidând impactul și valoarea beneficiilor acestei inițiative pe termen lung.