Bune Practici

Cultura libertății ca vector al muncii esențiale pentru persoanele în vârstă

Ce spun voluntarii?

Efortulinformatic al Elders The Nykøbing Falster și-a încheiat cel de-al 10-lea an. John Petersen, ofițer IT, a declarat că, atunci când a devenit pensionar, dorea să utilizeze și să își dezvolte cunoștințele anterioare în domeniul IT în beneficiul altora. În contact cu o instituție financiară locală, s-a obținut o subvenție de înființare în valoare de 100,000 DKK pentru operațiune, la fel cum au fost donate anumite mobilier și echipamente. Acesta a început să construiască un grup de voluntari în domeniul IT care doresc să îi ajute pe cetățeni să facă față provocărilor lor digitale. În prezent, 20 de voluntari IT desfășoară o activitate importantă în acest domeniu. Cetățenii care intră și primesc ajutor plătesc de fiecare dată 50 DKK. În acest fel, s-au depus eforturi pentru a se odihni pe cont propriu.

Odată cu lansarea MitID, John Petersen a declarat, printre altele, că va anticipa provocările și se va invita la un dialog în cadrul Serviciului pentru cetățeni. S-a convenit ca Serviciul pentru cetățeni să ajungă la cafeenul IT dacă ar avea nevoie de el. Petersen a devenit o persoană de contact pentru Serviciul pentru cetățeni și a fost de acord că, în timpul programului de funcționare a caferelor IT, o persoană din cadrul Serviciului pentru cetățeni va fi pregătită să răspundă la întrebări pentru a raționaliza asistența acordată diferitelor provocări și, prin urmare, pentru a institui un parteneriat public-privat. Înaintede pensionare, dl Petersen a lucrat la dezvoltarea IT în cadrul unei bănci și își amintesc foarte exact că majoritatea schimbărilor sunt îndreptate împotriva oamenilor încă de la început, dar cu un ajutor redus devine un succes. Nu ar trebui să luptăm împotriva schimbării, ci să încercăm să valorificăm la maximum această schimbare. În caz contrar, progresele sunt blocate, iar nimeni nu poate fi util.

Înplus, a avut loc o schimbare în ceea ce privește formarea de care au nevoie persoanele în vârstă. În prezent, sunt necesare majoritatea eforturilor în ceea ce privește telefoanele inteligente și zonele pentru tablete. Nykøbing Falster a devenit o reputație în întregul oraș, care ne permite să rezolvăm totul în cafeneaua informatică. Există exemple de instituții financiare care recomandă cetățenilor să meargă la cafeneaua IT pentru ajutor. Cheia acestui succes constă în faptul că voluntarii din domeniul IT s-au distrus împreună și la fel ca munca.

Înplus, vizita a evidențiat faptul că UE se confruntă cu o problemă în ceea ce privește consolidarea competențelor digitale ale cetățenilor în vârstă. În acest context, s-a subliniat din nou că succesul persoanelor în vârstă se datorează faptului că cultura activității de voluntariat este o sursă de muncă de calitate și esențială, care poate fi o altă modalitate de promovare a competențelor digitale în diferite țări ale UE.

Președintele lui Nykøbing Falster, South Falster, John Hansen, împreună, a subliniat că „a fost o mișcare îndelungată și frapantă în zona în care vă aflați astăzi. Acest lucru se datorează voluntarilor profund implicați, care par să fie amuzanți pentru a fi aici. Vă simțiți că ajutați să vă deplasați, astfel încât să aducă o schimbare pozitivă”. Aprecierea și recunoașterea beneficiarului cafenelei IT ca o mulțumire vă ajută în continuare să vă bucurați mai mult de voluntarii IT în îndatoririle lor.

Unul dintre ceilalți voluntari IT, Anette Løjmand, s-a pensionat anticipat în urmă cu câțiva ani. În trecut, ea lucrase într-o instituție financiară în care se desfășurase mai puține activități cu IT, dar nu a lucrat cu nimic după tranziția către pensionarea anticipată. Prin urmare, l-a contactat pe John Petersen și, cu siguranță, nu a falsificat-o. A fost curioasă în această evoluție și a constatat că există o bună coeziune socială între voluntari și „clienți”. Plăcerea de a fi în măsură să îi ajute pe alții este una dintre cele mai importante.

S-a clarificat faptul că aceștia au o imagine bună asupra noilor domenii care necesită acțiune, evidențiind, printre altele, telefoanele și MitID, precum și pe cele din cadrul Health.dk. Ea a lăudat reuniunile planificate organizate de voluntarii IT de două ori pe an. Cheia succesului s-a datorat, de asemenea, în opinia dnei Løjmand, faptului că mesajul de acțiune este răspândit către mulți, printre alții, vecini.

Unul dintre voluntarii IT, Vibeke Dalsgaard, după ce a ieșit la pensie în urmă cu mai mult de 15 de ani dintr-un departament informatic biochimic, a dorit să rămână într-un spital și a organizat foarte multe cursuri de-a lungul anilor. Dintre cursurile actuale, acestea au inclus Gmail și alte aplicații Google, precum și Smartphone și Tablet. De multe ori, ea a ajutat la stabilirea de setări pe Facebook, astfel încât utilizatorii să poată fi mai privați în timp ce sunt online.

„Mă bucur să urmăresc și să ajut oamenii. Prin voluntariat, și eu mă bucur!” Vibeke Dalsgaard

Ce spun cetățenii?

În timpul vizitei, am vorbit cu câțiva cetățeni prezenți în cafeneaua IT. Ei și-au exprimat deosebita plăcere de a primi un astfel de ajutor profesional și mai multe persoane au fost acolo de mai multe ori. Cu toate acestea, ei au fost de părere că, atunci când societatea introduce noi măsuri de digitalizare, societatea ar trebui să aibă, de asemenea, obligația de a oferi asistență tuturor cetățenilor societății. 

Distribuie
Informații Bune Practici
Când începe​

01/01/0001T00:00:30
Când se termină

01/01/0001T00:00:30
Zonă Georgrafică​

Denmark
Categorie
Grup țintă

Cele mai noi Bune Practici