Context
Proiectul Cyber Fairy Tales a fost lansat în 2021. Acesta este rezultatul unei activități pe termen lung a experților și a entuziașilor în domeniul tehnologiei informației, al securității și al securității cibernetice, implicați, de asemenea, în educația școlară. Principalul motiv și principalul obiectiv au fost explicarea principalelor amenințări la adresa securității cibernetice pentru copiii de vârstă mică, într-un mod atractiv și pozitiv.
Ca și în lumea fizică și cibernetică, există nu numai forțe de bună calitate, ci și forțe de rău; oameni buni și persoane care au intenții rău și nefaste. Societățile noastre moderne depind din ce în ce mai mult de tehnologiile digitale. Tehnologiile digitale sunt bune, dar pot fi, de asemenea, proaste dacă sunt utilizate în mod abuziv și nu ne gândim la securitate. Ca și în lumea fizică, există numeroase amenințări și riscuri în lumea cibernetică.
Proiectul urmărește să evidențieze diversele pericole cu care se pot confrunta utilizatorii în lumea digitală, utilizând relatări binecunoscute, și subliniază importanța unei conduite adecvate, ilustrând, în același timp, consecințele potențiale ale ignorării acestuia.
Cine sunt beneficiarii?
Proiectul vizează copiii cu vârste cuprinse între 3 și 7 ani din învățământul preșcolar și primar, profesorii și părinții acestora. Proiectul a generat mai multe rezultate, inclusiv publicarea unei cărți de lucru, lansarea primei cărți care conține șase târguri (2022) și proiectul-pilot de succes care a implicat 15 de grădinițe. Cartea a fost distribuită către 200 grădinițe și școli primare. Viitorul plan presupune publicarea unei a doua cărți în 2023, împreună cu furnizarea de fișe metodologice suplimentare pentru profesori până la sfârșitul aceluiași an.
De ce este aceasta o bună practică?
Târgurile cibernetice aduc principiile de bază ale comportamentului sigur în lumea digitală nu numai de copii, ci și de părinții, bunicii și profesorii acestora. Întrucât se bazează pe târguri clasice și bine-cunoscute, transferate în mediul digital, ele le permit cititorilor lor să înțeleagă mai bine asemănările și diferențele dintre lumea fizică și cea digitală, ajutându-i astfel să navigheze mai bine și să se comporte în siguranță în lumea digitală.