Deschideți cutia deschisă în 2020 în mijlocul pandemiei de COVID-19, cu scopul de a construi un proiect scalabil și eficace de alfabetizare mediatică, care să vizeze cadrele didactice și educatorii pentru a îmbunătăți competențele digitale ale elevilor cu vârste cuprinse între 11 și 18 de ani, cu unele teste beta și în Europa. Datorită unei burse de 3 ani acordate de o fundație privată, acestea au conceput un program de alfabetizare mediatică în cascadă, care se adresează unui număr de peste 4.000 de profesori și educatori, care, la rândul lor, ajung la peste 25.000 de elevi în școli și activități extrașcolare.
Pilonii programului
Formare și consolidarea capacităților
Profesorii pot alege între 11 parcursuri de învățare pe teme precum verificarea sursei, cultura vizuală, gândirea conspiraționistă, alfabetizarea în materie de date, IA și mass-media sintetică. Pentru fiecare parcurs, profesorilor li se solicită să investească doar 6 de ore din programul lor, pentru a urma un curs online organizat de sine stătător (3 de ore), pentru a finaliza un atelier în direct (2 de ore) și pentru a primi o sesiune personalizată de mentorat de 1 de ore. Pe parcursul parcursului de învățare, aceștia nu învață doar cum să aleagă o sursă bună sau cum să utilizeze ChatGPT pentru o misiune, ci și cum să proiecteze și să gestioneze un atelier de educație în domeniul mass-mediei în propria clasă. Până în prezent, acestea au format aproximativ 2.000 de profesori și educatori, evaluându-le competențele înainte și după formare. Rezultatele sunt extrem de pozitive, profesorii îmbunătățindu-și competențele digitale într-un mod coerent.
Trusă educațională
Deschideți caseta a conceput un set educațional cu scopul final de a face cadrele didactice capabile să desfășoare un atelier în mod autonom și, în același timp, de a-i implica mai mult pe elevii lor. Din acest motiv, au validat o metodologie bazată pe o succesiune de activități fixe:
- Implicarea elevilor (mini-joc în direct)
- Analiză (prezentare)
- Colaborare (activitate în grup)
- Evaluare (quiz autostimulat)
Resursele interactive sunt foarte flexibile și transversale: acestea pot fi utilizate pentru orice subiect și pentru orice grad de elevi cu vârste cuprinse între 11 și 18 ani, atât în prezență fizică, cât și online. Până în prezent, în școlile italiene au fost organizate peste 500 de ateliere, la care au participat peste 20.000 de elevi.
Provocări
După organizarea unui atelier, atât profesorii, cât și elevii sunt invitați să participe la provocările online privind verificarea veridicității informațiilor, vizualizarea datelor și generarea de memorii. Până în prezent, profesorii și elevii au descoperit cazuri false de Pablo Neruda citate sau povești despre animalele înțărcate, precum și participarea la generarea intensivă de meme sau la misiuni de fizifiere a datelor (fiziarizarea datelor este un element nou care ajută oamenii să exploreze, să înțeleagă și să comunice date utilizând reprezentări de date fizice bazate pe calculator).
Prin aceste provocări, elevii și profesorii înțeleg că fac parte dintr-un ecosistem mai mare.
De ce este aceasta o bună practică?
Înainte de a lansa programul, Deschideți caseta a lucrat foarte mult la conceperea formatului educațional în sine. Nu au dorit să reproducă unul dintre numeroasele proiecte care oferă ateliere unice în școli sau profesori „inundați” cu ghiduri și planuri de lecție. În loc să reinventeze roata, obiectivul lor a fost axat pe obținerea unui impact de lungă durată în ecosistemul educațional și pe construirea de alianțe cu partenerii care să acționeze ca multiplicatori, răspândind și mai mult conținutul acțiunii inițiativei.
Abordarea care stă la baza „Open the box” se bazează pe durabilitate – după faza-pilot de 3 ani în școlile secundare, inițiativa intenționează: să se extindă pentru a se adresa și profesorilor și educatorilor din școlile primare; să colaboreze cu ONG-urile educatori care lucrează în zone defavorizate, precum și cu biblioteci publice, centre culturale și fundații, asigurând astfel accesibilitatea pentru grupurile marginalizate, persoanele vulnerabile, persoanele cu nevoi speciale și alte persoane, și să testeze proiectul în alte limbi și țări europene.
Proiectul este deja în curs de elaborare în mai multe limbi și în mai multe țări: Spania, Portugalia, Franța, Belgia și Grecia, prin intermediul proiectului FreeYou, finanțat de UE, care vizează sensibilizarea mai critică a tinerilor cu privire la tipurile și sursele de informații pe care le consumă.