Bune Practici

Dezvoltarea competențelor digitale pentru adulți – Ungaria

„Dezvoltarea competențelor digitale pentru adulți” este un proiect național, lansat de guvernul ungar în iulie 2015. Proiectul a fost implementat în cadrul GINOP, Programul Operațional Dezvoltare Economică și Inovare, printr-un parteneriat între: Biroul Național pentru Educație și Formare Profesională și Educația Adulților (NSZFH), Agenția guvernamentală pentru dezvoltarea tehnologiei informației (KIFÜ) și Ministerul Economiei Naționale (NGM), urmate ulterior de Ministerul Inovării și Tehnologiei (ITM). Programul a fost finanțat integral de Uniunea Europeană și s-a încheiat în octombrie 2021.

Context și obiective

Scopul acestui proiect de formare digitală este de a reduce decalajul digital prin îmbunătățirea competențelor digitale. Proiectul a fost lansat la 1 iulie 2015. Suma totală disponibilă pentru grant este de 22.9 miliarde HUF, ceea ce reprezintă 100 % din fondurile UE. Proiectul este pus în aplicare în cadrul (GINOP) în cadrul unui parteneriat între consorții. Consorțiului i s-a alăturat la 17 martie 2020 de către The Digital Prosperity Nonprofit Ltd. Proiectul se va încheia la 31 octombrie 2021 și competențele adulților. Proiectul a fost pus în aplicare în perioada iulie 2015-octombrie 2021.

Principalul grup-țintă a fost format din adulți defavorizați și slab calificați din punct de vedere digital, și anume persoanele care au cea mai mare nevoie de perfecționare digitală. Pe toată durata proiectului au fost oferite mai multe programe de formare, materialele didactice, resursele etc. fiind accesibile și disponibile gratuit. Programele au fost furnizate la diferite niveluri – de la începător la un nivel mai avansat. Printre subiectele abordate s-au numărat:

  • Competențe digitale de bază: cum ar fi utilizarea instrumentelor digitale de mică importanță, internetul sau trimiterea și primirea de e-mailuri;
  • Competențe digitale mai avansate în ceea ce privește e-mailurile, internetul sau utilizarea instrumentelor digitale;
  • Utilizarea instrumentelor digitale, cum ar fi soluțiile cloud, calendarele online partajate, gestionarea e-administrării;
  • Lecții privind alfabetizarea datelor, inclusiv modul de descărcare în siguranță a resurselor de pe internet, soluții digitale pentru îmbunătățirea alfabetizării în materie de date și impactul automatizării.

Cursurile de formare sunt puse în aplicare pe baza programelor de formare unificate „Getting start in the digital world” (IKER nivel 1) și „utilizez instrumentul meu informatic în mod independent” (IKER Nivelul 2) elaborate de Agenția guvernamentală pentru dezvoltarea tehnologiei informației (KIFÜ) pentru o perioadă de 35 de ore fiecare, cu participarea instituțiilor de învățământ pentru adulți. Programul IKER al guvernului ungar este pe deplin aliniat la Cadrul european al competențelor digitale (ediția DigComp 2.1). Fiecare program de formare durează între 35 și 50 de ore și se bazează pe Cadrul comun de referință pentru comunicările informative.

De ce este aceasta o bună practică?

Programul național a fost bine plasat în contextul necesității de a crea conținuturi inovatoare de formare și învățare pentru sectorul EFP și a obținut rezultate semnificative în ceea ce privește îmbunătățirea digitalizării prin perfecționarea cursanților, ajutându-i astfel să intre pe piața forței de muncă și să progreseze către un loc de muncă.

Peparcursul duratei de viață a proiectului, 264 369 de adulți au finalizat formarea, iar 98 % dintre aceștia au promovat examenul. Acest lucru a depășit obiectivul inițial de 260.000 de adulți. Au fost instituite peste 30.000 de cursuri de formare în diferite centre de dezvoltare a competențelor în domeniul TIC și în instituții de învățământ pentru adulți. Programul a sprijinit, de asemenea, o mai bună înțelegere a participanților cu privire la diferitele dispozitive pe care le utilizează și la aplicațiile software pe care le utilizează, precum și o mai bună cunoaștere a modului de căutare pe internet pentru a rezolva probleme sau a rezolva probleme.

Pe parcursul întregului ciclu de viață al proiectului, sustenabilitatea a fost asigurată printr-o finanțare adecvată prin intermediul programelor UE. Costul total al acestui proiect a fost de 61.1 milioane EUR (22.9 miliarde HUF). Programul a fost, de asemenea, foarte inovator: orientat spre practică și ușor de utilizat, programul a reușit să reducă decalajul în materie de competențe digitale pentru adulții cu puține cunoștințe digitale sau fără cunoștințe digitale și să îi ajute să obțină o calitate mai bună a vieții și șanse sporite de a obține un loc de muncă.

 

Distribuie
Informații Bune Practici
Când începe​

30/06/2015T22:00:00
Când se termină

30/10/2021T22:00:00
Zonă Georgrafică​

Hungary
Categorie
Grup țintă

Cele mai noi Bune Practici