FutureLab50 + este o inițiativă lansată de Fundația JobOn, în colaborare cu municipalitatea Rotterdam și cu municipalitatea Utrecht, care a constat într-un program online variat, educațional și de inspirație. Acesta a fost destinat cetățenilor cu vârsta de peste 50 ani și a fost finalizat cu succes de 650 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă.
Aflați mai multe despre inițiativă
Pe scurt, echipa din spatele FutureLab50 + se adresează persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă cu competențe digitale de bază, invitându-i să se alăture sălii interactive Escape a inițiativei. Caracteristica remarcabilă este că, în această sală Escape, rolurile sunt inversate, deoarece șomerii trebuie să se plaseze în locul unui recrutor. Această abordare îmbunătățește în mod semnificativ înțelegerea de către participant a procesului de recrutare și oferă o experiență valoroasă care poate fi aplicată în viitoarele lor eforturi de căutare a unui loc de muncă. După această experiență, inițiativele completează oferta de servicii prin intermediul unui atelier și al unei tabere de tip bootcamp pentru a crea un plan personal de dezvoltare digitală pentru fiecare participant. Echipa video a sălii Escape este disponibilă la acest link.
Organizațiile implicate au dezvoltat un program de succes din partea, pentru și împreună cu persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, care le permite să se asigure că:
- investițiile în competențele digitale dau roade
- mai multe persoane pot participa în societate
- populația activă este pregătită pentru o piață a muncii din ce în ce mai digitalizată
Utilizarea unei săli de evadare asigură o abordare interactivă și amuzantă pentru ca participanții să învețe și să se dezvolte singuri. Dorim să inspirăm alte țări cu o abordare scalabilă. Am început la nivel local în propriul nostru oraș Utrecht, dar apoi Rotterdam a început și o ediție locală și știm că suntem activi în întreaga țară.
Începând din 2013, Fundația JobOn a elaborat programe pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă și a fost întotdeauna un actor-cheie în consolidarea competențelor (digitale). Organizația a ajuns la grupul-țintă prin crearea de rețele locale și prin crearea de ambasadori cu voluntari din întreaga țară. Acești ambasadori au primit webinare, cursuri de formare și zile de voluntariat care au inspirat, prin intermediul lor, să atragă atenția asupra programelor de dezvoltare a competențelor. Fundația este, de asemenea, foarte activă pe platformele de comunicare socială, făcând schimb de articole, fotografii și materiale video și își diseminează periodic activitățile prin campanii creative în colaborare cu elevii.
Organizațiile din spatele FutureLab50 + susțin că o forță de muncă cu competențe digitale este unul dintre pilonii asigurării unei Europe competitive. Din acest motiv, proiectul a vizat segmentul mare de mijloc al persoanelor care dețin competențe de bază și sunt încă în măsură să își dezvolte competențele, astfel încât să fie mai în măsură să se raporteze la transformarea digitală pe piața muncii. Inițiativa a utilizat un test inițial menit să stabilească nivelul actual al competențelor digitale ale persoanelor implicate în proiect. Având în vedere că domeniul de aplicare al proiectelor a fost acela de a viza persoanele care doreau să își îmbunătățească competențele digitale, persoanele care prezentau niveluri foarte scăzute de competențe digitale sau care nu prezentau niciun nivel de competențe digitale au fost îndrumate către organizațiile partenere care s-au adresat grupului respectiv.
De ce este atât de important fiecare pentru viitor?
Cu toate că există un deficit semnificativ pe piața forței de muncă, mai ales în ce privește sectorul TIC, există încă persoane care sunt șomere acasă. Acest lucru este parțial rezultatul unei neconcordanțe cauzate de lipsa de competențe pe o piață a muncii în care se produc schimbări rapide. Digitalizarea este în creștere în mai multe domenii, de la inteligența artificială la securitatea cibernetică și robotizare, în timp ce știrile false și deepfake sunt din ce în ce mai răspândite.
Adolescenții de astăzi cresc odată cu tehnologia, dar grupurile-țintă mai în vârstă se confruntă cu provocări tot mai mari în ceea ce privește abordarea noilor tehnologii și învațarea utilizării lor în mod corespunzător, la nivel profesionist. Mulți lucrători din domeniul screeningului nu au competențe digitale suficiente, satisfacția la locul de muncă este mai scăzută, iar productivitatea este scăzută. Programul a arătat că toată lumea se poate dezvolta și, în special, cei peste 50 de ani trebuie să învețe din nou și că învățarea poate fi distractivă.
Acestea sunt motivele fundamentale care au determinat Fundația JobOn, în colaborare cu municipalitatea Rotterdam și cu municipalitatea din Utrecht, să elaboreze un program de dezvoltare mai special, dar de impact, care a fost finalizat cu succes de 650 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă și care a adus rezultate certe. FutureLab este un program gratuit și accesibil care asigură faptul că oamenii au o mentalitate de creștere și își dezvoltă competențele digitale.
De ce este FutureLab50 + o bună practică?
Programul a format peste 650 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. În 2022, inițiativa a avut 12 de grupuri diferite care au demarat programul și s-a extins de atunci. În prezent, o agenție de cercetare efectuează, de asemenea, un studiu de impact care analizează efectele FutureLab.
Principalele rezultate:
- 75 % dintre participanți indică ulterior că au mai multe informații cu privire la influența digitalizării asupra pieței muncii
- 67 % dintre participanți indică ulterior că și-au sporit competențele digitale
- 78 % dintre participanți indică ulterior că sunt mai conștienți de propriile competențe digitale
- 98 % dintre participanți recomandă laboratorul FutureLab altor persoane aflate în căutarea unui loc de muncă
- După primul proiect de succes, fundația a început noi colaborări cu scopul de a forma 1000 de persoane în 2023.
Proiectul a început pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, dar organizațiile din spatele programului urmăresc să sprijine dezvoltarea competențelor digitale ale angajaților. Din acest motiv, ele au început să creeze parteneriate cu întreprinderi din întreaga țară. În prezent, nu numai că nevoia de a investi în competențele digitale este în creștere, ci și este esențial să se stabilească etapele adecvate în planul de acțiune personal al șomerilor, deoarece procesul de învățare presupune un angajament pe termen lung și ar trebui planificat cu atenție. Această abordare a declanșat colaborarea actuală cu diverși furnizori de cursuri și formare, astfel încât participanții să își poată continua dezvoltarea personală ulterior.
Proiectul a arătat că generațiile mai în vârstă sunt foarte interesate și capabile să învețe și să își îmbunătățească competențele digitale. Aspectul esențial este capacitatea de a oferi o călătorie online variată, educațională și inspiratoare de descoperire.