Bune Practici

Geiger – Soluția în materie de securitate cibernetică pentru IMM-uri

Geiger este un proiect dezvoltat pentru a ajuta microîntreprinderile și întreprinderile mici (MIM-uri) din Europa să se protejeze împotriva incidentelor cibernetice. Adesea, MIM-urile au foarte puțină experiență în materie de securitate cibernetică pentru a-și proteja afacerile, iar multe dintre soluțiile de securitate cibernetică aflate în prezent pe piață vizează întreprinderi cu expertiză internă. Acest proiect Orizont 2020, finanțat de UE și gestionat de Universitatea de Educație din Freiburg și de Universitatea de Științe Aplicate din nord-vestul Elveției, urmărește să elimine această lacună și să sprijine MIM-urile, oferindu-le un set de instrumente și un program educațional care să vizeze nevoile și resursele lor specifice.

Ce oferă proiectul?

Setul de instrumente elaborat de proiect, „contorul Geiger”, este un software care evaluează riscul de securitate cibernetică al MSE și oferă recomandări pentru îmbunătățirea securității cibernetice a acestora. Disponibil pentru Android, iPhone și Windows, punctajul software-ului se bazează pe o evaluare a infrastructurii MSE și a nivelului de cunoștințe în materie de securitate cibernetică al angajaților săi.

Programul educațional GEIGER este un program de învățare standardizat privind securitatea cibernetică și protecția datelor. Elaborată de o instituție de învățământ, programa este compusă din 4 programe specifice fiecărei țări. Programul constă în 12 de instrumente de învățare, inclusiv 4 jocuri de învățare. După finalizarea programului, participanții pot deveni „apărători ai securității” certificați și apoi sunt calificați să asigure securitatea cibernetică a propriilor MIM-uri.

Atât setul de instrumente, cât și programul au fost elaborate utilizând o abordare socio-tehnologică. De exemplu, setul de instrumente include opțiuni de învățare auto-predate și evaluează cunoștințele angajaților MSE în materie de securitate cibernetică. Programul educațional învață competențe practice și îi instruiește pe participanți cu privire la modul de instalare și utilizare a setului de instrumente GEIGER în cadrul întreprinderii lor.

Cine este vizat de proiect?

Beneficiarii GEIGER sunt:

  • Persoane care lucrează în microîntreprinderi și întreprinderi mici (de la nespecialiști IT la persoane care doresc să preia responsabilitatea pentru securitatea cibernetică a acestora)
  • Furnizori de educație (de exemplu, școli profesionale; asociațiile profesionale; universități. )
  • Experți IT; Furnizorii de instrumente de învățare

De ce este aceasta o bună practică?

Potrivit GEIGER, deși 99 % din toate întreprinderile europene sunt microîntreprinderi și întreprinderi mici, acestea sunt adesea trecute cu vederea în domeniul securității cibernetice. Una dintre prioritățile UE este securitatea cibernetică, dar adesea se confruntă cu provocări în ceea ce privește accesibilitatea acesteia pentru toți. Odată cu digitalizarea din ce în ce mai mare, probabilitatea unor atacuri cibernetice împotriva întreprinderilor crește, ceea ce face ca GEIGER să fie și mai relevant pentru MIM-urile din întreaga Europă.

Abordarea socio-tehnologică a lui Geiger iese în evidență, deoarece urmărește să facă setul de instrumente și programul cât mai coerent posibil pentru publicul-țintă. Concret, aceasta înseamnă că proiectul abordează riscurile de securitate cibernetică atât din punct de vedere tehnologic, cât și din cel al „factorului uman”. Pentru a se asigura că proiectul răspunde nevoilor microîntreprinderilor și întreprinderilor mici care nu au prea multe cunoștințe aprofundate sau experiență în domeniul securității cibernetice, proiectul a fost elaborat de un consorțiu alcătuit din experți internaționali în materie de securitate cibernetică și educație, precum și din întreprinderi mici. Ca soluție de securitate cibernetică ușor de utilizat și la prețuri accesibile, proiectul s-a angajat să se asigure că este accesibil din punct de vedere digital și favorabil incluziunii pentru toți. În cele din urmă, în conformitate cu principiile protecției mediului, partenerii de proiect au posibilitatea de a efectua călătorii pentru organizarea de cursuri și cursuri online ori de câte ori este posibil.

Vizarea unui impact pe termen lung

În cei doi ani ai acestui proiect, 398 de persoane au devenit certificate „apărători ai securității cibernetice”, iar 125 de furnizori de educație s-au angajat să pună în aplicare programe educaționale GEIGER. În plus, au fost publicate 18 de lucrări științifice, inclusiv 8 în reviste cu impact ridicat. În total, peste 2,500 de MIM-uri au beneficiat de educația privind apărătorii securității.

Proiectul a fost distribuit în principal în țările-pilot: România, Elveția, Țările de Jos și Germania. În viitor, este planificată difuzarea în continuare în alte țări europene. În ianuarie, a fost creat un GEIGER Spin-off împreună cu partenerii consorțiului anterior pentru a disemina în continuare setul de instrumente în întreaga Europă către MIM-uri și furnizorii de educație, cu scopul de a asigura un impact pe termen lung.

Distribuie
Informații Bune Practici
Când începe​

31/05/2020T22:00:00
Când se termină

31/12/2022T22:55:00
Zonă Georgrafică​

European Union

Cele mai noi Bune Practici