Bune Practici

Ghiseul.ro – plata taxelor și impozitelor online, acum și varianta app

Portalul e-Romania a fost un proiect ambițios al anilor 2010 în România. Cu investiții de 1,2 miliarde de euro planificate pentru a dezvolta douăzeci de servicii online, acest portal ar fi oferit nu doar informații legate de istoria, geografia și serviciile oferite de instituțiile de stat din România, ci și acces la fișe electronice pentru depunerea de documente. Din acest proiect, eșuat în 2012, disponibil în mod unitar astăzi este doar servicul ghiseul.ro, un portal centralizat pentru plata taxelor, impozitelor și amenzilor. De fapt, ghiseul.ro era disponibil din 2005, însă doar anul acesta a fost lansată și varianta pentru telefoane mobile.

Proiectul datează din 2021, când Mastercard și Autoritatea pentru Digitalizarea României au hotărât să colaboreze cu Tremend Software Consulting pentru a putea pune gratuit la dispoziția ADR această aplicație esențială digitalizării sistemului de plăți și al unor servicii ale administrației de stat. După doi ani, sistemul este funcțional, fiind lansat împreună cu o funcție foarte importantă, aceea de eliberare a cazierului judiciar. Cel puțin o parte din cele aproape două milioane de solicitări anuale de cazier judiciar vor fi rezolvate fără a face un drum la poliția locală. Acest serviciu poate fi folosit doar de cei ce nu au cazier judiciar, în schimb.

În cifre, acest proiect se rezumă la 350 de tipuri de servicii publice în spatele cărora se află colaborarea între 1200 instituții și autorități publice din România. Proiectul a costat 200.000 euro și mentenanța va fi asigurată de partenerii ADR (care au și finanțat proiectul) pentru următorii doi ani. Dacă pentru utilizatori nu există nici o taxă pentru folosirea acestui serviciu, primăriile care vor să se conecteze la ghiseul.ro vor plăti între 10.000 și 50.000 euro.

Ghiseul.ro are aproape două milioane de conturi active și a fost folosit la aproape trei milioane cinci sute de mii de tranzacții în anul 2023 (până în octombrie).

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării și Autoritatea pentru Digitalizarea României au lansat aplicația pentru mobil Ghișeul.ro, la care s-a lucrat mai mult de un an.

Aplicația Ghiseul.ro a apărut în discuție încă din 2021. Platforma este un ”exemplu de parteneriat public-privat”, spune ministrul Sebastian Burduja. Oficialul afirmă că s-a lucrat peste un an la aplicație și că s-au făcut aproximativ 650 de teste.

Aplicația poate fi descărcată de AICI – Google Play, pentru dispozitive cu sistemul de operare Android, și de AICI – App Store pentru dispozitive Apple.

La fel ca pe site, serviciile au comision zero. În câteva zile se va adăuga și o funcționalitate pentru eliberarea online a cazierului judiciar, ”o problemă de 1,5-2 milioane de drumuri la secțiile locale de poliție pentru români în fiecare an”, a spus Sebastian Burduja.

Inițial, a declarat ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, eliberarea online a cazierului judiciar va fi disponibilă pe platforma web (adică doar în browser), mai multe detalii urmând să fie anunțate săptămâna viitoare. Din aplicație va mai dura câteva luni până să se poată descărca cazierul judiciar, a mai spus Burduja. De asemenea, inițial descărcarea online a cazierului judiciar va fi disponibilă practic doar pentru cei care nu au cazier.

Distribuie
Informații Bune Practici
Când începe​

27/09/2023T00:00:00
Când se termină

07/09/2026T00:00:00
Zonă Georgrafică​

România
Categorie
Grup țintă

Cele mai noi Bune Practici