Bune Practici

Inițiativa privind competențele digitale în Estonia

Programa națională estoniană pune accentul pe dezvoltarea competențelor digitale. Aceasta este una dintre cele 8 competențe-cheie asupra cărora se concentrează școlile din Estonia.

Pentru a facilita accesul profesorilor, Estonia a creat un model simplu și clar de competențe digitale pentru elevi. Astfel, fiecare profesor estonian nu mai trebuie să își inventeze propria roată, ci se poate concentra pe sprijinirea cursantului.

Cadrul estonian explicat

Competențele definite servesc drept obiective atât pentru profesori, cât și pentru elevi. Ca atare, cadrele de competențe digitale ale elevilor oferă puncte de referință integrate și comune pentru a analiza dacă are loc procesul de învățare. Acestea descriu competențele necesare pentru a rezolva problemele cu care se confruntă în timpul proceselor de învățare (de facto și în viața profesională) prin utilizarea tehnologiilor digitale. Acesta este, de asemenea, adaptat la contextul educațional estonian;

Cadrul competențelor digitale ale elevilor este adaptat la DigComp 2.1, cadrul la nivelul UE al Comisiei Europene. Are 5 dimensiuni: 1) alfabetizarea în domeniul informației și al datelor (de exemplu: articularea nevoilor, evaluarea relevanței surselor, organizarea datelor digitale; 2) comunicare și colaborare, 3) crearea de conținut digital (de exemplu: editarea, înțelegerea drepturilor de autor, cunoașterea drumului în jurul sistemelor informatice; 4) siguranța și 5) soluționarea problemelor.

Cum funcționează în practică

Cadrele privind competențele digitale sunt completate cu diverse instrumente menite să sprijine punerea lor în aplicare. Acestea includ:

  • Criterii de evaluare. Există un set accesibil publicului de criterii de evaluare a elevilor pentru fiecare etapă esențială a educației, legat de cele cinci dimensiuni ale cadrului de competențe digitale al elevilor. Acestea au fost defalcate în funcție de fiecare dintre cele patru etape-cheie ale învățământului general și pot fi utilizate de profesori pentru a evalua progresele elevilor în ceea ce privește consolidarea competențelor digitale. La rândul lor, acestea pot utiliza noile date pentru a planifica strategii de îmbunătățire a învățării în continuare. De asemenea, elevii pot utiliza criteriile pentru a-și stabili propriile obiective de învățare. Există o versiune adaptată suplimentară a criteriilor de evaluare pentru elevii cu nevoi speciale.
  • Studiu de autoevaluare. Un chestionar online de autoevaluare a competențelor digitale este disponibil pentru școli și pentru elevii din învățământul secundar inferior și superior în diferite formate.
  • Glosar al tehnologieidigitale. Există un glosar digital asociat cadrelor de competență ale elevilor, precum și criteriilor de evaluare digitală și învățării digitale în general. Acestea le oferă profesorilor și elevilor limba comună necesară pentru a discuta despre predarea și învățarea digitală.
  • Scenarii de învățare digitală. Sunt colectate scenarii de învățare digitală care descriu cele mai bune practici în ceea ce privește integrarea învățării și dezvoltarea competențelor digitale în diferite materii școlare. Aceste scenarii de învățare sunt publicate cu acces liber.

Grupul operativ pentru competențe digitale

Inițiativa privind competențele digitale este condusă de Consiliul pentru educație și tineret din Estonia, care dispune, de asemenea, de un grup operativ special pentru competențele digitale. Monitorizează evoluțiile și elaborează rapoarte, testează și testează noi instrumente, actualizează materialele (inclusiv cadrele), prezintă rezultatele etc.

Grupul operativ raportează de două ori pe an cu privire la rezultate și evoluții Comitetului consultativ pentru competențe digitale, care este format din 10 reprezentanți ai unor organizații-cheie din Estonia (Asociația estoniană a tehnicienilor în domeniul educației, Asociația estoniană pentru promovarea educației profesionale, Asociația estoniană a profesorilor, Universitatea din Tartu, Asociația estoniană a profesorilor de informatică, Asociația estoniană a profesorilor de kindergarten, Universitatea din Tallinn, Autoritatea estoniană pentru calificări, Asociația șefilor de școli din Estonia și Ministerul Educației și Cercetării dinEstonia).

Distribuie
Informații Bune Practici
Când începe​

31/12/2018T23:00:00
Când se termină

31/12/2018T23:05:00
Zonă Georgrafică​

Estonia
Categorie
Grup țintă

Cele mai noi Bune Practici