Bune Practici

Mergeți în mediul digital! Cultura la sfaturile dumneavoastră

„Mergeți în mediul digital! Culture at your Fingertips” este un exemplu de bună practică de inițiative care vizează dezvoltarea competențelor digitale ale grupurilor marginalizate și ale unor părți ale societății care sunt adesea excluse din societatea digitală. Proiectul a fost finanțat prin programul Erasmus + al Uniunii Europene și a avut loc în 6 de țări europene, în perioada 2016-2019.

Coordonat de Centrul cultural Elk din Polonia, proiectul finanțat de UE reunește mai mulți parteneri din întreaga Europă, inclusiv Folkuniversitetet suedez, organizația nonprofit viaindustriae din Italia, Glafka din Republica Cehă, Centrul cultural Alytus din Lituania și Ljudska univerza Rogaška Slatina (DFT) din Slovenia.

Context și obiective

„Mergeți în mediul digital! Cultura la sfaturile tale” este o încercare de a oferi persoanelor în vârstă o fereastră pozitivă în ceea ce privește competențele și tehnologia digitală. Deși în grade diferite, persoanele în vârstă din Europa se confruntă cu provocări similare: resurse financiare reduse, niveluri tot mai mari de izolare socială și singurătate, precum și riscul unei noi izolări. În cadrul proiectului, Catalogul digital a inclus o gamă largă de cursuri de formare adaptate persoanelor în vârstă, ajutându-i să își dezvolte competențe specifice pentru a le adapta la o lume din ce în ce mai digitalizată. De fapt, proiectul urmărește să ofere o gamă largă de activități care pot sprijini dezvoltarea competențelor digitale în rândul persoanelor cu vârsta de peste 50 de ani, prin corelarea evenimentelor digitale cu cele culturale.

De ce este aceasta o bună practică?

Un aspect interesant al inițiativei „Go Digital!” Cultura la sfaturile tale” este abordarea adaptată a rezultatelor și obiectivelor învățării, care a condus la succesul proiectului în ceea ce privește eliminarea stereotipurilor în ceea ce privește modul în care persoanele în vârstă utilizează internetul. Acest lucru se datorează parțial cadrului solid de cercetare care stă la baza proiectului, care a evidențiat motivele pentru care persoanele în vârstă utilizează internetul (și doresc să învețe competențe digitale): pentru a comunica cu lumea și a găsi informații online. Prin urmare, cursurile de formare și conținutul catalogului au fost organizate pentru a răspunde acestor 2 motivații subiacente diferite în vederea perfecționării.

Inițiativa și resursele sale au fost dezvoltate astfel încât să fie accesibile oricui, indiferent de nivelul lor de competențe digitale. În orice moment, accentul a rămas pe calitate, ceea ce înseamnă că persoanele în vârstă au fost încurajate să își dezvolte în continuare curiozitatea prin utilizarea instrumentelor digitale, chiar dacă nu au înțeles prea multe despre echipamentele tehnologice în general. Conținutul de formare al programului a fost susținut, de asemenea, de aceste motivații, un aspect care a facilitat reproducerea și reutilizarea.

Dimensiunea sa transnațională a sprijinit, de asemenea, exploatarea și reutilizarea ulterioară a rezultatelor și realizărilor: aceasta s-a desfășurat simultan în 6 țări (Republica Cehă, Italia, Lituania, Polonia, Slovenia și Suedia), implicând parteneri care lucrează în domeniul educației adulților, cu cunoștințe aprofundate privind strategiile de învățare pe tot parcursul vieții și furnizarea de formare în materie de competențe digitale în diferite contexte. Proiectul a reușit să reunească o comunitate largă de părți interesate din domeniul educației adulților și al educației digitale și a pus bazele unei adaptări și reproduceri suplimentare în alte contexte și regiuni.

Distribuie
Informații Bune Practici
Când începe​

01/01/2016T09:40:00
Când se termină

01/01/2018T10:00:00
Zonă Georgrafică​

Czech republic, Italy, Lithuania, Poland, Sweden, Slovenia
Categorie
Grup țintă

Cele mai noi Bune Practici