Bune Practici

Nitro Clubs EU – Rețeaua de cluburi de roboți TIC

Proiectul NITRO Clubs UE își propune să construiască o rețea de cluburi de roboți TIC, dar, mai important, proiectul va oferi infrastructura, know-how-ul și instrumentele pentru dezvoltarea sa durabilă și extinderea în continuare dincolo de limitele proiectului.

Obiectivul principal al echipei de proiect este de a contribui la consolidarea educației deschise și inovatoare privind tehnologiile generice esențiale (TGE) în țările partenere și în regiune. „Nitro Clubs EU”, care este în curs de punere în aplicare în România, Bulgaria și Slovacia, prevede crearea unei rețele de cluburi TIC Robo și își propune să creeze mai multe instrumente de perfecționare și cursuri de formare în domeniul roboticii.

Principalele activități și realizări ale proiectului

  • Platformă de divertisment nitro – un set de instrumente software pentru programarea și controlul de la distanță al roboților educaționali. Având ca bază robotul mobil educațional orientat spre costuri, dotat cu microcontroler compatibil cu Arduino și cu diferiți senzori, în cadrul proiectului va fi dezvoltată o platformă software pentru îndeplinirea diferitelor sarcini de edutainment (educație prin divertisment).
  • Virtual Robo Lab – scopul Laboratorului virtual al Robo Lab este de a oferi elevilor (după finalizarea sarcinilor legate de construirea și programarea robotului mobil educațional) posibilitatea de a dobândi o înțelegere de nivel înalt și o experiență practică pe teme de robotică mai avansate, fără a fi nevoie de echipamente costisitoare (robot mobil avansat, scanere laser, camere RGB-D etc.).
  • Cursurile „IT Robo Clubs” – scopul cursurilor este de a aduce elevii și profesorii lor în elementele de bază ale roboticii, mecanicii și cinematicii, controlere, hardware, senzori și actuatori, dezvoltarea de software și programarea roboților. Cunoștințele obținute vor permite elevilor să conceapă, să controleze și să programeze robotul mobil educațional pentru următoarele sarcini: urmărirea liniei, soluționarea mareelor, evitarea obstacolelor și controlul de la distanță.
  • Setul de instrumente pentru profesori – un set de materiale video despre modul de formare și ghiduri privind conținutul de divertisment, exerciții la nivel înalt, orientări pedagogice și o bază de date cu întrebări frecvente pentru formarea și sprijinirea cadrelor didactice.
  • PlatformaIT Robo Games – o platformă software pentru gestionarea concursurilor gamificate ale elevilor din învățământul profesional și tehnic din diferite țări. Locul de întâlnire virtual permite schimbul de idei și materiale între membrii comunității, precum și resurse educaționale deschise și gestionarea concursului.
  • Jocurile Olimpice IT Robo – această activitate se bazează pe o metodologie inovatoare și orientată spre viitor, pe norme și condiții pentru desfășurarea concursurilor de roboți pe următoarele discipline: urmărirea liniei, soluționarea mareelor și evitarea obstacolelor introduse în timp real și controlul manual de la distanță al roboților educaționali. Concursurile dintre participanții la Jocurile Olimpice Robo vor ajuta la educarea unui număr mai mare de studenți în domeniul științific multidisciplinar al roboticii, care include mecanica, hardware-ul, software-ul, senzorii și sistemele de senzori.

De ce este aceasta o bună practică?

„Nitro Clubs” UE obține un punctaj ridicat în ceea ce privește durabilitatea. În mod eficace, realizările proiectului vor fi concepute astfel încât să rămână disponibile și accesibile persoanelor chiar și după încheierea ciclului de viață al proiectului.

Inițiativa are, de asemenea, o puternică dimensiune internațională, implicând mai mulți parteneri de proiect și având potențialul de a fi reprodusă în alte contexte, grupuri-țintă și țări. Sub conducerea Institutului Tehnologiilor Informației și Comunicațiilor (IICT) din Bulgaria, partenerii UE ai cluburilor NITRO includ:

  • Bursă secundară de științe naturale și matematică „Hristo Smirnenski” Pernik – PMG, Bulgaria
  • Liceul Profesional de Electrotehnică și Electronică „M.V.Lomonosov”, Bulgaria
  • Profesionalna gimnazia Po Elektrotehnika I Avtomatika, Bulgaria
  • Universitatea POLITEHNICA București, România
  • Asociația Națională a Bibliotecilor Publice și Bibliotecilor din România – ANBPR, România
  • Technicka Univerzita V Kosiciach, Slovacia
  • Stredna Priemyselna Skola Elektrotechnicka, Kosice, Slovacia

Partenerii asociați participă, de asemenea, la proiect. Printre acestea se numără Asociația Robotică Bulgară, Institutul de Mecanică Solidă al Asociației Robotice Bulgare și Institutul de Mecanică Solidă al Academiei Române.

Distribuie
Informații Bune Practici
Când începe​

17/07/2022T22:00:00
Când se termină

28/12/2023T23:00:00
Zonă Georgrafică​

Bulgaria, Slovakia, România
Categorie
Grup țintă

Cele mai noi Bune Practici