„NUME: Noi acțiuni pentru femeile migrante” este un proiect finanțat de UE, pus în aplicare în 6 țări europene: Danemarca, Lituania, Italia, Spania și Cipru. Proiectul, care a demarat și s-a încheiat în mai 2022, se adresează femeilor care provin din familii de migranți și tuturor imigranților, cu accent pe femei. Coordonat de societatea daneză „CLAVIS sprog &Competența”, proiectul oferă o platformă online cu un program de formare și alte instrumente și resurse digitale, un catalog de metodologie pentru pachetele de jocuri de noroc online și un instrument online de autoevaluare care poate fi utilizat pentru a evalua înțelegerea dreptului muncii, a instrumentelor digitale, a particularităților culturale etc.
Context și obiective
Obiectivul general este de a îmbunătăți și de a spori oportunitățile de ocupare a forței de muncă, auto-sprijin și o viață de zi cu zi sigură și independentă în cadrul unei cetățenii egale pentru femeile imigrante din Europa. Scopul platformei online este de a oferi femeilor migrante instrumente digitale și de învățare online adecvate, precum și instrumente de sprijinire a evaluării.
Formarea cuprinde 6 module care contribuie la diferite seturi de competențe (personal, sensibilizare cu privire la sănătate, muncă) și un modul dedicat exclusiv competențelor digitale. În modulul „competențe digitale”, femeile care provin din familii de migranți au posibilitatea de a-și dezvolta competențele în ceea ce privește utilizarea tehnologiilor digitale, de a sprijini incluziunea socială și de a contribui la găsirea unor locuri de muncă mai bune. Modulul evidențiază, de asemenea, cât de multe tehnologii digitale au devenit integrate în viața de zi cu zi: competențele digitale sunt necesare pentru a colabora între ele, a face cumpărături, a gestiona administrația sau a participa la viața socială.
Catalogul metodologic al pachetului online este un catalog operațional și ușor de utilizat, care urmărește să prezinte ideile care stau la baza abordării holistice din pachetul privind locurile de muncă.
De ce este aceasta o bună practică?
Catalogul metodologic al pachetului online este o abordare inovatoare care se bazează pe parteneriate și pe colaborarea transsectorială între locurile de muncă, centrele de ocupare a forței de muncă, autoritățile sociale și de sănătate, instituțiile de învățământ și susținătorii voluntari. Gama largă de parteneri din întreaga Europă și acest nivel optim de colaborare au îmbunătățit, de asemenea, diseminarea inițiativei, contribuind la succesul acesteia.
Pachetul „Jobpackage” are o abordare holistică: instrumentul de autoevaluare monitorizează și evaluează îmbunătățirile în ceea ce privește aptitudinile de muncă și competențele digitale ale femeilor, precum și programul de formare. Este o resursă bună, care rămâne accesibilă după încheierea proiectului și poate fi utilă părților interesate, factorilor de decizie, reprezentanților industriei și cercetătorilor.