PIX este o inițiativă care vizează combaterea decalajului digital și îmbunătățirea competențelor digitale ale unui public cât mai larg posibil, prin intermediul unei platforme online accesibile tuturor, în mod gratuit. Platforma PIX a fost creată ca serviciu online care vizează evaluarea, dezvoltarea și certificarea competențelor digitale în Franța, Belgia și Europa. După 6 ani de existență, programul ajută peste 4.5 de milioane de elevi pe an să își îmbunătățească competențele digitale prin teste amuzante și dificile, dar și profesorii monitorizează alfabetizarea digitală a elevilor.
Cadrul de evaluare și certificare
La începutul fiecărui an universitar, toți studenții fac o primă evaluare pe Pix pentru a-și cartografia nivelul. Apoi, toți profesorii se pot baza pe rezultatele acestui test pentru a oferi o formare adecvată în ceea ce privește materiile lor, iar elevii continuă să își dezvolte competențele pe Pix, cu teste digitale dedicate (franceză, historă-geografie, matematică, MIL etc.)și cu teste digitale bazate pe matematică ( securitate cibernetică etc.) propuse de profesori. Toate aceste teste sunt adaptate la nivelul elevilor și al claselor lor și le permit să se pregătească pentru examenul de certificare în anii 10 și 13.
Cadrul de evaluare și certificare Pix se bazează pe Cadrul european al competențelor digitale DigComp 2.2. Acesta evaluează nivelul participantului cu întrebări bazate pe cunoaștere și pe provocări, în conformitate cu nivelurile 1-7 din DigComp (la nivel de început la nivel de experți).
PIX utilizează un algoritm adaptiv inovator, dezvoltat cu sursă deschisă, pentru a evalua nivelul real al participanților săi într-un mod benevolent printr-o experiență pozitivă. De asemenea, promovează dezvoltarea competențelor printr-o experiență de „învățare prin practică” și recomandarea conținutului formării. În sfârșit, aceasta permite valorificarea competențelor prin intermediul unui certificat oficial care poate fi obținut în urma unui examen de certificare.
De ce este aceasta o bună practică?
În prezent, 100 % din școlile secundare (aproximativ 11.000 de școli) și 97 de universități (150.000 de studenți) din Franța utilizează Pix pentru a evalua, dezvolta și certifica competențele digitale ale elevilor lor (+ 4,5 milioane). În învățământul secundar, elevii încep să utilizeze Pix în jur de 12 ani (anul 8) și iau o primă certificare obligatorie la sfârșitul ciclului de învățământ secundar (anul 10) și un al doilea la sfârșitul liceului (anul 13).
La o scară mai mare, 10 milioane de conturi au fost create în Pix și au fost furnizate 3 milioane de certificări începând din 2016, ceea ce face ca Pix Certification să fie prima certificare ca număr în Franța. În ansamblu, Pix și-a atins obiectivele inițiale de 2 milioane de utilizatori și chiar le-a depășit. 1 miliarde de întrebări au primit răspuns și sunt utilizate în scopuri de cercetare sau pentru îmbunătățirea algoritmului.
Dezvoltarea PIX
Luând act de succesul Pix și al celor 6.7 milioane de utilizatori pe an (dintre care + 4.5 sunt studenți), ministerele au decis să facă din Pix un actor pe termen lung în educația digitală începând din septembrie 2019: PIX este în prezent certificarea oficială franceză a alfabetizării digitale. Dezvoltarea sa se axează pe:
- Consolidarea dimensiunii formative
- Abordări tematice și sectoriale ale aspectelor digitale în domeniul sănătății, al calității de părinte, al securității cibernetice…
- Extinderea utilizărilor pentru profesori și alți profesioniști, dincolo de frontierele franceze.
Având în vedere acest succes, a fost inițiat un „Pix + Edu” specific pentru profesori. În prezent, peste 12.000 de profesori și stagiari didactici au participat deja la proiectul-pilot, iar în 4 ani înseamnă să se obțină 500.000 de profesori sau stagiari testați.
Dincolo de educație
PIX este utilizat în prezent pentru o mare diversitate de categorii de public: angajații, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, adulții aflați în formare continuă, beneficiarii incluziunii digitale etc. Pix este disponibil la nivel internațional în limbile franceză și engleză. Studenții utilizează deja Pix în 16 de țări din întreaga lume, inclusiv în Belgia, Spania, Danemarca și Elveția.
În 2021, GIP Pix a semnat un acord cu Federația Valonie-Bruxelles (Belgia) pentru a utiliza Pix în educație, administrații și pentru toți cetățenii, iar implementarea în educație a început în 2022. Acest parteneriat se înscrie în logica construirii în comun și a gestionării permanente în comun a unui serviciu de interes general conceput ca „bunuri comune educaționale” la nivel mondial și vizează extinderea la alte țări.
De asemenea, sunt în curs discuții cu alte ministere ale educației din UE și din afara UE pentru punerea în aplicare a Pix. În cele din urmă, platforma Pix a fost reprodusă pentru competențe în scris în limba franceză (proiect ECRI +), iar un proiect similar este studiat pentru competențele ecologice.