Laboratoarele de competențe, dezvoltate de Ministerul Educației din Grecia, membră a Coaliției naționale elene pentru competențe și locuri de muncă în sectorul digital, le oferă copiilor posibilitatea de a descoperi și de a cultiva cunoștințe, competențe și înclinații multidimensionale, pentru a deveni cetățeni activi într-un mediu în schimbare, cu provocări legate de utilizarea noilor tehnologii. Această acțiune este aliniată la Bibala de transformare digitală 2020-2025, documentul strategic național pentru transformarea digitală a Greciei.
Obiectivele programelor au fost stabilite pe baza așa-numitelor competențe ale secolului 21: competențe de viață, competențe non-tehnice și competențe tehnologice și științifice. Printre competențele abordate se numără gândirea critică, creativitatea, colaborarea, comunicarea, flexibilitatea și adaptabilitatea, inițiativa, capacitatea organizațională, empatia și competențele sociale, soluționarea problemelor, alfabetizarea digitală și tehnologică.
Ministerul Educației a inclus laboratorul de competențe în calendarul obligatoriu al tuturor grădinițelor, liceelor primare și secundare începând din septembrie 2022, după implementarea pilot în 218 de școli din întreaga țară. Potrivit Serviciului Statistic, se preconizează că elevii care vor beneficia de această inițiativă sunt aproximativ 1.000.000 de studenți.
Programul și materialele de formare ale laboratoarelor de competențe sunt grupate în patru piloni tematici ai indicatorilor globali ai dezvoltării durabile ( mediu, bunăstare, securitate, societatea civilă, tehnologia modernă și spiritul antreprenorial) și sunt adaptate în funcție de grupa de vârstă.
Competențele digitale ale copiilor au posibilitatea de a fi cultivate în mai multe unități tematice, cum ar fi așa-numitele competențe pentru secolul 21 (de exemplu, comunicarea digitală, colaborarea digitală, creativitatea digitală, gândirea critică digitală, tehnologia combinată pentru competențe digitale etc.) și competențele cetățenești digitale (e-guvernare, navigare sigură, protecția împotriva dependenței tehnologice etc.). De asemenea, sunt predate competențe mai specializate în tehnologia ingineriei și informaticii (de exemplu, crearea și producția de conținut digital, utilizarea de noi tehnologii etc. În sfârșit, competențe de gestionare a mass-mediei (alfabetizare informatică, alfabetizare digitală, alfabetizare mediatică, securitatea internetului, robotică cu competențe de modelare și simulare și gândire computațională) și competențe organizaționale și mentale, cum ar fi gândirea strategică, soluționarea problemelor și multe altele.
Programul de pionierat al laboratoarelor de competențe este publicat în ediția colectivă a Rețelei de bune practici de calitate în educația globală (Culegerea de premii GENE 2021 privind calitatea educației globale) și poate fi o bună practică pentru alte țări.