Întreprinderile din domeniul TIC din Ungaria se confruntă cu un deficit grav de personal IT calificat. Aproximativ 50 % dintre studenții din domeniul IT nu își finalizează studiile universitare și acceptă oferte de muncă bine plătite. În același timp, adesea studenții nu dobândesc cunoștințe despre cele mai recente tehnologii sau alte competențe cerute de piața serviciilor informatice.
Acesta este motivul pentru care a fost lansat proiectul „Cod de bune practici”, iar programul de stagii și programul de mentorat aferent au devenit parte integrantă a acestuia.
Proiectul „Alege-ți viitorul!”
Proiectul la scară largă al Ungariei „Code your future!” își propune să crească numărul de studenți în domeniul IT în următorii ani și să găsească o modalitate de a aborda deficitul actual de personal IT, care devine din ce în ce mai acut pentru economia națională ungară. Obiectivul principal al proiectului este de a sprijini dezvoltarea formării de competențe informatice în învățământul superior, astfel încât sistemul de formare să ofere cunoștințe care să răspundă nevoilor operatorilor economici. Proiectul încurajează studenții din învățământul superior să dobândească cunoștințe despre tehnologiile utilizate de întreprinderile din domeniul TIC. Proiectul este finanțat prin programul operațional FSE și este administrat de KIFÜ, de Agenția guvernamentală pentru dezvoltarea tehnologiei informației și de Asociația ungară a TIC, care, printre altele, a sprijinit un program de stagii și activități de mentorat.
În cadrul programului de stagii, studenții și întreprinderile care participă la acesta au primit sprijin pentru gestionarea talentelor și contribuții financiare legate de formare. Acest lucru ar permite studentului să parcurgă 500 de ore de stagiu într-o întreprindere și să lucreze în până la trei societăți pe tot parcursul programului. Stagiarii pot lucra maximum 20 de ore pe săptămână sau maximum 40 de ore pe săptămână în perioada aleasă. Salariile stagiarilor au fost finanțate prin proiect până la salariul minim garantat în Ungaria.
Programul include „Dezvoltarea competențelor mentorilor”, cursuri de formare pentru reprezentanții întreprinderilor în vederea recrutării de stagiari. Mentorii au beneficiat de formare orientată spre competențe timp de 16 de ore. Această formare a ajutat profesioniștii din domeniul TIC să se pregătească pentru activitatea mentorilor. În cursul acestei formări, aceștia au dobândit cunoștințele și competențele care le-au permis să stabilească obiective importante pentru stagiar și societate, să gestioneze conflictele în mod eficace, să delege sarcini și să stabilească proceduri de monitorizare și evaluare.
Principalele rezultate ale activităților desfășurate
Programul a fost evaluat de o societate selectată printr-un contract de achiziții publice. Evaluarea a fost efectuată în conformitate cu metodologia elaborată de IVSZ și de partenerul acesteia. Pentru a se asigura că proiectul oferă o serie de practici concrete, în cadrul evaluării au fost studiate mai multe programe diferite pentru stagiari și metodele de lucru ale diferitelor agenții care lucrează cu studenții. Au fost realizate aproximativ 20 de interviuri cu societăți informatice pentru a discuta oportunitățile de formare, programele de stagii, nevoile, dificultățile și altele.
Conceptul final a reflectat nevoile întreprinderilor și a vizat cea mai eficientă și mai ușoară modalitate de angajare a studenților. O parte importantă a proiectului a fost modalitatea de facilitare a procedurilor administrative complexe de achiziții publice pentru întreprinderi prin implicarea, printre altele, a centrelor de orientare profesională a studenților, și anume:
- Recrutarea studenților din învățământul superior.
- Căutați stagii în întreprinderi IT.
- Desfășurarea întregului proces de recrutare, de la interviuri la formare, de la pregătirea registrului de prezență până la documentația finală.
- Încheierea de contracte de servicii cu întreprinderile și acorduri de cooperare cu studenții
Principalele rezultate ale celor două programe de stagii:
- 230 de companii TIC au finanțat integral 240 de ore (în medie) de stagii pentru studenți.
- 760 de studenți în domeniul IT au participat la un stagiu.
Inițiativa este gestionată de Asociația pentru tehnologia informației din Ungaria (IVSZ), ca parte a unui viitor proiect coordonat de Agenția guvernamentală pentru dezvoltarea tehnologiei informației. IVSZ este o platformă comună pentru sectoarele IT, telecomunicații și electronică din Ungaria. Este o instituție care reprezintă interese sectoriale și societale și depășește interesele comerciale directe.