Bune Practici

Programa de învățământ pentru predarea competențelor digitale de bază pentru adulți – Cipru

„Programa de predare a competențelor digitale de bază pentru adulți” este o resursă educațională deschisă (OER), disponibilă pentru descărcare gratuită de pe site-ul Ministerului Educației, Sportului și Tineretului din Cipru. Programa de învățământ a fost elaborată ca parte a acțiunilor guvernamentale privind educația adulților pentru perioada 2014-2020, cu scopul de a promova competențele digitale de bază în rândul adulților.

Cofinanțată de Erasmus +, elaborarea programei de învățământ a fost condusă de Universitatea Frederick din Cipru, implicând o serie de parteneri din întreaga Europă, inclusiv: Ljudska Univerza Ptuj în Slovenia, SOSU Østjylland (o școală secundară din Aarhus, Danemarca, cu accent pe educația profesională), furnizorul de formare CEBANC din Spania, organizația EOSA din Spania și agenția elenă de consultanță P-consulting.

Scopuri și obiective

Programa de învățământ a fost elaborată ținând seama de cadrele didactice pentru adulți și, mai precis, de cei care predau competențe digitale de bază adulților, cu puține cunoștințe digitale sau fără cunoștințe digitale. Acesta reprezintă un instrument util pentru practicienii din domeniul educației adulților, indiferent unde își au sediul – indiferent dacă este vorba de școli deschise, de instituții de învățământ pentru adulți sau de centre de educație și formare non-formale. Aceasta poate fi utilizată și de profesori pentru adulții cu un nivel mediu sau superior de competențe digitale.

Scopul programei de învățământ cipriote este de a oferi un context în care pot fi evaluate cunoștințele și competențele adulților în ceea ce privește utilizarea tehnologiei. Înplus, le oferă profesorilor IT metode, tehnici și exerciții specifice pe care le pot utiliza în fiecare modul și în fiecare lecție. De asemenea, sprijină dezvoltarea profesională a educatorilor înșiși, inclusiv cunoașterea metodelor și tehnicilor specifice de utilizat, în funcție de tema pe care o predau.

De ce este aceasta o bună practică?

Atunci când dezvoltă competențe digitale pentru adulți, programa de învățământ ia în considerare nevoia de competențe practice care să fie aliniate la obiectivele educaționale și de dezvoltare profesională individuale. Un alt obiectiv este de a demonstra calitatea vieții cursanților adulți, stimulând în același timp competențele informatice ale acestora într-o serie de module: competențe digitale de bază, sisteme de operare Windows, Microsoft Office Package, utilizarea internetului, instrumente digitale pentru învățare, utilizarea aplicațiilor mobile, rețele de socializare și altele.

Programa este relevantă, cu o structură clară, ușor de personalizat. Acesta acoperă 3 niveluri principale (de bază, mediu și bun) pentru a defini competențele digitale de bază. De asemenea, prezintă un punctaj ridicat atunci când analizăm flexibilitatea și accesibilitatea: fiecare nivel este împărțit în lecții de dimensiuni mici de cel mult 90 minute fiecare. Aceasta înseamnă că cadrul poate fi adaptat, utilizat și accesat de o varietate de cadre didactice și, de asemenea, poate fi reprodus în alte contexte și regiuni.

În parte, acest lucru se datorează, de asemenea, publicului-țintă larg pe care îl include programa de învățământ: pe lângă adulții cu competențe digitale scăzute, medii sau superioare, acesta poate fi utilizat pentru a preda cunoștințele TIC de bază și diferitelor grupuri, cum ar fi populația adultă generală, persoanele în vârstă, persoanele din zonele rurale și mai puțin conectate, șomerii, persoanele inactive din punct de vedere digital, refugiații, imigranții și solicitanții de azil.

În cele din urmă, programa de predare a competențelor digitale de bază pentru adulți este o resursă utilă, care vizează anumite părți ale societății care ajung, cel mai adesea sau nu, excluse din viața digitală. Un exemplu esențial este cel al persoanelor în vârstă și al persoanelor în vârstă, unde cadrul a adus un succes considerabil în Cipru, care stă la baza noii legislații și a orientărilor privind modulele asupra cărora trebuie să se concentreze profesorii. Programa de învățământ sprijină, de asemenea, cu fermitate dezvoltarea competențelor digitale în sistemul de învățământ, recunoscând necesitatea ca cadrele didactice să se perfecționeze și să se dezvolte profesional, în special în contextul rolurilor lor societale complexe.

Distribuie
Informații Bune Practici
Când începe​

31/12/2013T23:00:00
Când se termină

31/12/2013T23:05:00
Zonă Georgrafică​

Cyprus, Denmark, Slovenia
Categorie
Grup țintă

Cele mai noi Bune Practici