Bune Practici

Programma il futuro – Italia

Inițiativa „Programma il futuro” a fost lansată în 2014 de Laboratorio Informatica &Scuola – aparținând CINI (Consorzio Interuniversitario per l’Informatica), în strânsă colaborare cu ministrul italian al educației. Proiectul este finanțat de trei întreprinderi care sunt deosebit de sensibile la transformarea digitală a țării, și anume Eni, Engineering și Seeweb, care sprijină inițiativa la diferite niveluri prin programele lor de responsabilitate socială a întreprinderilor.

„Programma il Futuro” este, de asemenea, partenerul italian al ONG „Code.org”, cu sediul în SUA: acestea au o misiune comună de a oferi școlilor instrumente simple, dar distractive și ușor accesibile, care să poată învăța în mod eficace elevii fundamentele TIC.

Scopuri și obiective

Proiectul vizează furnizarea de formare în domeniul TIC printr-o abordare cuprinzătoare: dincolo de alfabetizarea digitală de bază, aceasta ia în considerare, de asemenea, aspectele sociale esențiale pentru educarea unei noi generații de consumatori, care vor fi apoi conștienți de posibilitățile oferite de instrumentele tehnologice pe care le utilizează în mod regulat.

Într-adevăr, inițiativa oferă școlilor instrumente educaționale de înaltă calitate, care sunt concepute pentru a fi utilizate de profesori care provin din medii diferite și diferite. În plus, în contextul proiectului sunt oferite materiale didactice axate pe modalitățile de creștere a gradului de conștientizare digitală a elevilor, cu scopul de a dezvolta competențele transversale ale elevilor și de a-i sensibiliza perfect cu privire la oportunitățile și riscurile utilizării internetului.

„Programma il future” include, de asemenea, cursuri de formare concepute special pentru profesori, atât online, cât și la fața locului.

De ce este aceasta o bună practică?

Datorită materialelor oferite de proiect, profesorii își pot oferi lecțiile în mod eficient, utilizând planurile de lucru furnizate; în același timp, elevilor li se pun la dispoziție toate instrumentele necesare pentru a lucra în mod autonom și pentru a identifica eventualele greșeli în conformitate cu instrucțiunile sistemului. În plus, în fiecare an există un concurs la care fiecare școală poate participa, iar clasele câștigătoare participă la o ceremonie de închidere la sfârșitul anului școlar, organizată în mod tradițional la Ministerul Educației.

Fiecare școală italiană își poate depune candidatura pentru a participa la proiect. În ianuarie 2021, inițiativa număra 60 000 de utilizatori: printre aceștia, 40 000 sunt profesori și 13 000 sunt elevi (peste 14 de ani).

În plus, canalul Youtube al proiectului numără peste 200 de materiale video, care au ajuns la peste 1,3 milioane de vizualizări totale.

În fiecare an, Centrul de cercetare „Themis” desfășoară activități de monitorizare pentru a testa calitatea inițiativei: acestea includ un sondaj care implică toți participanții. Acesta este împărțit în diferite secțiuni care vizează evaluarea nivelului de participare, a răspândirii și a ratingului de aprobare a inițiativei și include unele întrebări legate de „cetățenia digitală”. Rezultatele sondajelor au arătat întotdeauna un interes din ce în ce mai mare pentru activitățile proiectului și au colectat reacții pozitive de la toți actorii implicați.

Distribuie
Informații Bune Practici
Când începe​

14/05/2014T22:00:00
Când se termină

15/05/2014T10:10:00
Zonă Georgrafică​

Italy
Categorie
Grup țintă

Cele mai noi Bune Practici