Programul Competențe digitale pentru IMM-urile bulgare a fost lansat în 2018 de Fundația Global Libraries Bulgary (GBLF). Inițiativa, pusă anterior în aplicare în Letonia, a fost reprodusă cu succes în Bulgaria și a vizat conectarea bibliotecilor cu întreprinderile private, astfel încât acestea să poată prelua rolul de centre educaționale pentru cunoștințe digitale moderne și competențe specifice IMM-urilor. Partenerii GLBF sunt Asociația „Made in Bulgaria – Uniunea întreprinderilor mici și mijlocii” și Asociația letonă pentru tehnologia informației și comunicațiilor (LIKTA). T
Programul este finanțat în cadrul procedurii „Parteneriate transnaționale și dunărene pentru ocuparea forței de muncă și creștere economică” din cadrul programului operațional „Dezvoltarea resurselor umane” 2014-2020, cofinanțat de Uniunea Europeană prin Fondul social european.
Obiectivul proiectului „Competențe digitale pentru IMM-urile bulgare” a fost de a spori oportunitățile de ocupare a forței de muncă durabile, reunind actori din sectorul public și privat, și de a îmbunătăți competențele forței de muncă din Bulgaria, cu accent pe angajații IMM-urilor.
Scopuri și obiective
Proiectul a urmărit să construiască parteneriate transnaționale durabile între părțile interesate din Letonia și Bulgaria și să încurajeze transferul de practici inovatoare, cum ar fi:
- Adaptarea unui model de formare interactiv bazat pe învățarea online, formarea față în față și aplicarea practică a cunoștințelor, pentru dobândirea competențelor digitale ale angajaților din IMM-urile din întreaga țară;
- Înființarea de biblioteci publice ca centre pentru incluziunea digitală a angajaților și îmbunătățirea perspectivelor de angajare durabilă a 30 de angajați din IMM-uri în trei districte bulgare.
De ce este aceasta o bună practică?
Inițiativa a obținut rezultate substanțiale, punând în aplicare diverse activități, inclusiv: o vizită de 5 zile în Letonia, la care au participat 8 de experți și 2 de IMM-uri din Bulgaria, oferind ocazia de a face schimb de experiență și de bune practici în ceea ce privește dezvoltarea competențelor digitale pentru forța de muncă. Pe parcursul punerii în aplicare a proiectului au fost dezvoltate rețele de parteneri locali ai părților interesate din 3 regiuni din Bulgaria (Plovdiv, Smolyan și Stara Zagora).
Un punct forte esențial a fost, de asemenea, adaptarea unui nou program educațional cu module de învățare pentru a permite dobândirea unora dintre cele mai recente competențe digitale necesare angajaților IMM-urilor (și adaptate la nevoile lor specifice). Printre subiectele abordate s-au numărat: marketingul digital, serviciile de cloud pentru IMM-uri, tranzacțiile online sigure și colaborarea, precum și protecția datelor și a vieții private.
În plus, în contextul competențelor digitale contemporane în bibliotecile regionale, au fost organizate trei formații-pilot de 1 luni, care au reunit 30 de angajați din diferite IMM-uri. Metodele și abordările inovatoare adaptate programului leton au fost, de asemenea, evaluate.
Rezultate și impact
Ca urmare a activităților proiectului, 30 de angajați din IMM-urile din cele trei districte au reușit să își îmbunătățească competențele digitale prin facilitarea accesului la forme flexibile de învățare informală. Acest lucru a dus la îmbunătățirea productivității angajaților, la creșterea competitivității IMM-urilor participante pe piața forței de muncă și la promovarea sustenabilității ocupării forței de muncă.
Rezultatele au fost diseminate printr-o campanie care a ajuns la 960 de biblioteci din rețeaua Global Libraries – Bulgaria Foundation, aproape 1.400 de membri ai asociației „Made in Bulgaria” și la numeroase părți interesate, atât la nivel local, cât și la nivel național.