Bune Practici

Propunere de strategie de formare în domeniul microelectronicii și al semiconductorilor în Spania

Cu scopul de a elabora o propunere strategică și coordonată de formare în domeniul microelectronicii și al semiconductorilor care să poată îndeplini obiectivele cipului PERTE de către AMETIC, a fost elaborat un raport care stabilește un cadru de cooperare stabilă între industrie și mediul academic în ceea ce privește punerea sa în aplicare, asigurând cel mai înalt nivel de ocupare a forței de muncă a personalului instruit.

Prezentul document a fost elaborat în contextul Grupului de lucru INDUSTRIA – ACADEMIA privind necesitățile de formare în domeniul microelectronicii și semiconductorilor (PERTE Chip), alcătuit din experți ai AMETIC, ai întreprinderilor sale, ai unor universități și centre de cercetare spaniole și ai centrelor de formare profesională în domeniul microelectronicii care acționează cu titlu personal.

Scopul este de a forma capitalul uman și de a dobândi cunoștințele necesare pentru a sprijini cererea internă în creștere a industriei semiconductorilor, în conformitate cu interesele PERTE și cu o orientare pe termen lung.

Grupul de lucru este conștient de faptul că desfășurarea propunerii de formare necesită timp pentru conceperea, aprobarea și punerea în aplicare a programelor de formare care să conducă la generarea de personal instruit în funcție de nivelul de formare abordat. Prin urmare, prezenta propunere ia în considerare un orizont de timp în două etape distincte: o primă etapă (2023-2027) în perioada de punere în aplicare a cipului PERTE și posibila prelungire a acestuia în timp și o a doua etapă (2027-2034) de consolidare.

Această strategie de formare a fost elaborată în colaborare, cu implicarea unui reprezentant al sectorului de afaceri asociat cu AMETIC, pentru a se asigura că oferta este în concordanță cu nevoile reale ale ecosistemului și nu este influențată exclusiv de viziunile sistemului educațional și nici de dorințele întreprinderilor, fără a lua în considerare situația și constrângerile infrastructurii și resurselor umane disponibile în sistemul educațional.

Concluziile raportului întocmit de AMEIC sunt următoarele:

  1. Existența unui plan de formare în domeniul microelectronicii, care este realist pe termen lung și la diferite niveluri de educație, este o condiție necesară pentru îndeplinirea obiectivelor cipului PERTE.
  2. Punerea în aplicare a planului de formare prezentat trebuie adaptată în mod regulat, atât în ceea ce privește conținutul formării, cât și numărul de angajați instruiți, în funcție de evoluția sectorului PERTE și microelectronicii din Spania.
  3. Implicarea sectorului de afaceri în procesul de formare este un element-cheie al succesului în asigurarea adaptării conținutului formării la nevoile în schimbare.
  4. Nevoile de formare și estimările volumului de personal necesar au fost extrase din sondajele efectuate de AMETIC, spre deosebire de participanții la grupul de lucru.
  5. Estimarea nevoilor de formare arată o medie anuală de peste 600-700 de persoane, în funcție de evoluția contextului național și internațional, ceea ce implică o creștere foarte semnificativă a competențelor actuale ale sistemului de învățământ.
  6. Procesele de formare ar trebui să adopte o imagine de ansamblu care să ofere studenților posibilitatea de a se implica într-o serie de domenii tematice ample, pentru a le asigura în viitor capacitatea de inserție profesională, completate de acorduri bilaterale specifice între întreprinderi și centrele de formare.
  7. Au fost luate în considerare două domenii principale de formare: tehnologia semiconductorilor și proiectarea microelectronică (atât analogică, senzorială, cât și digitală, cu accent pe RISC V în domeniul digital) și proiectarea fotonică.
  8. Programul de formare trebuie pus în aplicare treptat, având în vedere că oferta de formare reglementată descrisă mai sus necesită perioade lungi de aprobare formală.
  9. Este necesar ca formarea în domeniul microelectronicii să devină mai atractivă și să se evite un blocaj în dezvoltarea sectorului, care să invalideze eforturile depuse în jurul PERTE și realizarea obiectivelor sale.
  10. Educația universitară ar trebui să se concentreze atât pe diplome de masterat, cât și pe diplome de specialitate, precum și pe cursuri postuniversitare bazate pe microcredite și pe cursuri online pe platforme deschise, pentru a răspunde în mod flexibil nevoilor întreprinderilor.
  11. În domeniul formării profesionale, este necesară crearea unei diplome superioare în domeniul microelectronicii duale, cu un nivel ridicat de implicare a întreprinderilor, precum și un an de specializare pentru studenții care au deja o diplomă superioară în EFP.
  12. Pentru a realiza măsurile avute în vedere, va fi pus în aplicare un set de măsuri de însoțire pentru a spori gradul de cunoaștere a ofertei și a posibilităților acesteia, pentru a promova interesul în rândul studenților, pentru a forma profesorii necesari și pentru a încuraja mobilitatea acestora.
  13. Disponibilitatea unor resurse umane suplimentare atât pentru profesori, tehnicieni de laborator și doctoranzi, cât și pentru doctorat este o condiție esențială pentru succes.
  14. Este necesar să se promoveze programe de sponsorizare corporativă pentru ca studenții să își dezvolte activitățile și activitățile de cercetare cu o orientare mai industrială și spre piață.
  15. Creșterea atractivității acestei formări ar trebui sprijinită prin crearea unui program specific de burse de studii și TFM pentru o proporție semnificativă a elevilor.
  16. Relațiile și colaborările cu instituțiile și instituțiile străine ar trebui consolidate, iar consilierii și experții internaționali ar trebui să fie incluși atât în universități, cât și în întreprinderi.
  17. Este necesar să se păstreze talentele naționale și să se atragă talente străine cu o diferență concurențială, precum și să se reintegreze astăzi talentele spaniole în alte țări.
  18. Sunt necesare resurse financiare suficiente pentru achiziționarea de sisteme hardware și software, precum și pentru disponibilitatea accesului la facilitățile disponibile atât în sectorul public, cât și în cel privat, pentru a urma cursuri de formare practică.
  19. Finanțarea planului de formare necesită, de asemenea, cofinanțare din partea întreprinderilor, într-o mai mare măsură pentru resursele umane, pentru a crește resursele inițiale ale cipului PERTE pentru formare și pentru a acoperi toate obiectivele.
  20. De asemenea, este necesar să se stimuleze cofinanțarea de către comunitățile autonome prin programe complementare conduse de AGE, căutând mecanisme rapide de facilitare a cofinanțării la diferite niveluri administrative.
  21. Evaluarea economică a planului de formare implică un cost estimat pentru cip PERTE de 102 371 200 EUR și un total, inclusiv cofinanțarea din partea comunităților autonome și a sectorului de afaceri, de peste 134 milioane EUR până în 2027.

Documentul poate fi accesat prin intermediul următorului link.

Distribuie
Informații Bune Practici
Când începe​

31/10/2023T00:00:00
Când se termină

31/10/2004T00:00:00
Zonă Georgrafică​

Spain

Cele mai noi Bune Practici