Digitalizarea organizațiilor, angajamentul tot mai mare față de dezvoltarea durabilă și intrarea pe piața forței de muncă a generației Z sunt incredibil de prompte pentru ca întreprinderile să își regândească strategiile și să inoveze. Această generație, care reprezintă o provocare pentru mediul de afaceri și pentru societate în general, reflectă o eră a transformării profunde.
Ce este provocarea digitală?
Care Luxemburg și IMS Luxembourg prezintă proiectul Digital Challenge, care le oferă întreprinderilor posibilitatea de a găzdui tinerii și de a colabora cu aceștia într-o singură zi de imersiune. Ziua de imersiune a provocărilor digitale oferă întreprinderilor și tinerilor ocazia de a se întâlni în echipe pentru a răspunde unei provocări legate de digitalizare, de evoluția competențelor digitale și de dezvoltarea durabilă.
Astfel, tinerii pot multiplica schimbările cu întreprinderea și cu cunoștințele și competențele lor digitale într-un context profesional. Întreprinderile în cauză au timp să măsoare schimburi semnificative pentru a înțelege mai bine interacțiunile și colaborările cu noile generații și, prin urmare, pentru a se adapta la acestea.
IMS Luxemburg a creat instrumente educaționale pentru a ajuta întreprinderile să găsească și să oficializeze provocările cu care se confruntă, dar și o întreagă activitate și instrumente care să le permită tinerilor să rezolve provocarea cu ocazia Zilei D.
Cine poate participa?
Analizând genul, rasa sau originea etnică, religia sau convingerile, handicapul, vârsta sau orientarea sexuală, toți tinerii pot participa la provocarea digitală. Proiectul pledează în favoarea întregului spectru de gen în ambasadorii săi. Analizând exprimarea sau identitatea de gen, toată lumea poate participa la proiect. Alegerile se desfășoară separat, pe baza motivației participanților. Studenților și întreprinderilor li se oferă, de asemenea, posibilitatea de a informa organizațiile cu privire la nevoile lor specifice, astfel încât să își poată adapta instrumentele și evenimentele acordate.
Toate societățile din Luxemburg se pot înregistra. Aceasta înseamnă că vor fi reprezentate diferite sectoare și domenii de activitate în Luxemburg.
Cum funcționează?
Fiecare întreprindere are libertatea de a găzdui oricâte tineri doresc în cadrul întreprinderii. Întrucât provocarea digitală este o provocare de grup, întreprinderile ar trebui să aibă între 2 și 5 de tineri pentru fiecare provocare. Cu toate acestea, întreprinderile trebuie să se asigure că sunt binevenite în cele mai bune condiții posibile (un angajat pe echipă). Tinerii vin să afle mai multe despre întreprindere, cum funcționează și să înțeleagă mediul în care își desfășoară activitatea angajații, cu scopul de a găsi o soluție inovatoare la o problemă identificată. Întreprinderile pot oferi prezentări studențești, ateliere etc.
Cu o săptămână înainte de ziua mare, elevii înregistrați vor primi un e-mail cu mai multe informații despre provocarea pe care au ales-o (informații generale despre companie, documente justificative, istorie etc.). Împreună cu grupul lor, aceștia vor fi inventați pentru a începe să se gândească la provocarea stabilită de întreprindere.
În ziua respectivă, studenții vor fi examinați în cadrul întreprinderii în timpul programului normal de lucru (de exemplu, între orele 8 și 5, cu pauză de prânz). Calendarul poate fi adaptat pentru a urmări întreprinderea sau profesia în cauză. Compania este liberă să ofere tinerilor diferite activități.
Ulterior, va fi organizată o sesiune de închidere. În cursul acestei sesiuni, unele grupuri își vor putea prezenta soluțiile, iar întreprinderile vor fi în măsură să ofere feedback cu privire la ideile lor în același timp.
Provocarea digitală în cifre:
- 1 eveniment de creștere a consumatorilor pentru sectorul educației;
- 4 ateliere
- 1 reuniune de închidere
- 23 de organizații s-au înscris
- În 24 au fost propuse 2022 provocări
- În 37 au fost examinate 2022 echipe de tineri
- În total, aproape 160 de tineri au participat în 2022
Această inițiativă va fi lansată în 2023 datorită sprijinului financiar din partea Maison de l’Orientation (Ministerul Educației Naționale), în parteneriat cu Chambre des Métiers și Fundația SOMMER, și va fi pierdută prin implicarea în instituții culturale și artistice, care au, de asemenea, aspecte legate de domeniul digital. Provocarea digitală va avea loc la 25 octombrie 2023.