Bune Practici

Să facem clic pe România

Să facem clic pe România este un proiect de economie socială și circulară conceput de Ateliere Fara Frontiere (AFF) pentru a reduce decalajul digital în educație în România, oferind școlilor și copiilor din zonele vulnerabile infrastructura digitală necesară pentru a elimina decalajul și a dezvolta competențele digitale. În cadrul acestei viziuni, AFF depune, de asemenea, eforturi pentru a sprijini persoanele care doresc să intre pe piața muncii. În cele din urmă, obiectivul lor este de a crea acces egal la educație și oportunități pentru dezvoltarea competențelor pe tot parcursul vieții.

Proiectul se axează pe trei aspecte:

  • Educație
  • Durabilitate
  • Incluziunea și crearea de locuri de muncă

Provocări: gestionarea deșeurilor și decalajul digital

Proiectul „Let’s Click on Romania” a apărut din două situații distincte. În primul rând, a fost provocarea cu care se confruntă România în ceea ce privește elaborarea unei strategii durabile de gestionare a deșeurilor pentru echipamentele electrice și electronice. În România, multe echipamente electronice și deșeuri electrice (DEEE) sunt eliminate cu alte deșeuri reziduale – sau sunt arse în câmp deschis de către colectorii ilegali de DEEE, ceea ce are un impact negativ asupra calității aerului. În al doilea rând, decalajul digital a fost exacerbat de pandemia de COVID-19. Pandemia a evidențiat decalajul digital la nivel mondial și lipsa accesului la tehnologiile și infrastructurile digitale cu care se confruntă multe comunități – în special în zonele rurale.

Să facem clic pe România că, deși multe calculatoare erau aruncate ilegal – comunitățile rurale și peste 1 milioane de copii nu au putut avea acces la cursuri online deoarece nu aveau acces la un dispozitiv informatic. Din aceasta a avut loc un atelier privind economia socială și circulară, care ar aborda ambele aspecte, abordând în același timp o treime: incluziunea și crearea de locuri de muncă.

Incluziunea și crearea de locuri de muncă

Toate activitățile economice din cadrul „Let’s Click on Romania” angajează persoane care întâmpină dificultăți pe piața muncii din cauza dificultăților trecute sau actuale. Ei sunt angajați pe o perioadă de doi ani de către educlick și, în această perioadă, sunt sprijiniți în dezvoltarea lor socioprofesională. În plus, L’s Click on Romania oferă sprijin tuturor angajaților cu terapeuți și consilieri sociali. Proiectul este conceput pentru a crea un mediu care le capacitează și îi ajută să își dezvolte competențele și respectul de sine pentru a intra pe piața forței de muncă.

Cine sunt beneficiarii?

  • Profesori și elevi din România care provin din medii vulnerabile, fără infrastructură digitală/informatică la școală.
  • Persoane vulnerabile sau marginalizate care doresc să se integreze pe piața muncii.
  • De la războiul din Ucraina, mulți refugiați au venit în România. Între timp, programul s-a adaptat la acest lucru prin punerea la dispoziția consilierilor vorbitori de limbă ucraineană sau rusă pentru a facilita integrarea.

De ce este aceasta o bună practică?

Pandemia de COVID-19 a evidențiat și a exacerbat decalajul digital – demonstrând și agravând inegalitățile în ceea ce privește accesul la tehnologiile digitale. Nu numai că pandemia a accentuat sărăcia și a adâncit inegalitățile, creând o „criză a locurilor de muncă”.

Când a lansat un clic pentru România pentru a aborda această problemă, numărul școlilor interesate să participe a fost mai mare decât se preconizase. Inițial, proiectul a primit peste 350 de candidaturi din partea școlilor sau a altor organizații educaționale. Acest lucru demonstrează o cerere clară din partea comunității pentru acest tip de inițiativă, iar faptul că aceasta a fost extinsă la 2021 și 2022 din cerere demonstrează cât de reușită și necesară a fost această inițiativă.

Începând din 2020, proiectul a sprijinit peste 450 de școli, inclusiv 80,000 de copii și profesori, cu peste 8,000 de calculatoare renovate. În plus, 300 de adulți marginalizați au fost angajați în cadrul programului lor de integrare socioprofesională – dintre care 50 % au intrat cu succes pe piața forței de muncă ulterior. Prin procesul de recondiționare a dispozitivelor informatice – în loc de a le elimina în mod necorespunzător sau ilegal – Faceți clic pe România a redus emisiile de CO2 cu 1 152 831 kg. Prin diverse campanii prin intermediul platformelor de comunicare socială și al canalelor de știri, acestea au crescut gradul de conștientizare cu privire la impactul negativ al eliminării necorespunzătoare a dispozitivelor și la beneficiile recondiționării în rândul întreprinderilor și organizațiilor. Faptul că proiectul a fost prelungit până în 2021 și 2022 demonstrează că acesta a abordat o cerere clară din România și cât de reușit a fost.

Durabilitate

Proiectul a fost creat inițial pentru a aborda o problemă pe termen scurt: punerea la dispoziția copiilor a unui dispozitiv care să le permită să se conecteze la cursurile lor online – Să faceți clic pe România a luat în considerare pe termen lung, asigurându-se că calculatoarele puse la dispoziția copiilor vor fi returnate la școală după utilizare.

Proiectul își propune să se dezvolte și să se extindă în continuare. Pentru 2023, au pregătit alte 4,000 de calculatoare pentru donare. Aceștia doresc, de asemenea, să extindă serviciile pe care le furnizează/le acoperă prin includerea recondiționării altor echipamente, cum ar fi imprimantele și proiectoarele, care sunt esențiale în infrastructura de educație digitală.

Distribuie
Informații Bune Practici
Când începe​

16/11/2020T23:00:00
Când se termină

16/02/2023T23:00:00
Zonă Georgrafică​

România
Categorie
Grup țintă

Cele mai noi Bune Practici