Bune Practici

Simbioza Mobiln @ – o clasă mobilă pe roți

Simbioza Mobiln @ – o sală de clasă mobilă pe roți – urmărește să sporească aptitudinile și competențele digitale în rândul persoanelor în vârstă, concentrându-se în special pe persoanele care locuiesc în zone îndepărtate și rurale și ajutându-i în mod activ să devină utilizatori „lipsițide servicii și instrumente TIC, ceea ce le sporește astfel incluziunea socială și participarea activă în societate. Odată cu punerea în aplicare a modelului Simbioza de cooperare intergenerațională prin voluntariat, proiectul îmbunătățește, de asemenea, competențele digitale în rândul tinerilor și al altor grupuri sociale.

Aflați mai multe despre inițiativă

Slovenia are una dintre cele mai în curs de îmbătrânire a populației, nu numai în Europa, ci și în lume. Deși Slovenia are o infrastructură digitală relativ bine dezvoltată (la nivelul actorilor din domeniul digital), doar 55 % din populația Sloveniei cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani are cel puțin competențe digitale de bază, care se situează sub media europeană (indicele DESI), iar persoanele în vârstă reprezintă unul dintre cele mai vulnerabile grupuri, care întâmpină dificultăți deosebite în a face față transformării digitale a societății.

Simbioza Mobiln @ nu este doar un răspuns la reducerea decalajului dintre persoanele în vârstă și digitalizare, ci și, în primul rând, urmărește să ajute persoanele în vârstă să utilizeze tehnologiile TIC. Capacitarea digitală le permite să aibă o mai bună calitate a vieții, să fie mai independenți, mai informați și, mai presus de toate, să fie mai integrați social în societate. Scopul acesteia este de a oferi persoanelor în vârstă o imagine de ansamblu asupra noilor tehnologii (viitoare) prin experiența empirică, educațională, informală și interactivă, pentru a-i ajuta să își depășească teama de a utiliza tehnologiile de care dispun deja. Simbioza Mobiln @ introduce, de asemenea, noi forme flexibile de învățare într-un mediu de învățare inovator care sprijină dezvoltarea competențelor digitale în rândul persoanelor în vârstă. Pe lângă atelierele TIC gratuite, consiliere și asistență individuală (la fața locului), li se pune la dispoziție un serviciu suplimentar de sprijin prin aplicația Magda Simbioza.

Organizațiile participante la proiect sunt unite în cadrul comunității Simbioza, care include 205 de organizații diferite din toate regiunile statistice din Slovenia (școli primare și secundare, cămine pentru persoanele în vârstă, alte ONG-uri), precum și multe alte organizații slovene care nu fac parte din comunitatea Simbioza.

De ce este Simbioza Mobiln @ o bună practică?

Simbioza Mobiln @ este prima de acest tip din Slovenia și din întreaga regiune cu cele mai recente inițiative ale sale în domeniul educației digitale, permițând transferul de cunoștințe privind utilizarea instrumentelor și serviciilor TIC către persoanele în vârstă, în special către persoanele care nu au acces la furnizorii de cunoștințe sau la instituțiile de învățământ non-formale în domeniul TIC. Prin intermediul unei săli de clasă pe roți care merge dincolo de clasa tradițională „cu patru pereți, Simbioza Mobiln @ se adresează în special persoanelor în vârstă care locuiesc în zone îndepărtate, contribuind astfel la eliminarea decalajului educațional în materie de TIC dintre zonele urbane și cele rurale și a decalajului dintre populația în vârstă a Sloveniei și progresul tehnologic în general, permițând contactul cu tehnologia modernă și sensibilizând publicul cu privire la beneficiile utilizării instrumentelor și serviciilor TIC. Pe lângă desfășurarea diferitelor ateliere TIC (la fața locului) de către personalul Simbioza și voluntarii locali din comunitatea Simbioza, vehiculul este dotat, de asemenea, cu tehnologii interactive în domeniul divertismentului, al comunicării, al sănătății,

al vieții de zi cu zi etc. Aplicația Magda a Simbiozaeste prima aplicație mobilă pentru persoanele în vârstă din Slovenia, care include, printre altele, sala de clasă a Magda, unde sunt disponibile diverse materiale educaționale pentru autoînvățare independentă și pentru adoptarea de noi competențe digitale, inclusiv gratuit. Materialele didactice sunt rezultatul multor ani de muncă ale experților Simbioza în domeniul alfabetizării digitale a persoanelor în vârstă și sunt echipate, de asemenea, cu ghiduri video ilustrative, quiz-uri etc. Aceștia au actualizat aplicația pentru dispozitive mobile Magda cu 30 de conținuturi de învățare (ghiduri video) și 30 de chestionare, iar aplicația are în prezent 5200 de utilizatori activi.

Deși Simbioza Mobiln @ a fost lansată în perioada turbulentă a epidemiei de COVID-19, aceasta a efectuat 143 ateliere pe durata a 754 de ore educaționale pentru 2.506 de participanți în vârstă. În plus, aceștia au desfășurat, de asemenea, 125 de activități față în față pentru persoanele în vârstă, cu o durată de 750 de ore educaționale pentru 6.412 de persoane în vârstă din Slovenia. În punerea în aplicare a activităților proiectului au fost implicați 325 de voluntari din toate cele 12 regiuni statistice din Slovenia.

Proiectul este un exemplu ilustrativ al înaltei semnificații a ONG-urilor pentru a răspunde rapid și cu succes, chiar și în circumstanțe neprevăzute (COVID-19), la două dintre principalele provocări ale lumii moderne – o societate de lungă durată și transformarea digitală. În acest context, proiectul plasează în centrul său unul dintre grupurile cele mai vulnerabile, și anume persoanele în vârstă. Prin intermediul unei abordări inovatoare, oferindu-le acces la purtătorii de cunoștințe digitale, aceasta le oferă posibilitatea de a deveni utilizatori neobosiți ai TIC.

Simbioza Mobiln @ în 2023

Deși proiectul s-a încheiat oficial la 31. Decembrie 2022, Simbioza Mobiln @ continuă să funcționeze cu succes. În perioada ianuarie 2023-mai 2023, aceasta a efectuat 35 de vizite în Slovenia, la care au participat peste 750 de participanți (în vârstă, voluntari din comunitățile locale). Până la sfârșitul anului 2023, sunt planificate cel puțin 100 de vizite suplimentare, care se estimează că vor implica cel puțin 2.500 de participanți.
În
plus, inițiativa a fost recunoscută de Ministerul Transformării Digitale din Republica Slovenia, care, pe baza rezultatelor unității mobile, are în vedere implementarea unor unități mai mobile pentru a oferi formare în domeniul competențelor digitale persoanelor în vârstă. Simbioza Mobiln @, ca exemplu de bună practică, poate fi cu siguranță un punct de plecare și o bază pentru punerea în aplicare într-un context mai larg, și anume în societăți care se confruntă cu provocări societale identice sau similare.

Distribuie
Informații Bune Practici
Când începe​

01/07/2021T10:00:00
Când se termină

31/12/2022T11:00:00
Zonă Georgrafică​

Slovenia
Categorie
Grup țintă

Cele mai noi Bune Practici