Bune Practici

Sistem de cumpărare digitală a biletelor pentru serviciul de transport feroviar călători

Autoritatea pentru Reforma Feroviară a scos la licitație un sistem de ticketing încă din 2021, acesta fiind bazat pe o cerință legală mai veche. Era vorba de un sistem informatic dedicat traficului feroviar, un sistem ce era susținut de o bază de date unică și era capabil de furnizarea de informații privind serviciul de ticketing al operatorului de transport feroviar.

Acest serviciu avea drept obiectiv colectarea, asamblarea și verificarea de date legate de serviciul public de transport, ca și calculul automat al subvențiilor acordate operatorilor de transport feroviar de călători. Baza unică de date privind eliberarea legitimațiilor de călătorie se bazează pe o hotărâre de guvern din 2016 (HG231), iar absența unui asemenea sistem ,face ca perioada de implementare a proiectului să se prelungească în continuare.

Primul pas a fost anunțul CFR că vânzarea online în trafic intern a legitimațiilor de călătorie direct de la controlor a fost instituită din 2022. Sistemul se numește xSell Mobile și presupune emiterea legitimațiilor de călătorie, rezervarea automată a locurilor, scanarea legitimațiilor și validarea biletelor online prin intermediul dispozitivelor mobile.

CFR precizează în privința termenelor și condițiilor:

Un utilizator al serviciului Cumpără bilete CFR Online este necesar să cunoască, să respecte și să fie de acord cu ”Termeni și condiții” privind cumpărarea și utilizarea „legitimațiilor de călătorie emise online”, după cum urmează:

1. Achiziționarea legitimațiilor de călătorie online (“bilete CFR online” și ”abonamente CFR online”):

1.1 Legitimațiile de călătorie pot fi cumpărate online direct de pe site-ul www.cfrcalatori.ro sau prin aplicația descărcabilă pe telefon și se prezintă astfel:

a) Bilet CFR online – ca document pdf electronic sau tipărit pe hârtie sau sub formă de cod QR;

b) Abonament CFR online asociat unui card de transport – ca document pdf electronic sau tipărit pe hârtie asociat unui card de transport;

c) Abonament CFR online asociat unui dispozitiv mobil (disponibil doar prin aplicația descărcabilă) – sub formă de cod QR;

1.2 Biletele CFR online pot fi achiziționate cu o anticipație maximă de până la 30 de zile (perioadă calculată începând inclusiv cu ziua curentă și care reprezintă perioada maximă de vânzare cu anticipație în trafic intern), dar nu mai târziu de plecarea trenului din stația de îmbarcare.

1.3 Abonamentele de călătorie CFR online pot fi achiziționate cu o anticipație maximă de până la 30 de zile (perioadă calculată începând inclusiv cu ziua curentă și care reprezintă perioada maximă de vânzare cu anticipație în trafic intern), având ca dată de începere a valabilității orice dată din perioada de vânzare cu anticipație.

1.4 CFR Călători își rezervă dreptul de a modifica termenele maxime de vânzare cu anticipație a legitimațiilor de călătorie (de 30 de zile) oricând dacă condițiile din exploatare impun acest fapt. Modificarea se poate face pentru toate trenurile de călători sau punctual numai pentru anumite trenuri, cu avizarea prealabilă a călătorilor. În cazuri fortuite, modificarea perioadei maxime de vânzare cu anticipație se poate face fără preaviz.

2. Descriere și tipuri de legitimații de călătorie online, identificarea în tren

2.1 Biletul CFR online este NOMINAL și NETRANSMISIBIL și permite efectuarea călătoriei numai de către persoanele declarate la emiterea biletului și numai la trenul/trenurile pentru care a fost solicitat biletul. Biletul CFR online poate fi emis pentru o singură persoană sau pentru un nr. maxim de persoane egal cu nr. maxim de locuri ce pot fi rezervate într-o tranzacție în vagonul clasă/ cabina de dormit sau cușetă precizat la pct. 9 Rezervarea locurilor din prezentele termene și condiții.

La emiterea biletului CFR online se vor declara numele și calitatea persoanelor care vor călători în tren.

În tren călătorii trebuie să prezinte legitimația de călătorie online și un document de identitate care să ateste apartenența biletului (CI, BI, pașaport, permis de conducere, sau certificat de naștere în copie sau original pentru persoanele cu vârsta sub 14 ani).

Biletul CFR online NU permite întreruperea călătoriei.

Distribuie
Informații Bune Practici
Când începe​

02/10/2017T00:00:00
Când se termină

02/10/2026T00:00:00
Zonă Georgrafică​

România
Categorie
Grup țintă

Cele mai noi Bune Practici