Bune Practici

Testul de adecvare a tehnologiei informației

Testul de adecvare informatică, elaborat de Asociația IT din Slovacia în cadrul Coaliției naționale digitale slovace, oferă utilizatorilor o modalitate comună de a evalua nivelul competențelor și cunoștințelor lor digitale și de a-și compara rezultatele cu cele ale omologilor lor. Testul este disponibil pe două niveluri de dificultate și reprezintă un test de autoevaluare care vizează în primul rând elevii de liceu și cei universitari, precum și elevii și profesorii din învățământul primar, în conformitate cu accentul specific al inițiativei pe promovarea dezvoltării competențelor digitale în educație. Al doilea nivel, mai avansat, este destinat elevilor de liceu și studenților, dar poate fi, de asemenea, de interes pentru orice cetățean interesat să își evalueze nivelul competențelor digitale. Prin urmare, adulții sunt încurajați să treacă la al doilea test, mai bine adaptat publicului larg. În 2020, cei mai tineri participanți la testul de adecvare IT au fost doi soldați cu vârsta de 7 ani de la Bratislava, iar respondentul cel mai în vârstă avea 80 de ani.

Testul pentru școlile primare constă în 20 întrebări (și 25 pentru elevii din învățământul secundar/terțiar) în 5 domenii:

  • Internet.
  • Securitate și sisteme informatice.
  • Sarcini complexe.
  • Instrumente de birou.
  • Instrumente de colaborare și rețele sociale.

Testul de adecvare informatică le permite elevilor să își evalueze nivelul competențelor digitale și să primească informații cu privire la domeniile în care sunt necesare îmbunătățiri, identificate în cadrul testului, precum și informații cu privire la modul în care rezultatele lor sunt comparate cu media națională. După finalizarea cu succes, utilizatorii primesc un certificat, care poate fi partajat cu angajatorii. Profesorii au posibilitatea de a deschide o sală de clasă virtuală pentru ca elevii lor să primească rezultatele testelor și să le utilizeze pentru a elabora și a crea programe de formare.

Testul privind adecvarea IT publică, de asemenea, rezultatele. În 2020, perioada de testare a avut loc între 4 mai 2020 și 31 iulie 2020, cu peste 22,300 de participanți, cu următoarele rezultate:

  • 13,649 de respondenți au finalizat testul pentru studenții din învățământul secundar și universitar (o creștere de 2,685 în comparație cu 2019). Rata medie de succes a fost de 61,65 % (o creștere de 11,78 % față de 2019).
  • 7,246 de elevi au participat la teste pentru școlile primare (o scădere de 6,102 față de 2019). Cu toate acestea, rata medie de succes a fost de 64,98 % (o creștere de 13,36 % față de 2019). Ambii indicatori se situează puțin peste nivelul mediu de competență informatică la nivel național.

Rezultatele testului de adecvare informatică din 2020 au fost mai bune decât în anul precedent, indicând impactul pozitiv al pandemiei asupra competențelor digitale ale elevilor și părinților. Inițiativa a avut un impact considerabil, cu peste 200,000 de participanți în primii 8 ani de existență. În 2021, inițiativa reunește peste 30,000 de participanți. Este ușor de extins ca instrument de autoevaluare, disponibil și accesibil online pentru oricine, un aspect reflectat de creșterea numărului de teste compilate în rândul elevilor de liceu și de studenți și de creșterea numărului de instituții din învățământul terțiar/secundar care participă în fiecare an. Testul este disponibil în mod repetat în scopuri educaționale dincolo de perioada oficială de testare, contribuind la reproductibilitatea inițiativei.

Distribuie
Informații Bune Practici
Când începe​

05/12/2023T00:00:00
Când se termină

05/12/2024T00:00:00
Zonă Georgrafică​

Slovakia
Categorie
Grup țintă

Cele mai noi Bune Practici