Inițiativa italiană Girls Code It Better, s-a născut din angajamentul Fundației Officina Futuro Fondazione W-Group, cu scopul de a determina mai multe fete să ia în considerare posibilitatea de a urma cariere în domeniul TIC și STIM.
Codul fetelor abordează mai bine o disparitate de gen identificată în ceea ce privește competențele digitale: potrivit raportului Monitorului educației și formării din Italia pentru 2020, băieții din Italia sunt de două ori mai susceptibili decât fetele să lucreze în domeniul științei sau ingineriei atunci când împlinesc 30 de ani. Mai mult ca niciodată, tehnologiile digitale joacă un rol esențial în ceea ce privește învățarea, aducerea ideilor în viață și necesită competențe digitale pentru a dezvolta alte competențe, cum ar fi munca în echipă, gândirea critică, competențele de colaborare și de comunicare.
Scopuri și obiective
Inițiativa „Girls Code It Better”, este complet liberă și deschisă tuturor. Aceasta se concentrează asupra fetelor din învățământul secundar și urmărește să le sporească interesul față de subiecte legate de digitalizare și inovare și să le încurajeze să aleagă parcursuri educaționale care au fost întotdeauna considerate, din greșeală, mai potrivite pentru băieți.
Codul fetelor reprezintă o provocare mai bună și abordează disparitățile de gen și stereotipurile, prin intermediul unui curs oferit în timpul cursurilor extrașcolare de după-amiază, care durează între 35 și 45 de ore în total. Programul implică 20 de fete, instruite de un profesor cu cunoștințe în domeniul TIC și de un instructor cu competențe tehnice. Participanții sunt liberi să aleagă un subiect la care ar dori să lucreze și să îl pună în practică prin conceperea unui proiect într-unul dintre următoarele domenii tehnologice:
- Carduri electronice și automatizare
- 3d proiectare, modelare și imprimare
- Proiectarea și dezvoltarea web
- Dezvoltarea aplicațiilor mobile, codificarea și jocurile de noroc
- Realitatea virtuală și realitatea augmentată
- Crearea și dezvoltarea de conținut audiovizual video
De ce este aceasta o bună practică?
Codul fetelor oferă o mai bună posibilitate fetelor din învățământul secundar de a explora parcursuri digitale și antreprenoriale prin cursuri extrașcolare, bazate pe metode de formare antrenante și dificile care să le orienteze către cariere în domeniul TIC și STIM.
De la lansarea sa în 2014, proiectul a înființat deja 390 de cluburi, care au ajuns la peste 7.500 de fete, 156 de școli și 14 de regiuni.
Codul fetelor prezintă scoruri mai bune în ceea ce privește sustenabilitatea: de la începutul inițiativei, o gamă largă de parteneri privați și publici au sprijinit activitățile acesteia, contribuind la valoarea generală a formării inițiativei și la importanța acesteia în ceea ce privește orientarea tinerelor studente către parcursuri de formare inovatoare.