Inițiative Europene

Ateliere de lucru DIGIT în domeniul interoperabilității la nivel european

Pe data de 9 și 10 martie 2023 au avut loc la Palatul Parlamentului atelierele de lucru din cadrul inițiativei Semantic Interoperability Community (SEMIC) Roadshow, proiect derulat de Comisia Europeană, prin Direcția Generală pentru Informatică (DIGIT). Organizator a fost ADR (Autoritatea pentru Digitalizarea României), care este implicată în procesul de elaborare a Normelor de Referință pentru Realizarea Interoperabilității (NRRI), aferente Legii 242/2022 privind schimbul de date între sistemele informatice și crearea Platformei Naționale de Interoperabilitate.

Experții naționali din industria IT&C, din mediul privat, asociativ și academic, precum și din administrația românească au avut ocazia de a discuta direct cu reprezentanții Comisiei Europene despre Propunerea de Regulament Interoperable Europe Act, cât și despre implementarea Platformei Naționale de Interoperabilitate (PNI) la nivel național.

Reprezentanții administrației publice din România care au în administrare registre de bază au prezentat propriile activități și modele de organizare și au discutat pe marginea registrelor similare gestionate la nivelul Uniunii Europene. S-a vorbit despre capacitatea lor de de interconectare în contextul dezvoltării catalogului serviciilor privind registrele de bază existent la nivelul comunității SEMIC și despre Data Governance Act, cu accent pe descentralizarea spațiilor de date și pe automatizarea schimbului dintre acestea.

Distribuie
Informații Inițiativă

Cele mai noi Finanțări