Inițiative Europene

Inițiative și programe UE cu privire la competențele digitale și oportunitățile de angajare

Mai jos oferim prezentare generală a inițiativelor și programelor UE în domeniul competențelor digitale și al locurilor de muncă, precum și câteva știri și evenimente relevante:

  • Digital Skills and Jobs Platform  (Platforma europeana pentru competențe digitale și locuri de muncă) este noua casă a competențelor digitale în Europa. Acesta oferă informații despre inițiativele și acțiunile UE și naționale care sprijină competențele și locurile de muncă digitale, oportunități de formare și sprijin pentru dezvoltarea carierei, bune practici, consiliere de specialitate, resurse și instrumente, date, fapte și cifre bazate pe cercetare, oportunități de finanțare și instrumente financiare și prospere. spații comunitare interactive.
  • Programul Europa Digitală (DIGITAL) este un program cheie de finanțare al UE pentru transformarea digitală a Europei. Cu un buget total de 580 de milioane EUR pentru competențe digitale pe o perioadă de șapte ani, consolidează cooperarea dintre statele membre ale UE și părțile interesate în domeniul competențelor digitale și al locurilor de muncă prin:
    • Sprijinirea dezvoltării abilităților digitale avansate pentru experții TIC actuali și viitori în sectoare cheie precum inteligența artificială, securitatea cibernetică, calculul de înaltă performanță, calculul cuantic, blockchain, cloud computing, analiza datelor etc
    • Sprijinirea perfecționării și recalificării forței de muncă din toate sectoarele economiei pentru a face față tranziției digitale.
    • Sprijinirea dezvoltării competențelor digitale de bază pentru toți cetățenii pentru a asigura participarea lor activă în societate și economie.
  • Digital Skills and Jobs Coalition (Coaliția pentru competențe digitale și locuri de muncă) este un parteneriat cu mai multe părți interesate care implică state membre, companii, parteneri sociali, organizații non-profit și furnizori de educație. Acesta își propune să contribuie la satisfacerea cererii mari de competențe digitale din Europa, care sunt esențiale pentru piața muncii și societatea de astăzi. Membrii Coaliției se pot angaja să ia măsuri pentru a stimula competențele digitale în Europa, cum ar fi oferirea de cursuri de formare, certificarea competențelor, îmbunătățirea curriculei, creșterea gradului de conștientizare etc.
  • National Digital Skills & Jobs Coalitions (Coalițiile naționale pentru competențe digitale și locuri de muncă) sunt parteneriate naționale care reunesc diferiți actori din autoritățile publice, din mediul de afaceri, din educație, formare și din piața muncii, care lucrează împreună pentru a dezvolta o strategie comună de îmbunătățire a competențelor digitale în țara lor. În prezent, există 28 de coaliții naționale în întreaga Europă care își împărtășesc poveștile, cele mai bune practici și provocările pe platformă.
  • European Digital Skills Awards (Premiile europene pentru competențe digitale) sunt o recunoaștere anuală a inițiativelor care au îmbunătățit competențele digitale ale europenilor la școală, la locul de muncă sau în societate în general. Premiile prezintă proiecte care au avut succes în atragerea mai multor persoane către cariere sau educație TIC, dezvoltarea abilităților digitale avansate pentru profesioniștii TIC sau alți lucrători, îmbunătățirea abilităților digitale de bază pentru toți cetățenii sau promovarea participării femeilor la TIC. Aplicațiile pentru ediția 2023 sunt acum deschise până pe 15 noiembrie 2023.

Unele dintre cele mai recente știri și evenimente legate de competențele și locurile de muncă digitale sunt:

  • 2023 Report on the State of the Digital Decade (Raportul 2023 privind starea deceniului digital) a fost publicat de Comisia Europeană la 28 septembrie 2023. Acesta oferă o evaluare cuprinzătoare a progresului UE către o transformare digitală de succes până în 2030, pe baza unui set de indicatori care acoperă conectivitate, competențe, serviciile publice, economia datelor și societatea. Raportul identifică, de asemenea, provocările și oportunitățile cheie pentru atingerea obiectivelor Deceniului Digital.
  • EU Code Week 2023 (Săptămâna Programării UE 2023) a avut loc în perioada 9 – 24 octombrie 2023. A fost o inițiativă de bază care a celebrat creativitatea, rezolvarea problemelor și colaborarea prin programare și alte activități tehnologice. Scopul a fost de a face programarea mai vizibilă, de a le arăta tinerilor cum să dea viață ideilor cu ajutorul codului, să demistifice aceste abilități și să aducă oamenii motivați să învețe. Peste 40 de mii de evenimente au fost organizate în toată Europa și nu numai în timpul Săptămânii Codului.
  • DigiEduHack 2023 va avea loc în perioada 6 – 13 noiembrie 2023. Este un hackathon global care reunește mii de inovatori, educatori și cursanți din întreaga lume pentru a crea împreună soluții pentru viitorul educației în era digitală. Participanții se pot alătura provocărilor online sau offline găzduite de diferite organizații pe teme precum inteligența artificială, blockchain, securitatea cibernetică, gamification etc. Cele mai bune echipe vor concura pentru premii de 5000 EUR într-un concurs global de premii.
  • European Vocational Skills Week 2023 (Săptămâna europeană a competențelor profesionale 2023) a avut loc în perioada 23-27 octombrie 2023. Este un eveniment anual care prezintă excelența în educația și formarea profesională (VET) în întreaga Europă. Acesta își propune să crească gradul de conștientizare cu privire la beneficiile VET pentru cursanți, angajatori și societate în general. Tema ediției din acest an este „VET pentru tranziții verzi și digitale”, subliniind modul în care VET poate dota oamenii cu abilitățile de care au nevoie pentru un viitor durabil.
Distribuie
Informații Inițiativă

Cele mai noi Finanțări